Ελένη Σταύρου: “Από τη Ρητορική του Μίσους στο Ολοκαύτωμα”

75 χρόνια κλείνουν φέτος από τα φρικιαστικά εγκλήματα κατά της ανθρωπότητας που διέπραξαν οι ναζί και οι συνεργάτες τους.

75 χρόνια από την εξόντωση 6 εκατομμυρίων Εβραίων, τις μαζικές δολοφονίες όλων όσων οι «φυλετικά ανώτεροι» Ναζί θεωρούσαν ως «κατώτερους» και απειλή για την καθαρότητα της φυλής τους.

Στις μέρες μας το μίσος, ο αντισημιτισμός και ο ρατσισμός ξαναβγαίνουν στην επιφάνεια και τρομάζουν.

Σήμερα, Παγκόσμια Ημέρα Μνήμης για τα Θύματα του Ολοκαυτώματος ας δεσμευτούμε στη μνήμη των Εβραίων μαρτύρων εκείνης της φρίκης, στη μνήμη των δολοφονημένων παιδιών, γυναικών και ανδρών, ατόμων με αναπηρία, Ρομά, ομοφυλόφιλων και πολιτικά ενεργών δημοκρατών πολιτών:

– Να μην επιτρέψουμε να επαναληφθούν αυτά τα φρικιαστικά εγκλήματα.

– Να μην ξεχάσουμε ποτέ τι σημαίνει μίσος, ρατσισμός και τι φασισμός.

– Να μην ξεχνάμε πως εκείνες οι μαύρες μέρες της νεότερης ιστορίας μας δεν ξεκίνησαν ξαφνικά με το χτίσιμο των Στρατοπέδων Συγκέντρωσης.

Προηγήθηκε ένας πολιτικός λόγος μίσους που δηλητηρίασε τις ανθρώπινες σχέσεις, δίχασε τους Ανθρώπους και οδήγησε τελικά από το «Εμείς» στο «Εγώ» και στο «Αυτοί».

Αυτή τη ρητορική του μίσους και του διχασμού είναι δική μας ευθύνη σήμερα να απομονώσουμε.

Ευθύνη μας είναι να αφήσουμε στα παιδιά μας μια πιο δίκαιη, πιο ειρηνική, πιο συμπεριληπτική κοινωνία.

Ελένη Σταύρου – 27 Γενάρη 2020

========
Η Ελένη Σταύρου είναι μέλος της Κεντρικής Επιτροπής του Κινήματος Αλλαγής, Συντονίστρια του Δικτύου Γυναικών του ΚΙΝΗΜΑΤΟΣ Δημοκρατών Σοσιαλιστών και στις βουλευτικές εκλογές Ιουλίου 2019 ήταν Υποψήφια Βουλευτής Δυτικού Τομέα με το Κίνημα Αλλαγής.