Τσικνοπέμπτη: Τα έθιμα σε διάφορες περιοχές της χώρας

Tσικνοπέμπτη σήμερα και ολόκληρη η Ελλάδα βγαίνει να τσικνίσει και να γιορτάσει, ένα έθιμο που προέρχεται από την αρχαία Ελλάδα όταν οι Έλληνες έπιναν και γιόρταζαν προς τιμή του Θεού Διονύσου. Η σημερινή μέρα ταυτίζεται για πολλούς με το ξεκίνημα του καρναβαλιού και το ξεφάντωμα, από σήμερα αρχίζουν οι μεταμφιέσεις και η διασκέδαση.

Στη Θήβα, την ημέρα της Τσικνοπέμπτης αρχίζει ο «βλάχικος γάμος» που ξεκινά με το προξενιό δύο νέων, συνεχίζει με το γάμο και τελειώνει την Καθαρή Δευτέρα με την πορεία των προικιών της νύφης και το γλέντι των συμπεθέρων.

Στην Πάτρα, εκατοντάδες Πατρινοί από το μεσημέρι της Τσικνοπέμπτης στήνουν ψησταριές σε κάθε σημείο της πόλης, ακόμα και έξω από τα καταστήματά τους. Επίκεντρο των εορτασμών είναι η πλατεία 25ης Μαρτίου, τα κρεατικά και το κρασί «εμφανίζονται» από νωρίς το μεσημέρι μέχρι αργά το βράδυ.

Στην Κέρκυρα, οι ντόπιοι μαζεύονται για τα Πετεγολέτσα! Βγαίνουν δηλαδή στα παράθυρα (φανέστρες) των σπιτιών τους και «κουτσομπολεύουν».

Στην Κομοτηνή η μέρα είναι…ερωτική. Σύμφωνα με την παράδοση η ημέρα είναι αφιερωμένη σε ζευγάρια που πρόκειται να παντρευτούν! Ο αρραβωνιαστικός στέλνει στην αρραβωνιαστικιά του μια κότα, τον κούρκο, και εκείνη στέλνει μπακλαβά και μια κότα γεμιστή.

Στις Σέρρες, ανάβουν μεγάλες φωτιές στις αλάνες και αφού ψήσουν το κρέας, πηδούν από πάνω τους.

Στην Ιο, το βράδυ της Τσικνοπέμπτης μασκαράδες ζωσμένοι με κουδούνια προβάτων διασχίζουν τη Χώρα και επισκέπτονται σπίτια και καταστήματα.

Στον Πόρο, η παράδοση επιβάλλει στους νέους να κλέψουν ένα… μακαρόνι, το οποίο θα βάλουν κάτω από το μαξιλάρι τους για να δουν ποια θα παντρευτούν.

Σε όλη την Πελοπόννησο σφάζουν χοιρινά από τα οποία φτιάχνουν διάφορα άλλα τρόφιμα, μεταξύ των οποίων πηχτή, τσιγαρίδες, λουκάνικα, γουρναλοιφή και παστό.

Στη Σκόπελο, οι κάτοικοι δίνουν ραντεβού στο Πεύκο, για να συνεχίσουν το γλέντι και το φαγοπότι όλοι μαζί.