Τελικά, τη μάχη την κερδίζουν… τα σκουπίδια! (άρθρο της κ. Χριστιάνας Κρεββατά)

Την προεκλογική περίοδο που διανύσαμε, η τότε δημοτική αρχή στιγματίστηκε από τους αντιπάλους της κυρίως για τις επιλογές της στο θέμα της καθαριότητας. Τα δημοσιεύματα στις ηλεκτρονικές ιστοσελίδες εκείνη την περίοδο αναφέρονταν στην αδιαφορία και στην απραξία της διοίκησης Καπλάνη να επιλύσει το πρόβλημα. Ο τρόπος διατύπωσης και παρουσίασης της κατάστασης οδηγούσε στο συμπέρασμα πως το φταίξιμο ανήκε αποκλειστικά στη διοίκηση.

Μερικούς μήνες αργότερα παρατηρήθηκε αλλαγή της συγκεκριμένης στάσης. Ενώ το πρόβλημα με τη διαχείριση των σκουπιδιών, των μπαζών και της μυρωδιάς, συμπληρωματικά, συνεχίζει να υπάρχει στην πόλη μας, οι υποστηρικτές της τωρινής δημοτικής διοίκησης μετατοπίζουν το πρόβλημα από τη δημοτική αρχή στην έλλειψη παιδείας, πράγμα που δεν ίσχυε τον προηγούμενο καιρό, κι όχι στην αδιαφορία και στην αδυναμία της δημοτικής αρχής.

Στο πλαίσιο αυτό, εννοείται πως η τωρινή διοίκηση εκτελεί το ρόλο της με τον καλύτερο τρόπο με σκοπό τη διευθέτηση του θέματος. Αποτέλεσμα αυτού είναι να δίνουν σημαντικά ερεθίσματα με την παράνομη ανάθεση εργασιών αποκομιδής και περισυλλογής ογκωδών απορριμμάτων και με την απόρριψη ανακυκλώσιμων απορριμμάτων από τους μπλε κάδους του δήμου στη χωματερή. Το άδειασμα ενός κάδου ανακύκλωσης σε απορριμματοφόρο, χωρίς εξήγηση, φανερώνει την αδιαφορία για την ανακύκλωση και για την αντιμετώπιση του συγκεκριμένου θέματος.

Ταυτόχρονα, διεκόπηκαν παρόμοιες αναρτήσεις για την ανάδειξή του. Φαίνεται, λοιπόν, πως επρόκειτο για προεκλογικές προκλήσεις, οι οποίες στόχευαν απλώς στο να προκαλέσουν ντόρο.

Η διοίκηση του προηγούμενου Δημάρχου, αναγνωρίζοντας το πρόβλημα, προχώρησε σε τρόπους διευθέτησής του δίνοντας βαρύτητα στην ενημέρωση της νέας γενιάς για τη δημιουργία οικολογικής συνείδησης.

Ειδικότερα, σε συνεργασία με το Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης εγκατέστησε το «Κινητό Κέντρο Περιβαλλοντικής Εκπαίδευσης & Ανακύκλωσης» για την επίσκεψη σχολείων με στόχο την εκπαίδευσή τους στα θέματα της βιώσιμης ανάπτυξης και της κυκλικής οικονομίας .

Επιπλέον, προέβη στην εφαρμογή προγράμματος για την ανακύκλωση χαρτιού και μπαταριών στα σχολεία. Δεν παρέλειψε να υπενθυμίσει στους δημότες την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος στις 5 Ιουνίου διοργανώνοντας τριήμερο εκδηλώσεων αφιερωμένο σε αυτήν. Τέλος, ιδιαίτερη σημαντική είναι η συμβολή της στην ένταξη της πόλης μας στο πιλοτικό πρόγραμμα «Διαλογής στην Πηγή, Ανακύκλωσης και Κομποστοποίησης των βιοαποβλήτων» επιταχύνοντας τη μετάβαση στην κυκλική οικονομία, το οποίο θα επιφέρει οικονομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά οφέλη.

Ίσως, τελικά, το «αμέσως» να σημαίνει τέσσερα χρόνια αργότερα, που θα έρθει η ανάπτυξη στη χώρα.

Χριστιάνα Κρεββατά