“Ο Πόντος συναντά τα Δωδεκάνησα”

Ύστερα από πρόσκληση του Πολιτιστικού Συλλόγου Αστυπάλαιας και της Περιφέρειας Νότιου Αιγαίου, η κ. Σοφία Σαββίδου, Πρόεδρος & Χοροδιδάσκαλος του Συλλόγου Ποντίων Αγ.Βαρβάρας “Ο ΦΑΡΟΣ”, μαζί με μια αντιπροσωπεία μαθητών της, βρέθηκε στο νησί της Αστυπάλαιας.

Διοργάνωσαν 3ήμερες Εκδηλώσεις , που στο τέλος έγιναν 4ήμερες, από την αγάπη και τον ενθουσιασμό των συμμετεχοντων, αφιερωμένες στην αλησμόνητη Πατρίδα του Πόντου.

Η αυλαία του Πολιτιστικού 4ημέρου, άνοιξε την Παρασκευή 6 Δεκεμβρίου, με Έκθεση Ποντιακών Φορεσιών, με εισήγηση και βιντεοπροβολή με την ιστορία του Πόντου και τη Γενοκτονία, καθώς και με αναφορά στα βήματα και τις χορευτικές κινήσεις των ποντιακών χορών.

Με το δικό της ξεχωριστό τρόπο η κ. Σοφία Σαββίδου, που είχε και την Επιμέλεια, το συντονισμό και την παρουσίαση, όλες αυτές τις ημέρες, άγγιξε τις ψυχές των παρευρισκομένων, ξύπνησε μνήμες και τους οδήγησε στη βαθύτερη γνώση του Ποντιακού Ελληνισμού.

Την Κυριακή πραγματοποιήθηκε Έκδήλωση Μνήμης με αφηγήσεις, δρώμενα, τραγούδια, με αποκορύφωμα την συμμετοχή και των τμημάτων της Αστυπάλαιας, ντυμένοι με μαύρα, προς τιμή των θυμάτων της Γενοκτονίας και χόρεψαν επάξια χορούς του Πόντου που μόλις είχαν διδαχθεί τις δυο προηγούμενες ημέρες.

Οι θεατές ιδιαίτερα συγκινημένοι, χειροκροτούσαν συνεχώς και με αγωνία και ενδιαφέρον παρακολουθούσαν την ροή του προγράμματος.

Ο Δήμαρχος Αστυπάλαιας κ. Ν. Κομνηνέας στο τέλος της Εκδήλωσης τόνισε “… μας δόθηκε η ευκαιρία να ζήσουμε και να αποκτήσουμε σπάνια εμπειρία, για ακούσματα που δεν είχαμε” και κάλεσε την επόμενη ημέρα την αποστολή στο γραφείο του, η οποία εφτασε στο Δημαρχείο υπό τους ήχους της λύρας και του νταουλιού. Τα κορίτσια του ΦΑΡΟΥ στόλισαν το Χριστουγεννιάτικο δέντρο του Δημάρχου, δίνοντας πνεύμα ποντιακό…

Σ’ αυτή την Πολιτιστική διαδρομή, δεν έλειψαν οι ξεναγήσεις, στο κάστρο της Αστυπάλαιας, στους Μύλους, σε παραλίες, σε σοκάκια και η ζεστή φιλοξενία με νησιώτικες γεύσεις.

Και ο επίλογος …. τη Δευτέρα 9 Δεκεμβρίου, η αίθουσα του Συλλόγου Αστυπάλαιας, γέμισε πάλι ασφυκτικά από μικρούς και μεγάλους και ο χορός και το τραγούδι, δεν ήθελε να τελειώσει.

Θερμές Ευχαριστίες στην Πρόεδρο του Πολιτιστικού Συλλόγου κ. Ιωάννα Μαριάκη, που πραγματικά στάθηκε με όλες τις δυνάμεις της και την καλύτερη διάθεση σε αυτό το εγχείρημα.

Ευχαριστίες στον κ. Γ. Λέμη και τους Χοροδιδασκάλους των τμημάτων της Αστυπάλαιας, το ξενοδοχείο “Νηρηίδες” για την άριστη διαμονή, την κ. Μαίρη Γιανναράκη καθώς και όλους τους Αστυπαλιώτες για την μεγάλη τους αγκαλιά.

Μουσικά συνόδευσαν ο Γιώργος Κουρπαζίδης (λύρα, τραγούδι) και ο Γιωργάκης Μουρατίδης (νταούλι).

Σύλλογος Ποντίων Αγ. Βαρβάρας “Ο Φάρος”