Μανούσος Πανόπουλος: “Mega deal κυβέρνησης και εργολάβων στη διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής”

Mega deal κυβέρνησης και εργολάβων στη διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής Την ίδια ώρα το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε την αύξηση της χωρητικότητας του ΧΥΤΑ Φυλής, ενώ η ανακύκλωση εκχωρείται σε εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων

Υπό πλήρη ιδιωτικό έλεγχο περνά η διαχείριση απορριμμάτων της Αττικής με τη σύμπραξη των κατασκευαστριών εταιρειών στις τρεις μονάδες. Την ίδια ώρα, η ενεργειακή αξιοποίηση λανσάρεται ως λύση που θα φέρει τη χώρα μας πιο κοντά στην Ευρώπη.

Κι ενώ η “γαλάζια” κυβέρνηση διατυμπανίζει εν χορώ ότι η λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής συνιστά “ντροπή”, το υπουργείο Περιβάλλοντος ενέκρινε χθες την αύξηση της χωρητικότητας κατά 685.000 κυβικά μέτρα στην έκταση όπου υποτίθεται ότι γίνονται εργασίες αποκατάστασης.

Η δε ανακύκλωση εκχωρείται σε θυγατρική ιδιωτική εταιρεία αμερικανικών συμφερόντων και όχι στην Ελληνική Εταιρεία Αξιοποίησης Ανακύκλωσης της οποίας οι δήμοι έχουν το 35% του μετοχικού κεφαλαίου και εποπτεύεται από τον Ελληνικό Οργανισμό Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ) ως ο καθ’ ύλην αρμόδιος κρατικός φορέας. Κι όλα αυτά με την απόλυτη στήριξη του πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στον περιφερειάρχη Αττικής Γιώργο Πατούλη και στους συναρμόδιους υπουργούς Εσωτερικών Τάκη Θεοδωρικάκο και Περιβάλλοντος Κωστή Χατζηδάκη να συνεπικουρούν το έργο του, όπως διαβεβαίωσαν στη χθεσινή εκδήλωση στο Ζάππειο Μέγαρο.

Και κάτι άλλο, η Διοίκηση της Περιφέρειας Αττικής περιέγραψε εχθές το σχέδιό της για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Αττικής, παρατάσσοντας στο Ζάππειο, ως πρώτη δράση της, τα απορριμματοφόρα που όμως αγόρασε για να παραχωρήσει στους Δήμους της Αττικής η διοίκηση της Ρένας Δούρου…

Μανούσος Πανόπουλος