Ερώτηση στη Βουλή από τη Χαρά Καφαντάρη για το Νοσοκομείο της πόλης μας

ΔΕΛΤΙΟ ΤΥΠΟΥ

15.11.2019
ΘΕΜΑ: ΕΡΩΤΗΣΗ ΤΗΣ ΧΑΡΑΣ ΚΑΦΑΝΤΑΡΗ ΓΙΑ ΤΟ ΓΕΝΙΚΟ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ ΔΥΤΙΚΗΣ ΑΤΤΙΚΗΣ «ΑΓΙΑ ΒΑΡΒΑΡΑ»

Το Γενικό Νοσοκομείο Δυτικής Αττικής «Η Αγία Βαρβάρα» είναι ένα ιστορικό νοσοκομείο, καθώς λειτουργεί από το 1903. Στη στενή περιοχή ευθύνης του, ανήκουν οι Δήμοι Αγίας Βαρβάρας, Αιγάλεω, Χαϊδαρίου, Κορυδαλλού και Νίκαιας. Ωστόσο, ο πραγματικός πληθυσμός της περιοχής ευθύνης είναι πολλαπλάσιος, δεδομένου ότι στις περιοχές αυτές κατοικούν και χιλιάδες άνθρωποι που επιλέγουν να απογραφούν στις ιδιαίτερες πατρίδες τους, Ρομά, αλλά και οικονομικοί μετανάστες.

Σήμερα, το Νοσοκομείο καλύπτει υγειονομικές ανάγκες των κατοίκων της Δυτικής Αθήνας και Δήμων του Πειραιά, προσφέροντας φροντίδα υγείας, όχι όμως σε όλους τους τομείς και τις βαθμίδες. Έως το 2012 ήταν προσιτό στους πολίτες για όλες τις υπηρεσίες υγείας.

Σημαντικά είναι το Μικροβιολογικό Τμήμα του Νοσοκομείου, ως κέντρο μοριακής διάγνωσης ιογενούς ηπατίτιδας (Α,Β,C και D), και η Μονάδα Τεχνητού Νεφρού, που εξυπηρετεί μόνιμους ασθενείς από όλο το λεκανοπέδιο Αττικής, τους περισσότερους άπορους σε σύγκριση με άλλα νοσοκομεία του ΕΣΥ.

Η υποβάθμιση του Νοσοκομείου ήταν διαρκής από τον Ιούλιο του 2012 και όδευε σε οριστικό κλείσιμο, ενώ αγώνες αναπτύσσονταν από τους εργαζόμενους, τους πολίτες και την Τοπική Αυτοδιοίκηση της ευρύτερης περιοχής.

Από το 2015, όμως, κάτι άρχισε να αλλάζει. Μεταφέρθηκαν στον χώρο του Νοσοκομείου το ΠΕΔΥ- ΜΥ Νίκαιας, ενώ λειτουργούν και αξιόλογα εξωτερικά ιατρεία, οδοντιατρικό τμήμα, φυσιοθεραπευτήριο, και μικροβιολογικό, ενώ εφοδιαζόταν κανονικά με υλικά και αντιδραστήρια.

Παράλληλα με το νόμο 4495/2017μπορεί να επισκευαστεί η οροφή της Παθολογικής Κλινικής, ώστε να λειτουργεί παρέχοντας ημερήσια –βραχεία νοσηλεία.

Η ανάγκη αναβάθμισης του Γενικού Νοσοκομείου της Αγίας Βαρβάρας λόγω του σημαντικού κοινωνικού ρόλου του στην ευρύτερη περιοχή στον τομέα Υγείας, είναι προφανής.

Το θέμα αναδεικνύει η Χαρά Καφαντάρη, Βουλευτής ΣΥ.ΡΙΖ.Α. στον Δυτικό Τομέα Αθήνας, με ερώτησή της, την οποία και συνυπογράφουν 24 ακόμη Βουλευτές του ΣΥ.ΡΙΖ.Α., προς το Υπουργείο Υγείας το οποίο καλείται να απαντήσει ποια είναι τα άμεσα σχέδιά του για το Νοσοκομείο.

Το Γραφείο Τύπου