100 Χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου – Εκδήλωση στο “ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ”

Σε συγκινησιακά φορτισμένο  κλίμα πραγματοποιήθηκε στο Δημοτικό Κινηματοθέατρο της πόλης μας την Κυριακή 9 Φεβρουαρίου το βράδυ, εκδήλωση για τα 100 Χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου.

Την εκδήλωση πραγματοποίησε ο Δήμος μας με την Παμποντιακή Ομοσπονδία Ελλάδος, ενώ την οργάνωση είχε το Σχολείο Παράδοσης και Λαογραφίας του Δήμου.

Η βραδιά άνοιξε με χαιρετισμό του Δημάρχου κ. Μίχου και ακολούθησε ο Πρόεδρος της Παμποντιακής Ομοσπονδίας κ. Γεώργιος Βαρυθυμιάδης.

Στη συνέχεια το λόγο πήρε ο ιδιαίτερα συγκινημένος Διευθυντής του Σχολείου Παράδοσης και Λαογραφίας του Δήμου κ. Ηλίας Ηφαντίδης.

Οι παραπάνω μίλησαν για τη γενοκτονία τόσο των Ελλήνων του Πόντου, όσο και για εκείνες των Αρμενίων και Ασσυρίων, οι οποίες δε πρέπει να ξεχαστούν αλλά εξ αιτίας και της διεθνούς επίσημης αναγνώρισης  και καταδίκης αυτών, να μην υπάρξουν άλλες στο μέλλον από κανένα καθεστώς.

Στη συνέχεια υπήρξαν Ομιλίες, Αφηγήσεις, μουσική, ερμηνείες, χορωδιακά κομμάτια και χορός.

Η Βυζαντινή Χορωδία του Δημοτικού Ωδείου της πόλης μας υπό τη Διεύθυνση του κ. Αθανασίου Ιωαννίδη έδωσε τον καλλίτερο εαυτό της, αποσπώντας το θερμό χειροκρότημα των παρευρισκόμενων.

Εκεί πού ράγισε το πάτωμα του “ΓΙΑΝΝΗΣ ΡΙΤΣΟΣ” και η αίθουσα σείστηκε από χειροκροτήματα και ζητωκραυγές ήταν όταν στην σκηνή εμφανίστηκαν τα χορευτικά του Συλλόγου Ποντίων της πόλης μας “Ο ΦΑΡΟΣ”.

Η καταπληκτική δουλειά που γίνεται επί χρόνια στο Σύλλογο της πόλης μας, με την ακούραστη Πρόεδρο του και χοροδιδασκαλισα κ. Σοφία Σαββίδου ήταν εμφανής και αδιαμφισβήτητη.

Ίσως Ο “ΦΑΡΟΣ” θα έπρεπε να είχε μεγαλύτερη συμμετοχή στη διοργάνωση της εκδήλωσης, διότι η πείρα του συγκεκριμένου Φορέα έχει αναγνωριστεί Πανελλαδικά και η νεοσύστατη Σχολή μας μόνο οφέλη θα έχει από μια τέτοια συνεργασία.

Στον προθάλαμο του Δημοτικού Κινηματοθέατρου υπήρχε έκθεση με υπερμεγενθυμένα καρτ ποστάλ, με θάμα τον Πόντο κ.ά.