Μιχάλης Γιάγκας: “Το πραγματικό συμφέρον της κοινωνίας είναι ο σεβασμός στη νομιμότητα”

Με αφορμή όσα συμβαίνουν τις τελευταίες ημέρες με την απόφαση του Δήμου να λειτουργήσει ένας παιδικός Σταθμός, κατά τη διάρκεια των διακοπών, παρ΄ ότι δεν προβλέπεται από τις κείμενες διατάξεις και νόμους.

Με το Σωματείο Εργαζομένων του Δήμου να παρεμβαίνει, την ΠΟΕ – ΟΤΑ να καταγγέλλει τον Δήμαρχο κ. Μίχο, εργαζόμενες να αρνούνται να εργαστούν και τον Δήμο να είναι εκτεθειμένος στους γονείς, ο Δημοτικός Σύμβουλος κ. Γιαγκας μας έστειλε προς δημοσίευση το παρακάτω κείμενο που αφορά το όλο θέμα:

“Το πραγματικό συμφέρον της κοινωνίας είναι ο σεβασμός στη νομιμότητα.

Η λειτουργία των Παιδικών και Βρεφονηπιακών σταθμών.

Σε μια ευνομούμενη πολιτεία εκείνοι που πρέπει να σέβονται, πρώτα απ’ όλους, τους νόμους είναι οι θεσμοί του κράτους και οι αξιωματούχοι του.

Έτσι μπορείς να απαιτείς από τον πολίτη σεβασμό.

Οι Παιδικοί και βρεφονηπιακοί σταθμοί λειτουργούν με βάση «Πρότυπο Κανονισμό» που θεσμοθετήθηκε από την πολιτεία.

Αν δεν αρέσει, φροντίζεις να αλλάξει. Δεν αυθαιρετείς, ούτε παρανομείς.

Για τις ώρες και μέρες λειτουργίας των βρεφονηπιακών σταθμών, ισχύει περίπου ό,τι ισχύει στα νηπιαγωγεία, στα δημοτικά σχολεία και σε όλη την εκπαίδευση. Καθορίστηκαν με βάση παιδαγωγικά και επιστημονικά – όχι μόνο Ελληνικά αλλά και Διεθνή – κριτήρια και τις ανάγκες του συνόλου της κοινωνίας.

Διανοήθηκε ποτέ κανείς να παραβιάσει το καθεστώς αυτό στην εκπαίδευση επικαλούμενος τις ανάγκες μέρους της κοινωνίας μας;

Τις ίδιες ανάγκες δεν έχουν γονείς που στέλνουν παιδιά στα νηπιαγωγεία και στα σχολεία; Εργαζόμενοι και δημότες δεν είναι και αυτοί;

Ο διάλογος και η συνεννόηση είναι ο τρόπος αντιμετώπισης των προβλημάτων και όχι ο αυταρχισμός και ο ετσιθελισμός. Δεν βάζεις τις κοινωνικές ομάδες να συγκρούονται μεταξύ τους.

Αν θέλεις να ακολουθήσεις αυτόν το δρόμο παίρνεις και την ευθύνη. Δίνεις εντολή στο προσωπικό, την υπογράφεις και αναλαμβάνεις τις συνέπειες, αν συμβεί κάτι δυσάρεστο εξ αιτίας της ελλιπούς σύνθεσης του σταθμού ή γιατί μαγείρεψε η καθαρίστρια αντί για την μαγείρισσα.

Δεν κρύβεσαι πίσω από προφορικές εντολές.

Δεν βάζεις τα πράγματα στη σειρά, αυθαιρετώντας, απειλώντας, εκβιάζοντας.

Το πραγματικό συμφέρον της κοινωνίας είναι ο σεβασμός στη νομιμότητα.

Μιχάλης Γιάγκας
Δημοτικός Σύμβουλος,
Επικεφαλής Συνδυασμού «Αγία Βαρβάρα – ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ»”