Σταυρούλα Μπαντούνα: “Ας δούμε αλλιώς το περιβάλλον. Ας δούμε αλλιώς την Ανακύκλωση. Είναι μια αναγκαιότητα που πρέπει να γίνει συνείδηση”

Άρθρο της κ. Σταυρούλας Μπαντούνα

Με κοινό σύνθημα «Άλλαξε τις συνήθειές σου, μείωσε τα απόβλητά σου», οργανισμοί τοπικής αυτοδιοίκησης, δημόσιες αρχές, επιχειρήσεις, εκπαιδευτικά ιδρύματα, συλλογικά συστήματα ανακύκλωσης, ευαισθητοποιημένοι πολίτες συμμετέχουν στην Ευρωπαϊκή εβδομάδα μείωσης αποβλήτων (16-24 Νοεμβρίου), τη μεγαλύτερη Ευρωπαϊκή σχετική καμπάνια.

Αυτό ήταν περιληπτικά το περιεχόμενο της πρόσκλησης του Εθνικού Οργανισμού Ανακύκλωσης (ΕΟΑΝ).

Η υλοποίηση δράσεων που εστιάζουν στο τρίπτυχο: Μείωση-Επαναχρησιμοποίηση-Ανακύκλωση (με χρηματοδότηση της ΕΕ).

Κύριος στόχος η εκπαίδευση και η ευαισθητοποίηση του κοινού για τη μείωση αποβλήτων.

Αλλάζουμε τις συνήθειές μας ώστε να βοηθήσουμε το περιβάλλον μας.

Αυτονόητα σημαντικό, καθώς η προστασία του περιβάλλοντος είναι μια μακροχρόνια δέσμευση. Καμιά κοινωνία δε μπορεί να θεωρείται προηγμένη όταν δε λαμβάνει μέριμνα για το περιβάλλον.

Παρά τα κατά καιρούς ωραία λόγια, ο Δήμος μας δεν έχει αναλάβει καμία πρωτοβουλία και δε συμμετέχει με καμία δράση στην Ευρωπαϊκή Εβδομάδα Μείωσης Αποβλήτων.

Απέχει, συνειδητά ή ασυνείδητα.

Παράλληλα παρατηρούμε να καταστρατηγείται τόσο το πρωτόκολλο της ανακύκλωσης, όσο και κάθε έννοια ηθικής, όταν πολλές φορές τα ανακυκλώσιμα υλικά των μπλε κάδων, ο δήμος μας τα μεταφέρει στη χωματερή, εξαπατώντας τον πολίτη και ματαιώνοντας την προσπάθεια και τις προσδοκίες του.

Θα περίμενε κανείς, από τη Δημοτική αρχή, να υιοθετεί πολιτικές που εξασφαλίζουν σημαντική εξοικονόμηση πόρων στο Δήμο και συνακόλουθα μειώσεις τελών στους δημότες.

Να αλλάξει το μοντέλο διαχείρισης των απορριμμάτων με ανάληψη δράσεων εκπαίδευσης των πολιτών και δημιουργίας κουλτούρας αξιοποίησης της ανακύκλωσης και προστασίας του περιβάλλοντος.

Δυστυχώς μέχρι τώρα δεν το βλέπουμε.

Εμμένει στις παλιές κοστοβόρες πρακτικές.

Φαίνεται ότι επιλογή της δημοτικής αρχής είναι η δημιουργία πρόσκαιρων εντυπώσεων “δήθεν” καθαρής πόλης.

Αυτό όμως δεν αποτελεί λύση για καθαρό περιβάλλον, για καθαρή πόλη και ενεργούς – ευαισθητοποιημένους πολίτες.

Η διαφορετική αντίληψη στην αντιμετώπιση των απορριμμάτων οδήγησε την παράταξή μας, την «ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ», στην διατύπωση ρεαλιστικής και υλοποιήσιμης πρότασης, για μείωση των δημοτικών ανταποδοτικών τελών.

Η πρόταση αυτή, που κατατέθηκε στις συνεδριάσεις της Οικονομικής Επιτροπής και του Δημοτικού Συμβουλίου της 19ης Νοεμβρίου, δεν έγινε δεκτή από τη Δημοτική Αρχή.

Όμως για να προστατευθεί το περιβάλλον απαιτείται όραμα, σχέδιο και συμμαχία με την κοινωνία. Μπορούμε να προστατέψουμε τη ζωή και το μέλλον μας.

Σταυρούλα Μπαντούνα
Δημοτική Σύμβουλος – Ψυχολόγος