Εντυπωσιακή η «κοπή πίτας» του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», με πολλές ευχές, χορό και τραγούδια

Εντυπωσίασε και φέτος η κοπή της Πρωτοχρονιάτικης Βασιλόπιτας του Συλλόγου Ποντίων Αγίας Βαρβάρας «Ο ΦΑΡΟΣ», το Σάββατο 11 Ιανουαρίου 2020, στη φιλόξενη αίθουσά του.

Δεν ήταν απλά μια κοπή, αλλά μια Μεγάλη Γιορτή που έδωσε την ευκαιρία σε μικρούς και μεγάλους να βρεθούν όλοι μαζί, να χαρούν, να δώσουν ευχές και να ζήσουν στιγμές Παράδοσης.

Η κ. Σοφία Σαββίδου, Πρόεδρος & Χοροδιδάσκαλος, καλωσόρισε τους καλεσμένους , τους ευχαρίστησε για τη δυναμική παρουσία τους και τόνισε ότι ο Σύλλογος και φέτος έγινε πυξίδα και φάρος φωτεινός στο μεγάλο ταξίδι της ιστορίας, της παράδοσης και του πολιτισμού .

Νέα παιδιά με τις παραδοσιακές τους φορεσιές ανέφεραν τις δράσεις του Συλλόγου που πραγματοποιήθηκαν εντός και εκτός Αθήνας και σε τηλεοπτικά κανάλια και πρόσφεραν δώρο στην Χοροδιδάσκαλό τους, για το έργο της.

Αρχή Κάλάντα και Αρχή του Χρόνου …. έψαλλαν τα πολυάριθμα παιδιά του Συλλόγου και τραγούδησαν «Φώταξον Φάρε» και «Ειρήνη άσπρο περιστέρ». Κατά την διάρκεια των τραγουδιών τα μικρά παιδιά έδιναν ευχές και έστελναν μηνύματα με το δικό τους ξεχωριστό τρόπο για τη Νέα Χρονιά στην ποντιακή διάλεκτο σε κείμενα του κ. Κυρ. Σαχανίδη και οι όμορφες Ζουπουνοφόρες χόρευαν χρωματίζοντας την ατμόσφαιρα.

Και ξαφνικά … ξεπρόβαλλαν Οι Πυρριχιστές και με τις χορευτικές τους κινήσεις, έστειλαν μήνυμα, ότι «Δεν ξεχνούν την καταγωγή και τις ρίζες τους!

Συνεχίζουν την Παράδοση και την Ιστορία των προγόνων τους!»

Ο πάτερ – Γεράσιμος ευλόγησε την πίτα και οι προσκεκλημένοι έδωσαν τις ανάλογες ευχές.

Στη συνέχεια η Πρόεδρος, βράβευσε τον Κώστα Ορφανίδη, μέλος του χορευτικού, που πέρασε στη Σχολή Μουσικών Σπουδών Ιωαννίνων.

Την τιμητική διάκριση παρέλαβε η αδελφή του, επειδή ο ίδιος βρισκόταν ήδη στη Σχολή.

Το δοξάρι «της κεμετζές» και το τραγούδι του Σταύρου Σαββίδη, το νταούλι του Σάββα Ηλιάδη, του μικρού Γιώργου Μουρατίδη και του μικρότερου Βασίλη Αχτσίδη, καθώς και η λύρα του Γιώργου Κουρπαζίδη, συνόδεψαν τους χορευτές και μετά όλους τους καλεσμένους.

Ακολούθησαν κεράσματα και δυνατό γλέντι.

Και οι τέσσερις γενιές χόρεψαν πιασμένοι χέρι – χέρι με το ίδιο άσβεστο πάθος των προγόνων μας.

Ήταν μια γιορτή χαράς, κοινωνικής επαφής και νοσταλγίας.

Την εκδήλωση τίμησαν με την παρουσία τους η κ. Α. Φέγγη ως εκπρόσωπος του Δημάρχου, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε κ. Γ. Βαρυθυμιάδης, ο Πρόεδρος του Σ.Πο.Σ Ν.Ελλάδας & Νήσων κ.Χ.Δημόπουλος, οι Βουλευτές κ. Ν. Γιαννακοπούλου, κ. Λ. Καφαντάρη, κ. Παπαχριστόπουλος.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Αττικής κ. Α. Λεωτσάκος, ο Πρόεδρος της Π.Ο.Ε κ. Γ. Βαρυθυμιάδης, ο Πρόεδρος του Σ.Πο.Σ Ν.Ελλάδας & Νήσων κ. Χ. Δημόπουλος, ο Περιφερειακός Σύμβουλος κ. Τ. Χατζηπέρος Ναύαρχος Πολεμικού Ναυτικού.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι & Επικεφαλείς Παρατάξεων κ. Γ. Καπλάνης «η δική μας πόλη», κ. Μ. Γιάγκας «Δυνατή Πόλη» οι Δημοτικοί Σύμβουλοι κ. Σ. Σαββίδης, κ. Τ. Πετράκου, κ. Ε. Γονή.

Ο Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων κ. Μπατσάρας, οι Ηθοποιοί Πολίνα Γκιωνάκη, Τάκης Βαμβακίδης, ο κ. Λ. Αθανασιάδης πρ. Αντιπεριφερειάρχης Αττικής, οι Ιατροί κ. Π. Χρυσοχοϊδης και κ. Α. Ορκόπουλος.

Ο κ. Δ. Μπέσης Πρόεδρος του Συλλόγου Αιγάλεω «Φίλοι του Πυριτιδοποιείου».

Ο κ. Π. Πρεντάκης Πρόεδρος των Κρητών Αγ. Βαρβάρας, η κ. Σ. Μπαντούνα Γραμματέας της Ένωσης Ηπειρωτών Αγ. Βαρβάρας και του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ο κ. Κ. Σαχανίδης Συγγραφέας Ποντιακής Διαλέκτου, ο κ. Η. Υφαντίδης Δ/ντης Τμήματος Πολιτισμού & Παράδοσης Δ. Αγ. Βαρβάρας, κ. Μ. Καρχιμάκης πρ. Υπουργός.

Η κ. Χ. Καλή από τη Θεατρική ομάδα Κ.Α.Π.Η Αγ. Βαρβάρας, ο κ. Σ. Αθανασάκης Εκδότης «Κρητική Ματιά», εκπρόσωποι αδελφών σωματείων Ασπροπύργου, Ν. Ιωνίας «Η Σινωπη», Νίκαιας, Πετρούπολης, Ένωσης Ποντίων Αιγάλεω, Ποντίων Επιστημόνων, Εφέδρων Αξιωματικών, Φοιτητών Αττικής, Περιστερίου, Αιγάλεω «Ο Καύκασος», Ε.Π.Ο.Ν.Α, Σαλαμίνας, Χαϊδαρίου, Μάνδρας, Ποντίων εκ Αιτωλοακαρνανίας «Αξέχαστες Πατρίδες», Ν. Σινώπης Πρέβεζας, Βατολάκκων Γρεβενών, Φρέχεν Κολωνίας Γερμανίας.

Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας Ο Φάρος