Ακόμα μία πετυχημένη παρουσίαση βιβλίου στην Ένωση Κρητών της πόλης μας

Όταν κάποιος δεν είναι ιδιαίτερα βιβλιόφιλος (κακώς) και διαβάζει ένα – δύο βιβλία το χρόνο και παρευρίσκεται σε παρουσίαση ενός βιβλίου και καθηλώνεται, σημαίνουν και συμβαίνουν πολλά.

Όπως π.χ. η εκδήλωση είναι προσεγμένη, το βιβλίο ενδιαφέρον, οι παρουσιαστές απλοί, κατανοητοί, ανθρώπινοι, το περιβάλλον φιλόξενο και γύρω σου φίλοι καλοσυνάτοι.

Μακρυά από ψεύτικες στομφώδεις εκφράσεις και ψευτοκουλτουριάκο ύφος οι συντελεστές της παρουσίασης του μυθιστορήματος “ΑΝΤΕΤΙ”, της κ. Μαρίας Πρινάρη – Καρκαβατσάκη το βράδυ της Δευτέρας 3 Φεβρουαρίου, χάρισαν στους συμπολίτες μας που κατέκλεισαν την αίθουσα της Ένωσης Κρητών, μία πραγματικά αξιόλογη πολιτιστική βραδιά.

Η συμπολίτισσά μας συγγραφέας κ. Πένυ Παπαδάκη, η οποία έχει αναλάβει να πραγματοποιεί τέτοιες παρουσιάσεις πέτυχε και αυτή τη φορά διάνα στην επιλογή της.

Το μυθιστόρημα “ΑΝΤΕΤΙ” δεν είναι απλά μία ιστορία επιφανειακή για να περάσει κάποιος χαλαρά λίγες ώρες. Είναι μια ατέλειωτη δράση, βασιζόμενο στο έθιμο της “ΒΕΝΤΕΤΑΣ” στην Κρήτη και του αντίβαρού της, του σασμού (σιάξιμο – φτιάξιμο σχέσεων) και τον σπουδαίο ρόλο που παίζουν οι μεσίτες (δηλαδή οι μεσολαβητές) προκειμένου να καταλαγιάζουν τα πάθη και οι παρεξηγήσεις.

Η κ. Πένυ Παπαδάκη ανέλυσε το βιβλίο με απλά κατανοητά λόγια δίνοντας ερμηνείες στα χαρακτηριστικά των πρωταγωνιστών και εξηγήσεις σε λέξεις και φράσεις άγνωστες σε μη Κρητικούς, αν και όπως ακούστηκε και από την ίδια την συγγραφέα, ακόμα και Κρητικοί αγνοούν πολλές ερμηνείες και νοήματα λέξεων.

Η συγγραφέας κ. Μαρία Πρινάρη – Καρκαβατσάκη εξήγησε στους παρευρισκόμενους τους λόγους που την ώθησαν να γράψει ένα μυθιστόρημα με αυτό το θέμα και λεπτομέρειες από τη συγγραφή του και άλλα ενδιαφέροντα στοιχεία με ένα μοναδικό τρόπο.

Νωρίτερα η κ. Κάκια Ξύδη εκδότης του βιβλίου είχε μιλήσει με τα θερμότερα λόγια για τη συγγραφέα και το έργο της.

Η κ. Αγλαΐα Παπαθανασάκη μέλος της Ένωσης διάβασε αποσπάσματα από το βιβλίο με τέτοια αμεσότητα που κάθε που τελείωνε, οι παρευρισκόμενοι προσγειώνονταν στην πραγματικότητα, αφού η αφήγησή της τους ταξίδευε και ζούσαν έντονα όσα διαδραματίζονται στο βιβλίο.

Ο Πρόεδρος της Ένωσης κ. Παντελής Πρεντάκης καλωσόρισε τους παρευρεθέντες, μεταξύ των οποίων ήταν ο π. Δήμαρχος κ. Καπλάνης, οι Δημοτικοί Συμβούλοι Γιάγκας, Σαββίδης, Μπαντούνα, εκπρόσωποι φορέων της πόλης μας και άλλοι συμπολίτες μας που αναπτύσσουν δράση μέσα από διάφορες κοινωνικές δομές

Όσοι βρέθηκαν λοιπόν στην παρουσίαση του μυθιστορήματος στην Ένωση Κρητών κέρδισαν.

Κέρδισαν πολλά και κεράστηκαν αρκετά στο τέλος…