Αποκατάσταση των Αγιογραφιών στον Ι. Ναό της Αγίας Βαρβάρας – Ο Σεβασμιότατος Φαναρίου κ.κ. Αγαθάγγελος στην πόλη μας

Ο Σεβασμιότατος Μητροπολίτης Φαναρίου κ.κ. Αγαθάγγελος, Γενικός Διευθυντής της Αποστολικής Διακονίας της Εκκλησίας της Ελλάδος, ο οποίος τον περασμένο Ιανουάριο προήχθη από Επίσκοπος σε Τιτουλάριο Μητροπολίτη και έχει συνδεδεμένη την εκκλησιαστική πορεία του με τον Ιερό Προσκυνηματικό Ναό της Αγίας Βαρβάρας της πόλης μας, επισκέφθηκε το μεσημέρι της Πέμπτης 14 Νοεμβρίου το Ναό.

Στον Ιερό Ναό είναι σε εξέλιξη η τρίτη και τελευταία φάση του καθαρισμού των Αγιογραφιών του Φώτη Κόντογλου, που κοσμούν το εσωτερικό του και  ήρθε να παρακολουθήσει την πορεία των εργασιών.

Η αποκατάσταση των Αγιογραφιών προβλέπεται να έχει ολοκληρωθεί έως την εορτή της Αγίας Βαρβάρας στις 4 Δεκεμβρίου.

Ήταν ιδιαίτερη τιμή η πρόσκλησή του να παραβρεθούμε στον χώρο και να συζητήσουμε μαζί του για τα οράματα που έχει τόσο για το Ναό όσο και για την πόλη μας παράλληλα, αφού αυτά τα δύο είναι συνυφασμένα μεταξύ τους.

“Έχω κάνει πρόταση στην Ιερά Σύνοδο για κάτι εξαιρετικά μεγάλο και σπουδαίο” μας είπε.  “Εάν γίνει αποδεκτή η πρότασή μου, θα στεγαστεί στον παρακείμενο χώρο του Ναού και τότε ο Δήμος θα γίνει ισάξιος του βεληνεκούς της Αθήνας” μας δήλωσε, αποφεύγοντας να μας πει περισσότερα.

Σεβόμενοι την επιθυμία του δεν επιμείναμε, παρ΄ ότι κάτι έχουμε κατά νου.

Θα αναφερθούμε όμως εκτενέστερα στη συνέντευξη, που θα μας παραχωρήσει μετά τις εορτές των Χριστουγέννων.

Η αποκατάσταση των αγιογραφιών θα κοστίσει περί τις 10.000 ευρώ, ποσόν που θα αναλάβει η Αποστολική Διακονία.

Πάντως, σε επικοινωνία του με το Δήμαρχο κ. Μίχο, έχει ζητήσει τη συνδρομή του Δήμου σε αυτό το έξοδο, με όποιο ποσόν εκείνος μπορεί και επιθυμεί.

Ο Σεβασμιότατος μας περιήγησε στο ναό και μας έδωσε ιστορικά στοιχεία, σε ότι υπάρχει εντός και εκτός αυτού.

Συζήτησε με τους Αγιογράφους και καλωσόρισε τον π. Δήμαρχο της πόλης μας κ. Καπλάνη,  ο οποίος ήρθε και εκείνος στο Ναό για να τον συναντήσει.

Επάνω από το παλαιό εκκλησάκι που υπάρχει εντός του Ναού υπάρχει πλέον ένα μοναδικός σταυρός “ο υψωθείς εν τω σταυρώ” όπως ονομάζεται, δώρο του Σεβασμιότατου στη μνήμη των γονέων του, όπως μας πληροφόρησε.

Η συζήτηση με τον κ.κ. Αγαθάγγελο είναι απολαυστική και καθηλωτική. Οι γενικές γνώσεις του απεριόριστες. Ο λόγος του απλός, κατανοητός, συναινετικός.

Παρόντες στη συζήτηση ο π. Δήμαρχος της πόλης μας κ. Καπλάνης, ο Ιερατικός προϊστάμενος του Ναού Αρχιμανδρίτης Δαμασκηνός, ο εφημέριος του Ναού πρωτοσύγκελος Νικόλαος, οι αγιογράφοι που επιτελούν το σπουδαίο έργο τους και υπάλληλοι της Αποστολικής Διακονίας.

Μέσα από την συζήτηση που είχαμε μας έδωσε πληροφορίες και αξιόλογες ειδήσεις.

Μας είπε πως στο επάνω μέρος της  πρόσοψης του Ι. Ναού θα τοποθετηθεί ψηφιδωτό αντίγραφο παλαιάς εικόνας της Αγίας Βαρβάρας, η οποία θα είναι έτοιμη πριν την εορτή της.

Το 2021 εξάλλου, χρονιά που το έθνος μας γιορτάζει τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, στο σημείο που σήμερα υπάρχουν οι σκάλες του πάρκινγκ, από και προς τον Ναό, θα κατασκευαστεί μόνιμο ηρώο εξ ολοκλήρου ψηφιδωτό, του οποίου η σύνθεση θα περιλαμβάνει την Ελληνική σημαία, στο κέντρο απεικόνιση της Παναγίας και μορφές ηρώων του 1821.

Στη βάση του δε, θα υπάρχουν χαραγμένα ονόματα αγωνιστών της εποχής εκείνης.

Η είδηση όμως που μας επιφύλαξε για το τέλος ήταν σπουδαία.

Τον προσεχή Μάιο θα έρθουν για μόνιμη στέγασή τους στον Ιερό Ναό της πόλης μας τα λείψανα του ΑΓΙΟΥ ΝΙΚΟΛΑΟΥ από την Ιταλία.

Θα φτάσουν με πολεμικό πλοίο στον Πειραιά και από το πρώτο λιμάνι της χώρας με πομπή θα φτάσουν στην πόλη μας.

Ο Πειραιάς θα είναι σημαιοστολισμένος με όλες τις σημαίες που κατά καιρούς είχαν διάφοροι τόποι και νησιά της χώρας, ενώ θα παρευρίσκονται ΟΛΟΙ οι μαθητές των στρατιωτικών μας σχολών.

Η συζήτηση με τον Σεβασμιότατο επεκτάθηκε σε κοινωνικά ζητήματα, σε θέματα παιδείας, πρόνοιας κ.ά. 

Τον Ευχαριστούμε για την τιμή που μας έκανε και συζήτησε μαζί μας.