Μείωση μισθών στην Ελλάδα για 16 διαδοχικά τρίμηνα

ΣΩΤΗΡΗΣ ΝΙΚΑΣ

    Κατά 1,4% μειώθηκαν οι μισθοί στο σύνολο της οικονομίας το δεύτερο τρίμηνο του 2014 σε σχέση με το ίδιο διάστημα του 2013. Από τα στοιχεία που ανακοίνωσε η Ελληνική Στατιστική Αρχή (ΕΛΣΤΑΤ) χθες, προκύπτει ότι η Ελλάδα μαζί με την Κύπρο είναι οι μοναδικές χώρες στην Ευρώπη των 28 κρατών που τα τελευταία πέντε τρίμηνα καταγράφεται συρρίκνωση των μισθών, ενώ αξίζει να σημειωθεί ότι στην Ελλάδα οι μισθοί μειώνονται για 16 διαδοχικά τρίμηνα.

    Ωστόσο, ο ρυθμός μείωσης των μισθών στα δύο πρώτα τρίμηνα του 2014 έχει περιοριστεί σε σχέση με τα προηγούμενα, γεγονός το οποίο μεταφράζεται ως ανακοπή της μισθολογικής προσαρμογής που έχει συντελεστεί στην περίοδο της κρίσης. Είναι ενδεικτικό ότι ο δείκτης μισθών, χωρίς καμία προσαρμογή, μειώθηκε κατά 1,4% το δεύτερο τρίμηνο φέτος σε σύγκριση με το αντίστοιχο διάστημα του 2013, όταν είχε υποχωρήσει κατά 7,4% κατά την ίδια σύγκριση το 2013 προς το 2012. Επίσης, λαμβάνοντας υπόψη την εποχική διόρθωση, ο δείκτης μισθών μειώθηκε 1% στο δεύτερο τρίμηνο του 2014 αντί του περυσινού δευτέρου τριμήνου, έναντι μείωσης 9,1% κατά την αντίστοιχη σύγκριση το 2013 προς το 2012.

    Αυτό βέβαια, δεν αλλάζει το γεγονός ότι από το τέταρτο τρίμηνο του 2009 που ο δείκτης μισθών είχε φθάσει στο υψηλότερο επίπεδό του, μέχρι και το δεύτερο τρίμηνο του 2014, η συρρίκνωση των μισθών έχει φθάσει στο 25%. Δηλαδή, συνολικά (ιδιωτικό και δημόσιο τομέα) οι εργαζόμενοι έχασαν κατά την κρίση το ένα τέταρτο των μισθολογικών τους αποδοχών, ως αποτέλεσμα τόσο των περικοπών στις αποδοχές των δημοσίων υπαλλήλων, όσο και της αύξησης της φορολογίας.

    Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ