Άνοιξαν και λειτουργούν κανονικά οι Δημοτικοί Βρεφονηπιακοί και Παιδικοί Σταθμοί

Κανονικά λειτουργούν από σήμερα το πρωί οι Δημοτικοί Παιδικοί και Βρεφονηπιακοί Σταθμοί του Δήμου μας, μετά τις διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς.

Είναι γνωστά τα γεγονότα που συνέβησαν αυτήν την περίοδο.

Ο Δήμος να ανακοινώνει για το διάστημα αυτό πως θα υπήρχε ένας Παιδικός Σταθμός ανοικτός, για τις ανάγκες των εργαζόμενων συμπολιτών μας και η αντίδραση των εργαζομένων στους Σταθμούς να μην εφαρμόσουν την απόφαση, υποστηρίζοντας πως αυτή είναι περίοδος διακοπών και προβλέπονται αυτές από τον κανονισμό.

Μάλιστα με Ανακοίνωσή του το Διοικητικό Συμβούλιο του Σωματείου Εργατών και Υπαλλήλων του Δήμου Αγίας Βαρβάρας κατήγγειλε το Δήμαρχο κ. Μίχο, διότι επιχείρησε να ανοίξει παιδικό σταθμό στην περίοδο των εορτών.

Στη σχετική ανακοίνωσή του αναφέρει μεταξύ άλλων:

“…Ενάντια σε κάθε παιδαγωγική, επιστημονική και εργασιακή προσέγγιση που εφαρμόζεται σε όλες τις βαθμίδες εκπαίδευσης και σε όλη την επικράτεια, η δημοτική αρχή, με το άνοιγμα αυτοβούλως, παιδικού σταθμού δείχνει το αντιπαιδαγωγικό και παράλληλα το αντεργατικό «πρόσωπό της», αφού συντάσσεται στο «στρατόπεδο» εκείνων που επιθυμούν να μετατρέψουν τους Δημοτικούς Παιδικούς Σταθμούς σε «πάρκινγκ» σταθμών, καταστρατηγώντας τις διατάξεις του πρότυπου κανονισμού λειτουργίας. Είναι ενδεικτικό πως ακόμη και οι γονείς που εκδήλωσαν ενδιαφέρον, το έπραξαν κατόπιν σχετικής ανακοίνωσης του Δημάρχου Αγίας Βαρβάρας και στην οποία μάλιστα αναφέρει ότι οι παιδικοί σταθμοί «πρέπει να είναι κλειστοί»!…”.

Ανάλογη ήταν και η αντίδραση της ΠΟΕ – ΟΤΑ η οποία με ανακοίνωσή της τόνιζε μεταξύ άλλων:

“Η Π.Ο.Ε.-Ο.Τ.Α. είναι απέναντι σε κάθε προσπάθεια παραβίασης της ισχύουσας νομοθεσίας του Πρότυπου Κανονισμού Λειτουργίας των Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών, εκφράζει την αλληλεγγύη της και την στήριξη της στο Σωματείο Εργατών και Υπαλλήλων του Δήμου Αγίας Βαρβάρας και στους εργαζόμενους των Παιδικών Σταθμών που αντιδρούν στις αυθαιρεσίες του Δημάρχου κ. Λάμπρου Μίχου…

…Καλεί τον Δήμαρχο Αγίας Βαρβάρας να σεβαστεί τον παιδαγωγικό χαρακτήρα των Δημοτικών Παιδικών και Βρεφονηπιακών Σταθμών και τον Πρότυπο Κανονισμό Λειτουργίας, διακόπτοντας άμεσα κάθε αντίθετη ενέργεια που τον υπονομεύει, και προειδοποιεί πώς η προσπάθεια τρομοκράτησης των εργαζομένων δεν πρόκειται να περάσει…

Καλεί επίσης τους γονείς να σκεφτούν το καλύτερο για τα παιδιά τους και να γυρίσουν την πλάτη σε αυταρχικές και παράνομες αποφάσεις, σαν και αυτές του Δημάρχου Αγίας Βαρβάρας, στεκόμενοι αλληλέγγυοι στο παιδαγωγικό και βοηθητικό προσωπικό των Παιδικών Σταθμών που φροντίζουν και εκπαιδεύουν καθημερινά τα παιδιά τους ακόμη και σε δύσκολες περιόδους, με υποστελέχωση προσωπικού και για μεγάλο χρονικό διάστημα με απλήρωτους εργαζόμενους.»

Από την πλευρά του ο Δήμαρχος κ. Μίχος υποστήριξε:

Αν ξέραμε ότι θα υπήρχε τέτοια εξέλιξη, δηλαδή οι γονείς να εμπιστευτούν το δήμο και μετά να “κρεμαστούν”, δεν θα το κάναμε.

Αν μας έλεγαν οι εργαζόμενοι ότι δεν θέλανε να το κάνουν, εμείς δεν θα προχωρούσαμε σε αυτή την ανακοίνωση.

Κανείς δεν είπε όχι! Και μάλιστα την πρώτη μέρα πήγε όλο το προσωπικό.

Μετά εμφανίσθηκαν οι… “επιτήδειοι” και …τρομοκρατώντας τους ανθρώπους (δεν ξέρω τι άλλο βάλανε μπροστά) ήρθαν οι…. “κακόμοιροι” οι υπάλληλοι και είπαν …”ξέρετε, δεν θα ‘ρθω για τον άλφα ή βήτα λόγο”…

Σε άσχημο σημείο οι σχέσεις Διοίκησης και Σωματείου Εργαζομένων

Ανεξάρτητα πάντως από τα παραπάνω, γεγονός είναι πως οι σχέσεις Διοίκησης και Σωματείου Εργαζομένων δεν είναι καλές.

Η Δημοτική Αρχή οφείλει να κάτσει στο ίδιο τραπέζι με το Σωματείο και να συζητήσει με τους εκπροσώπους των εργαζομένων, τα όποια προβλήματα υπάρχουν και τις όποιες προτάσεις έχουν να κάνουν για την καλυτέρευση των συνθηκών εργασίας και προσφοράς στην πόλη.

Οι μειωτικοί χαρακτηρισμοί και οι επιθετικοί προσδιορισμοί ενάντια στους εργαζόμενους πρέπει να σταματήσουν.

Με την ουσιαστική συνεργασία των παραπάνω Φορέων τόσο το έργο, όσο και οι υπηρεσίες προς τους κατοίκους θα είναι καλύτερες και αυτό πρέπει να γίνει κατανοητό από τη Διοίκηση του Δήμου και τον κ. Μίχο ειδικότερα.