Καπνιστές δύο στα δέκα παιδιά

Μπορεί η συντριπτική πλειονότητα των παιδιών στην εφηβεία να γνωρίζει τις σοβαρές επιπτώσεις του καπνίσματος στην υγεία, ωστόσο η δύναμη της εικόνας ενός φίλου που καπνίζει, των γονιών ή του μεγαλύτερου αδελφού που ανάβει τσιγάρο, σαφώς υπερτερεί. Πώς αλλιώς να εξηγηθεί το γεγονός ότι δύο στα δέκα παιδιά (18,15%) ηλικίας από 12 έως 18 ετών καπνίζει σε τακτική βάση και σχεδόν οι μισοί (46%) έχουν δοκιμάσει έστω και μία φορά στη ζωή τους καπνό τσιγάρου. Το ποσοστό δε των καπνιστών μεγαλώνει όσο «ανεβαίνουν» και οι τάξεις του γυμνασίου/λυκείου και φτάνει το 35,3% μεταξύ των μαθητών Γ΄ λυκείου.

Εξι στα δέκα παιδιά δηλώνουν ότι έχουν φίλους που καπνίζουν, ενώ στην ερώτηση «θα κάπνιζες εάν ένας φίλος σου πρόσφερε τσιγάρο;» το 21,2% απαντά καταφατικά. Εννέα στα δέκα παιδιά έχει δει μαθητές να καπνίζουν σε χώρους του σχολείου και το 73,3% έχει δει καθηγητές με τσιγάρο στο σχολείο.

Τα στοιχεία αυτά πρόσφατης έρευνας σε μαθητές γυμνασίων και λυκείων Αθήνας και Θεσσαλονίκης, παρουσιάστηκαν χθες σε ημερίδα με θέμα «Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα», που πραγματοποιήθηκε στο Ζάππειο στο πλαίσιο των προγραμμάτων «Μαθαίνω την αλήθεια, λέω όχι στο τσιγάρο» και «HEART II». Πρόκειται για προγράμματα ενταγμένα στις δράσεις του «κοινωνικού σχολείου» που υλοποιούνται από το Ιδρυμα Ιατροβιολογικών Ερευνών της Ακαδημίας και «στοχεύουν» στην πρόληψη της καπνιστικής συνήθειας στις τρυφερές ηλικίες. Αλλωστε, όπως δήλωσε ο επιστημονικός υπεύθυνος των προγραμμάτων καθηγητής Παναγιώτης Μπεχράκης, «πίσω από κάθε καπνιστή που πεθαίνει σήμερα από καρκίνο του πνεύμονα κρύβεται ένας έφηβος που, όταν ήταν στη σχολική ηλικία, κάποιος του έβαλε ένα τσιγάρο στο στόμα».

Ο υπουργός Παιδείας, Ανδρέας Λοβέρδος, αναφέρθηκε ιδιαίτερα στην επιλογή προώθησης μιας αντικαπνιστικής νοοτροπίας μέσω του «κοινωνικού σχολείου» σημειώνοντας ότι με τον τρόπο αυτό προσεγγίζονται οι μαθητές με έξυπνους, ελκυστικούς τρόπους. Οπως είπε χαρακτηριστικά, στην προσπάθεια για καθιέρωση πιο υγιεινού τρόπου ζωής «η κόπωση και η πλήξη των παιδιών είναι ο μεγαλύτερος εχθρός». Η υφυπουργός Υγείας, Κατερίνα Παπακώστα, αναφέρθηκε στα μέτρα που λαμβάνει το υπουργείο Υγείας επισημαίνοντας, μεταξύ άλλων, ότι επίκειται η υπογραφή κοινής υπουργικής απόφασης για τους όρους και τις προϋποθέσεις λειτουργίας ιατρείων διακοπής του καπνίσματος στις μονάδες του ΠΕΔΥ.

Φωτογραφία: Από αριστερά, ο καθηγητής Π. Μπεχράκης, ο υπουργός Παιδείας Ανδρ. Λοβέρδος και η υφυπουργός Υγείας Κατερίνα Παπακώστα, χθες, σε ημερίδα με θέμα «Παιδεία για έναν κόσμο χωρίς κάπνισμα».
Έντυπη ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ