Τέλη κυκλοφορίας: Παράταση έως 15 Ιανουαρίου – Τι θα ισχύσει μετά

Το Υπουργείο Οικονομικών ανακοίνωσε επίσημα την παράταση για την τελική ημερομηνία που πρέπει να πληρωθούν τα τέλη κυκλοφορίας για το 2020. Αρχικά η προθεσμία για τα τέλη κυκλοφορίας έληγε στις 31 Δεκεμβρίου 2019. Ωστόσο, το υπουργείο έδωσε παράταση 15 ημερών, καθώς υπάρχουν αρκετές εκατοντάδες χιλιάδες πολίτες που δεν έχουν πληρώσει ακόμα.

Η καταλυτική ημερομηνία για την πληρωμή είναι η 15η Ιανουαρίου. Αξίζει να σημειωθεί ότι αν κάποιος πληρώσει τα τέλη μετά την προθεσμία (δηλαδή μετά τις 15 Ιανουαρίου 2020) θα είναι αντιμέτωπος με πρόστιμο διπλάσιο των τελών κυκλοφορίας που αντιστοιχεί στο όχημά του.

Η ανακοίνωση του υπουργείου Οικονομικών αναφέρει μεταξύ άλλων:

“Το Υπουργείο Οικονομικών, θέλοντας να διευκολύνει τους πολίτες και να δώσει σε όλους τη δυνατότητα να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους, παρατείνει την προθεσμία για την καταβολή των τελών κυκλοφορίας καθώς και για τη θέση των οχημάτων σε εκούσια ακινησία, έως τη Τετάρτη 15 Ιανουαρίου 2020. Πρέπει να καταστεί σαφές και ξεκάθαρο σε όλους ότι δεν πρόκειται να δοθεί νέα παράταση. Μετά την παρέλευση της συγκεκριμένης προθεσμίας, κάθε πληρωμή θα θεωρείται εκπρόθεσμη και θα επιβαρύνεται με πρόστιμο”.

 Τι αλλάζει από το νέο έτος

Οι κάτοχοι οχημάτων θα πρέπει να περιμένουν αλλαγές στον τρόπο υπολογισμού για τα τέλη του νέου έτους καθώς με βάση την οδηγία της Ε.Ε., προβλέπεται επανυπολογισμός των εκπεµπόµενων ρύπων που βασίζεται στη νέα διαδικασία δοκιµής ελαφρών οχηµάτων (WLTP), σύµφωνα µε την οποία ο υπολογισµός γίνεται βάσει των εκποµπών CO2.

Το υπουργείο Μεταφορών πάντως έχει διαβεβαιώσει ότι οι κάτοχοι οχημάτων δεν θα δουν από φέτος επιβαρύνσεις αλλά με τα τέλη της νέας χρονιάς για το 2021.

Τονίζεται ότι στην Ελλάδα, από τον Οκτώβριο του 2010 τα τέλη κυκλοφορίας των καινούργιων αυτοκινήτων που ταξινοµούνται στη Ελλάδα υπολογίζονται µε βάση τις εκποµπές CO2 που έχουν και µε τη χρήση των συντελεστών της αντίστοιχης κλίµακας που είναι σε ισχύ.

Για τα αυτοκίνητα που έχουν ταξινοµηθεί πριν από τον Οκτώβριο του 2010 ο υπολογισµός των τελών γίνεται αποκλειστικά µε τα κυβικά του κινητήρα τους και τους φορολογήσιµους ίππους που προκύπτουν από αυτά.