Ελένη Σταύρου: “Με το βλέμμα μπροστά στη νέα δεκαετία που μόλις ξεκίνησε”

Με το βλέμμα μπροστά στη νέα δεκαετία που μόλις ξεκίνησε / Σαν Απολογισμός και Σχέδια για τη Νέα Χρονιά

Αγαπητοί Πολίτες της Δυτικής Αθήνας, Συμπολίτες μου

Το 2019 ήταν μια πολύ διαφορετική χρονιά.

Παίρνοντας για πρώτη φορά την τολμηρή απόφαση να περάσω στην πρώτη γραμμή της πολιτικής δράσης, ως Υποψήφια Βουλευτής με το Κίνημα Αλλαγής στον τόπο που γεννήθηκα, μεγάλωσα και ζω, ξεκίνησα ένα υπέροχο ταξίδι γεμάτο όνειρα, ελπίδες, αγώνες και προσφορά.

Ξεκίνησα έναν αγώνα για τα αυτονόητα με τον Άνθρωπο ως Αφετηρία και Προορισμό. Για μια δίκαιη και ειρηνική κοινωνία με κοινωνική δικαιοσύνη και ίσες ευκαιρίες για όλους. Για να είναι το αύριο στις περιοχές μας πιο ανθρώπινο και να έχουν δικαίωμα στο όνειρο και την ελπίδα όλοι οι συμπολίτες μας χωρίς διακρίσεις.

Κάνοντας έναν λιτό, αλλά τίμιο προεκλογικό αγώνα με πίστη στις ιδέες μου, όπως είχα υποσχεθεί, κατάφερα να εκλεγώ στην 5η θέση μεταξύ 14 υποψηφίων χάρη σε σας που με εμπιστευτήκατε και με στηρίξατε ως το τέλος. Από αυτόν τον αγώνα κέρδισα κυρίως την επαφή με εσάς τους πολύτιμους ανθρώπους των δικών μας περιοχών. Ελπίζω να κέρδισα και τις καρδιές σας.

Την χρονιά που πέρασε συναντήθηκα και συνομίλησα με πολλούς από σας, με άλλους είχαμε μια σταθερή επικοινωνία τηλεφωνική ή μέσω του διαδικτύου, ενώ κάποιους άλλους θέλω πολύ να γνωρίσω το επόμενο χρονικό διάστημα. Νέες φιλίες ξεκίνησαν και παλιές φιλίες δυναμώσαν. Αυτή την ανθρώπινη σχέση με τους συμπολίτες μου, αυτή την ανθρώπινη σχέση μεταξύ μας θέλω πολύ να διατηρήσουμε και να κάνουμε πιο δυνατή.

Κάνοντας έναν απολογισμό μπορώ με σιγουριά να πω, πως ήταν μια χρονιά ορόσημο και με τους κοινούς μας αγώνες μπήκαν σταθερές βάσεις για να αντιμετωπίσουμε μαζί τα δύσκολα που είναι μπροστά μας.

Καλωσορίζοντας τη Νέα Χρονιά, στο κατώφλι της νέας δεκαετίας, έχουμε να αντιμετωπίσουμε Μαζί μεγάλες, παλιές και νέες, προκλήσεις, όπως:

Κλιματική Κρίση, Μόλυνση του Περιβάλλοντος, Ενεργειακή Ένδεια

που έχουν ανυπολόγιστες συνέπειες για τη ζωή, την υγεία, την οικονομία, την ανάπτυξη και αναμένεται να αυξήσουν τις κοινωνικές ανισότητες αν η Πολιτεία δεν φροντίσει να λάβει έγκαιρα μέτρα για τη δίκαιη κατανομή των οικονομικών βαρών.

Εθνική ασφάλεια και Ειρήνη

Το συμφέρον της χώρας μας είναι η σταθερότητα και η ειρήνη, που χρειάζεται να εξασφαλίζουμε πάντα με σεβασμό στο Διεθνές Δίκαιο, τα σύνορα και τα κυριαρχικά μας δικαιώματα, όπως και κάθε κράτους. Τα εθνικά θέματα απαιτούν Εθνική Γραμμή και εθνική ομοψυχία, ιδιαίτερα για την αντιμετώπιση των εντάσεων από τις κλιμακούμενες τουρκικές προκλήσεις

Ανεργία και νέα δεδομένα στο εργασιακό περιβάλλον

Οι απολύσεις εργαζομένων στον τραπεζικό τομέα και στον ΟΤΕ, παρά την πρόσφατη κερδοφορία του, που έγιναν στο ξεκίνημα της νέας χρονιάς δείχνουν πως η Κυβέρνηση δεν έχει τη βούληση να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την εργοδοτική ασυδοσία.

Σήμερα, οι προοδευτικές πολιτικές δυνάμεις της χώρας σε συνεργασία με τις Συνδικαλιστικές Οργανώσεις είναι αναγκαίο να διαμορφώσουν ένα νέο “Κοινωνικό Συμβόλαιο” που θα αντιμετωπίζει δημιουργικά τις προκλήσεις της νέας εποχής και θα εξασφαλίζει στους εργαζόμενους ποιότητα ζωής, ασφάλεια, ίσες ευκαιρίες και ευημερία.

Ασυδοσία των τραπεζών

Εδώ και λίγους μήνες οι Τράπεζες αποφάσισαν την επιβολή υπερβολικών χρεώσεων εις βάρος των πελατών τους με την ανοχή της Κυβέρνησης. Στο χέρι μας είναι να μην επιτρέψουμε αυτήν την ασυδοσία.

Προστασία πρώτης Κατοικίας

Δανειολήπτες που αποδεδειγμένα αδυνατούν να αποπληρώσουν το δάνειό τους, κινδυνεύουν το επόμενο χρονικό διάστημα να χάσουν τα ακίνητά τους με πλειστηριασμό.

Σαν μέτρο προστασίας των πολιτών απέναντι στα funds των κόκκινων δανείων πρέπει να τεθεί άμεσα ξανά σε ισχύ ο Νόμος 3869/2010 της Κυβέρνησης Γιώργου Α. Παπανδρέου για τη Ρύθμιση των οφειλών των υπερχρεωμένων νοικοκυριών.

Διαφθορά και άδικο Φορολογικό Σύστημα

Η καταπολέμηση της διαφθοράς και του πελατειακού κράτους είναι προϋποθέσεις για την οικοδόμηση μιας πιο δίκαιης κοινωνίας.

Η χώρα μας χρειάζεται ένα σταθερό και δίκαιο φορολογικό σύστημα που δεν θα αφήνει πόρτες ανοιχτές στο οικονομικό έγκλημα και τη φοροδιαφυγή και δεν θα βαραίνει άνισα τους εργαζόμενους, τους συνταξιούχους και όλους τους οικονομικά αδύναμους πολίτες.

Προσφυγικό – μεταναστευτικό. Προστασία Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων

Η πρόσφατη προσφυγική κρίση δημιούργησε συνθήκες πίεσης στα νησιά γιατί δεν υπήρξε ένα ολοκληρωμένο στρατηγικό σχέδιο αντιμετώπισης της προσφυγικής κρίσης με σεβασμό στα ανθρώπινα δικαιώματα των προσφύγων – μεταναστών και με την ενεργή συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας.

Όμως, μεγάλο μέρος της ελληνικής κοινωνίας που κάποτε βίωσε την προσφυγιά ανταποκρίθηκε με ανθρωπιά και αλληλεγγύη απέναντι σε αυτή την πρόκληση.

Οι πρόσφυγες είναι άνθρωποι που εγκατέλειψαν βίαια τη χώρα τους για να αναζητήσουν ασφάλεια και ανάμεσά τους βρίσκονται γυναίκες και μικρά παιδιά. Στη Μόρια, που είναι ντροπή για τη χώρα μας, εξακολουθούν σήμερα να στοιβάζονται δεκάδες χιλιάδες υπεράριθμοι πρόσφυγες με άθλιες και απάνθρωπες συνθήκες διαβίωσης.

Η ομαλή ένταξη των προσφύγων – μεταναστών στην ελληνική κοινωνία, η προστασία των αιτούντων άσυλο και των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, ιδιαίτερα των ασυνόδευτων ανηλίκων, μακριά από τον ρατσισμό και την ξενοφοβία, θα εξασφαλίσουν ειρηνική συνύπαρξη στις τοπικές κοινωνίες.

Σημαντικές ελλείψεις του Κοινωνικού κράτους

Η δημόσια υγεία και η παιδεία υποβαθμίζονται συνεχώς. Είναι ανάγκη να ξαναχτίσουμε το κοινωνικό κράτος που οικοδομήθηκε στα χρόνια της Κυβέρνησης της Αλλαγής του Ανδρέα Παπανδρέου, διορθώνοντας αδυναμίες που επηρεάζουν ριζικά τη ζωή των ανθρώπων γύρω μας. Για να έχει πρόσβαση κάθε πολίτης που έχει ανάγκη, σε δωρεάν ποιοτικές υπηρεσίες υγείας και πρόνοιας.

Κρίση στα δικαιώματα των γυναικών. Ισότιμη συμμετοχή στην εργασία και τα κέντρα λήψης αποφάσεων

Σήμερα, στον 21ο αιώνα, στο κατώφλι της 4ης Βιομηχανικής Επανάστασης κοινωνικές και έμφυλες ανισότητες εξακολουθούν να είναι ισχυρές και ένα μεγάλο ποσοστό γυναικών σε παγκόσμιο επίπεδο απουσιάζει από την εργασιακή, κοινωνική, οικονομική, πολιτική δραστηριότητα.

Το τελευταίο διάστημα παρατηρείται μια συντηρητική στροφή στην κοινωνία με αμφισβήτηση κεκτημένων δικαιωμάτων των γυναικών, όπως το δικαίωμα στην άμβλωση, που προωθείται και συντηρείται από ακροδεξιούς κύκλους. Οι αμβλώσεις στην Ελλάδα είναι νόμιμες εδώ και 33 χρόνια, με τον Νόμο 1609/1986 της προοδευτικής, Αριστερής Κυβέρνησης του Ανδρέα Παπανδρέου, που έδωσε ανάσα στα αδιέξοδα χιλιάδων γυναικών.

Δυσοίωνη είναι η στάση κάποιων Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης που εκφράζουν πολλές φορές έναν απαράδεκτα σεξιστικό – ρατσιστικό – άθλιο λόγο, που συντηρεί και ανακυκλώνει τις ανισότητες και τις αδικίες.

Όμως, υπάρχει Ελπίδα όσο θα υπάρχουν Γυναίκες που επιμένουν παρά τις δυσκολίες, που αντιστέκονται και αγωνίζονται για να γίνουν τα Αυτονόητα πράξη. Με την ενεργή συμμετοχή μας στα κοινά και τα κέντρα λήψης αποφάσεων μπορούμε να καταπολεμήσουμε τις αδικίες και τις ανισότητες, για να γίνουμε συνδιαμορφωτές των αποφάσεων που αφορούν τη ζωή μας και το μέλλον μας.

ΧΥΤΑ Φυλής και άλλες τοπικές προκλήσεις – Απαίτηση για περιβαλλοντική δικαιοσύνη

Η πολύχρονη λειτουργία του ΧΥΤΑ Φυλής έχει προκαλέσει έντονη περιβαλλοντική υποβάθμιση στις περιοχές μας με δυσμενείς επιπτώσεις στο περιβάλλον και την ποιότητα ζωής μας.

Διεκδικούμε την αποφόρτιση του ΧΥΤΑ Φυλής και τη σταδιακή διακοπή λειτουργίας του, με ταυτόχρονη δημιουργία νέων ΧΥΤΑ σε άλλες περιοχές της Αθήνας.

Οι πολίτες της Δυτικής Αθήνας δεν είναι Β΄ Κατηγορίας και δεν πρόκειται να δεχθούμε άλλο τον ιδιότυπο αυτό ρατσισμό, που χωρίζει τους ανθρώπους σε προνομιούχους και μη.

Παράλληλα, εμείς οι Πολίτες της Δυτικής Αθήνας έχουμε πληγεί άνισα από την υψηλή ανεργία (μεγαλύτερη από όλη την Αττική), το χαμηλό επίπεδο ανάπτυξης, τα υψηλά ποσοστά φτώχειας και την έκρηξη των κοινωνικών ανισοτήτων.

Χρειαζόμαστε άμεσα λύσεις που θα προωθούν συστηματικά

– την αποκεντρωμένη διαχείριση των αποβλήτων με τις αρχές της κυκλικής οικονομίας, με επίκεντρο τον άνθρωπο και την ποιότητα ζωής του,

– τη μείωση της ανεργίας,

– την τοπική ανάπτυξη με αξιοποίηση του πλούτου και της πολιτισμικής μας κληρονομιάς.

Για όλα αυτά και πολλά περισσότερα αξίζει να αγωνιστούμε για να κατακτήσουμε αυτό που μας ανήκει. Ένα καλύτερο μέλλον για μας και τα παιδιά μας.

Είναι κρίσιμο να αντιμετωπίσουμε μαζί τις προκλήσεις χτίζοντας μια Ανοιχτή Κοινωνία που θα αντιμετωπίζει ριζικά τις παθογένειες που προκάλεσαν την κρίση και τα χρόνια προβλήματα άνισης ανάπτυξης, θα εξασφαλίζει κοινωνική συνοχή, θα ενισχύει την ανταγωνιστικότητα και θα φέρει τις περιοχές μας στην πρώτη γραμμή, σε ισότιμη θέση δίπλα στις υπόλοιπες περιοχές της Αθήνας.

Η Ελλάδα σήμερα έχει ανάγκη από Εθνική Ομοψυχία, από ένα Εθνικό Μέτωπο κατά της συντήρησης, των πελατειακών πρακτικών και ενάντια στα μεγάλα συμφέροντα και το δίκαιο των ισχυρών.

Για να γίνει αυτό πράξη η χώρα χρειάζεται γενναίες προοδευτικές μεταρρυθμίσεις για να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά τις προκλήσεις της νέας εποχής και να γίνει ισότιμο μέλος μεταξύ των ανεπτυγμένων χωρών, πάντα με προοδευτικό πρόσημο. Σαν τη Διαύγεια, την Ηλεκτρονική Συνταγογράφηση, την καθιέρωση του θεσμού του Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, τη δημιουργία της Αρχής Καταπολέμησης Μαύρου Χρήματος και όλες τις μεγάλες προοδευτικές Μεταρρυθμίσεις της περιόδου 2009 – 2011, Διακυβέρνησης Γιώργου Α. Παπανδρέου.

Μαζί μπορούμε να αντιμετωπίσουμε τις προκλήσεις γατί σήμερα δεν υπάρχουν αδιέξοδα. Μαζί θέλω να συζητήσουμε, να οργανώσουμε, να βρούμε λύσεις για τις μεγάλες προκλήσεις της Νέας Εποχής, για τη Νέα Μεγάλη Αλλαγή. Για να φέρουμε την ελπίδα στον τόπο μας, στη ζωή μας και τη ζωή των παιδιών μας.

Προσωπικά είμαι και θα συνεχίσω να είμαι Εδώ στον Τόπο μου, πάντα παρούσα και Ενεργή.

Καλή μας Χρονιά, Καλή μας Αρχή

Ελένη Σταύρου,
Για μια Ανοιχτή Κοινωνία Ισότητας, Κοινωνικής Δικαιοσύνης, Αλληλεγγύης
Υποψήφια Βουλευτής Δυτικού Τομέα ΚΙΝΑΛ
Μέλος Κεντρικής Επιτροπής Κινήματος Αλλαγής
τηλέφωνο +306973551168
ιστοσελίδα https://estavrou.gr
Facebook Facebook.com/elenistvr/
Twitter Twitter.com/ELENISTAVROU5
Instagram Instagram.com/eleni__stavrou/