Η Β΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, “καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη λογική και πρακτική της δημοτικής αρχής”

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ της Β΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής, (καθηγητές Γυμνασίων – Λυκείων) που αφορά το γεγονός της προσαγωγής στο Αστυνομικό Τμήμα της πόλης μας έξη ανηλίκων μαθητών το βράδυ της περασμένης Τετάρτης 12 Φεβρουαρίου, με την κατηγορία ότι ένας από αυτούς έγραψε με μαρκαδόρο σε παιδική χαρά στην πλατεία ΖΑΝΑΕ, στάλθηκε στα σχολεία δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης της περιοχής μας.

Η Β΄ ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής ζητά από τη Δημοτική Αρχή και την Αστυνομία να αποκαταστήσουν την αξιοπρέπεια των εμπλεκομένων μαθητών και γονέων τους που διασύρθηκαν και στιγματίστηκαν στην τοπική κοινωνία.

Μεταξύ άλλων στην ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ αναφέρονται και τα εξής:

“…το ΔΣ της Β΄ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη λογική και πρακτική τόσο της δημοτικής αρχής, που κατήγγειλε το συμβάν, όσο και των αστυνομικών αρχών, που επέδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο κατά την άσκηση των καθηκόντων τους…”

Το πλήρες της κείμενο της Καταγγελίας έχει ως εξής:

Β΄ ΕΛΜΕ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
Μοσχονησίων 23 Αιγάλεω
τηλ.- fax 210 5910896
email : belmedytatt@yahoo.com

Θέμα: ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΚΑΤΑΓΓΕΛΙΑ

Με αφορμή το γεγονός της προσαγωγής στο αστυνομικό τμήμα έξι ανήλικων μαθητών το βράδυ της 12ης Φεβρουαρίου, με την κατηγορία ότι ένας από αυτούς έγραψε με μαρκαδόρο σε παιδική χαρά στην πλατεία ΖΑΝΑΕ της Αγίας Βαρβάρας, το ΔΣ της Β΄ΕΛΜΕ Δυτικής Αττικής καταδικάζει με τον πλέον κατηγορηματικό τρόπο τη λογική και πρακτική τόσο της δημοτικής αρχής, που κατήγγειλε το συμβάν, όσο και των αστυνομικών αρχών, που επέδειξαν υπερβάλλοντα ζήλο κατά την άσκηση των καθηκόντων τους.

Σε καμία περίπτωση δεν είμαστε αντίθετοι στην τήρηση της τάξης, την ασφάλεια των πολιτών και τη διαφύλαξη της δημόσιας περιουσίας. Άλλωστε μην ξεχνάμε ότι (ζούμε;) σε ένα κοινωνικό κράτος δικαίου και σε μια δημοκρατική φιλελεύθερη κοινωνία. Βέβαια, όταν έχουμε να κάνουμε με δεκατετράχρονες παιδικές ψυχές, το πνεύμα και όχι το γράμμα του Νόμου οφείλει να κατευθύνει τη δράση της όποιας εξουσίας.

Αναφορικά με το συμβάν που έλαβε χώρα στην παιδική χαρά και προσήχθησαν έξι ανήλικοι στο αστυνομικό τμήμα, ενώ υπέστησαν και σωματική έρευνα δημοσίως – παρότι ο ένας κατά ομολογία του ήταν ο υπεύθυνος για τη φθορά – ποιος θα αποκαταστήσει την αξιοπρέπεια αυτών των παιδιών και των οικογενειών τους; Αναλογίστηκαν τα αρμόδια όργανα και αρχές της πόλεως ποιες μπορεί να είναι οι επιπτώσεις αυτής της αστυνομικής μεταχείρισης – σωματική έρευνα, προσαγωγή, αποτυπώματα – στον ευαίσθητο ψυχισμό ανήλικων παιδιών; Για ποιον λόγο δεν ειδοποιήθηκαν έγκαιρα οι γονείς των παιδιών αυτών; Η συνάθροιση από πότε αποτελεί αδίκημα; (ένας προκάλεσε τη φθορά, δηλ έγραψε με μαρκαδόρο σε κούνια και τα υπόλοιπα πέντε παιδιά απλά βρίσκονταν στο περιβάλλοντα χώρο).

Απευθυνόμενοι προς τα αρμόδια όργανα και τις αρχές, τους καλούμε να εστιάσουν πρωτίστως στα σημαντικά προβλήματα παραβατικότητας στην περιοχή και σε ότι αφορά πρωτίστως στην υποστήριξη του ευαίσθητου παιδικού πληθυσμού, μέσω υποστηρικτών δομών και υπηρεσιών και σε συνεργασία με τα σχολεία για την πρόληψη φαινομένων παραβατικότητας πριν εφαρμοστούν μέτρα καταστολής στη λογική του δόγματος «Νόμος και Τάξη».

Με αφορμή λοιπόν το εν λόγω συμβάν

Καταγγέλλουμε τις πρακτικές που θυμίζουν άλλες δεκαετίες

Καταγγέλλουμε τον αρμόδιο Αντιδήμαρχο, όχι τόσο γιατί κατήγγειλε το γεγονός στην Αστυνομία, αλλά γιατί ενώ ενημερώθηκε για τα πραγματικά γεγονότα δεν παρέστη στο Αστυνομικό Τμήμα, προς αποκατάσταση της αλήθειας. Τον καλούμε έστω και τώρα να δώσει τις απαραίτητες εξηγήσεις όπως επίσης καλούμε τη Δημοτική Αρχή και την Αστυνομία να αποκαταστήσουν την αξιοπρέπεια των εμπλεκομένων μαθητών και γονέων τους που διασύρθηκαν και στιγματίστηκαν στην τοπική κοινωνία, παραδεχόμενοι τους λάθους χειρισμούς τους και ζητώντας τουλάχιστον μια συγγνώμη.

Τέλος, σε ότι αφορά φαινόμενα παιδικής παραβατικότητας, θα ήταν φρόνιμο να δοθεί έμφαση πρωτίστως στην υποστήριξη μέσω κατάλληλων δομών και υπηρεσιών και σε συνεργασία πάντα με τα σχολεία για την πρόληψη φαινομένων παραβατικότητας πριν εφαρμοστούν μέτρα καταστολής στη λογική του δόγματος «Νόμος και Τάξη».

ΑΙΓΑΛΕΩ 17/02/2020

Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ                                        Η ΓΕΝ. ΓΡΑΜΜΑΤΕΑΣ
ΚΑΤΣΩΝΟΠΟΥΛΟΣ. Θ                            ΟΙΚΟΝΟΜΟΥ ΔΗΜΗΤΡΑ