Αδράνεια – Αναλγησία – Αδιαφάνεια. (Άρθρο της κ. Φέγγη Αλεξάνδρας)

Αδράνεια – Αναλγησία – Αδιαφάνεια


Τρεις έννοιες με αρνητικό πρόσημο κυριάρχησαν στα σημαντικότερα θέματα της συνεδρίασης του Δημοτικού Συμβουλίου, την Τετάρτη 24 Σεπτεμβρίου, από τα οποία ο καθένας μπορεί να βγάλει συμπεράσματα πολιτικής και ηθικής διάστασης.
1. Αδράνεια. Στο θέμα της οικονομικής έκθεσης του Δήμου για το β΄ τρίμηνο του 2014, αποτυπώνεται το ποσόν των 9.847.402,34 ευρώ, εκ των οποίων έχουν εισπραχθεί μόνον τα 460.066,65. Το τεράστιο αυτό κονδύλι αποτελεί ένα δεσμευμένο, εξασφαλισμένο ποσόν από το 2008, για έργα όπως το Κολυμβητήριο, το Κέντρο Κοινωνικής Πολιτικής στο πρώην Τσιλιβάκου, γήπεδα τένις, πεζοδρομήσεις, κλπ. με έτοιμες μελέτες και συμβασιοποιημένα από τον προηγούμενο Δήμαρχο, κ. Μίχο
Σε ερώτησή μου προς το Δήμαρχο κ. Καπλάνη σε ποιό στάδιο βρίσκονται τα έργα αυτά και αν κινδυνεύει ολόκληρο το κονδύλι να χαθεί λόγω της πολύχρονης καθυστέρησης, δεν έλαβα καμιά απάντηση.
Τι σημαίνει όμως αυτό; Ότι πράγματι μπορεί να χαθούν τα χρήματα; Ότι πάλι θα αρχίσουν οι γραφειοκρατικές δικαιολογίες; Κλείσανε ήδη 6 χρόνια από τότε, και η πόλη μας, με την έλλειψη δυναμικού προφίλ εκ μέρους της Δημοτικής Αρχής, αγκομαχεί να αποκτήσει τα αυτονόητα και να ολοκληρώσει τα έτοιμα!
Θα ήταν μεγάλη απώλεια να χαθούν τα χρήματα αυτά και το απεύχομαι, αν και το φοβάμαι, αφού δεν επιβεβαιώθηκα για το αντίθετο!
2. Αναλγησία. Καμιά μείωση στα δημοτικά τέλη! Καμιά ελάφρυνση των κατοίκων! Αυτό θεωρείται από τη Δημοτική Αρχή επιτυχία! Η Αγία Βαρβάρα, η πόλη που μαστίζεται με πάνω από 30% ανεργία, με τις μειώσεις των μισθών και των συντάξεων, με τη φορολογική λαίλαπα που έχει στραγγαλίσει το εισόδημα του κόσμου και με μειωμένες τις υπηρεσίες καθαριότητας σε σχέση με το παρελθόν ( λιγότερα δρομολόγια των απορριματοφόρων, σπασμένοι και διαλυμένοι κάδοι, λιγότερο προσωπικό), εξακολουθεί να έχει σήμερα σταθερά τα δημοτικά τέλη του 2009, μπορεί και 2008, προ κρίσης δηλαδή! Ευτυχώς που εισακούστηκαν οι φωνές της αντιπολίτευσης για κοινωνική τιμολόγηση, την οποία και πάλι παρέπεμψε ο Δήμαρχος σε μελλοντικό Δημοτικό Συμβούλιο. Κάτι που θα έπρεπε ο ίδιος να έχει σκεφτεί και να έχει εισηγηθεί αφού δεν προέβη έστω και σε μια μικρή, συμβολική μείωση-ανάσα για τους κατοίκους. Διότι το κοινωνικό προφίλ του Δήμου κρίνεται σε όλες τις συναλλαγές και δοσοληψίες του με τους δημότες, καθημερινά, και όχι κάθε Χριστούγεννα και Πάσχα!
3. Αδιαφάνεια. Στην ίδια συνεδρίαση σε θέμα που αφορούσε τα πανηγύρια, πρώην Αντιδήμαρχος κατήγγειλε παρανομίες από κυκλώματα, τα οποία λυμαίνονται τις άδειες που δίνει ο Δήμος στους εμπόρους των πανηγυριών και ιδιαίτερα αυτού της Αγίας Βαρβάρας που είναι και το μεγαλύτερο. Στην πρότασή μου για δημιουργία διαπαραταξιακής επιτροπής προκειμένου να ελέγχεται πόσες άδειες παίρνει ο καθένας ώστε να μην υπάρχει παράνομη μεταπώληση και «νονοί» των πανηγυριών του Δήμου, ο κ. Δήμαρχος αρνήθηκε με τη δικαιολογία ότι αυτό είναι αρμοδιότητα των υπηρεσιών του Δήμου. Φυσικά οι υπηρεσίες δίνουν τις άδειες, αλλά σε ποιούς και πόσες στον καθένα δεν το αποφασίζουν αυτές! Παραμένει λοιπόν το ερώτημα! Γιατί όχι; Μήπως γιατί κάτι τέτοιο θα σήμαινε διαφάνεια και αυτή δεν είναι επιθυμητή; Μήπως, δηλαδή, δεν είναι και τόσο άγνωστα αυτά τα κυκλώματα; Διότι καθαρός ουρανός, αστραπές δεν φοβάται!

Αλεξάνδρα Φέγγη

Δημοτική Σύμβουλος

Επικεφαλής της Δημ Παράταξης «Πράξη Ευθύνης»