«Πρόληψη της HPV λοίμωξης και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας», εκδήλωση στο ΚΕΠ Υγείας

Το Γ.Ν.Δ.Α. “Η Αγία Βαρβάρα” στα πλαίσια της μόνιμης πια συνεργασίας με το δήμο Αγίας Βαρβάρας σε θέματα πρόληψης και Αγωγής Υγείας, συμμετείχε μαζί με το ΚΥ Νίκαιας στην οργάνωση ημερίδας με θέμα:

«Πρόληψη της HPV λοίμωξης και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας»

Η ημερίδα πραγματοποιήθηκε στο ΚΕΠ Υγείας του δήμου, την Πέμπτη 7/11/2019, στις 18:00 με αθρόα προσέλευση πολιτών και εκπροσώπηση της δημοτικής αρχής μέσω των αντιδημάρχων κοινωνικής πολιτικής και παιδείας.

Είναι επιστημονικά επαρκώς τεκμηριωμένη η σύνδεση συγκεκριμένων υποτύπων του Ιού των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV) με την εμφάνιση καρκινικών αλλοιώσεων του τραχήλου της μήτρας. Ένα νέο τεστ έρχεται να συμπληρώσει το test Παπανικολάου με ιδιαίτερα υψηλή ευαισθησία και μεγαλύτερο διάστημα επανελέγχου…. το HPV DNA test…. μία μέθοδος πρώιμης ανίχνευσης του Ιού, ΠΡΙΝ την έναρξη καρκινικών αλλοιώσεων.

Η Ημερίδα αποτελεί προπομπό ενός σημαντικού επιτεύγματος για το νοσοκομείο μας. Η εξέταση αυτή θα γίνεται στο εξής στα εργαστήρια του Γ.Ν.Δ.Α. “Η Αγία Βαρβάρα”. Ένας από τους ελάχιστους δημόσιους φορείς που θα πραγματοποιεί δωρεάν την εξέταση στην Αττική.

Στην ημερίδα, εκλεκτοί επιστήμονες του Γ.Ν.Δ.Α “Η Αγία Βαρβάρα”, μεταξύ αυτών και η Αναπληρώτρια Διοικήτρια αυτού με την ιδιότητά της ως μοριακή βιολόγος αλλά και ιατροί του Κ.Υ. Νίκαιας παρουσίασαν σε απλούς πολίτες υψηλού επιπέδου θέματα με απόλυτα προσιτό τρόπο. Το ενδιαφέρον των πολιτών στην κατάμεστη αίθουσα παρέμεινε αμείωτο ως το τέλος και ακολούθησε διάλογος με τους ομιλητές και τον Υπεύθυνο Αγωγής Υγείας του νοσοκομείου.

Σημεία κλειδιά των ομιλιών ήταν ότι

-ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας αποτελεί τη δεύτερη σε συχνότητα κακοήθεια σε γυναίκες μετά τον καρκίνο του μαστού

– προκαλείται κυρίως από σεξουαλικά μεταδιδόμενη λοίμωξη από συγκεκριμένους τύπους του ιού HPV (ιός των ανθρωπίνων θηλωμάτων)

– οι υπόλοιποι τύποι του ιού σχετίζονται με εμφάνιση κονδυλωμάτων

– μέθοδος ανίχνευσης των προκαρκινικών αλλοιώσεων είναι το τεστ Παπανικολάου

– ναι μεν ο καρκίνος του τραχήλου της μήτρας μπορεί να προληφθεί αν η γυναίκα κάνει από νωρίς και τακτικά τεστ Παπανικολάου, αλλά στην πράξη, δυστυχώς, μόνο ένα ποσοστό των γυναικών ακολουθούν αυτή την οδηγία (~ 85% στις Σκανδιναβικές χώρες, ~65% στην Γαλλία, ~50% στην Ιταλία και στις ΗΠΑ, 27% στην Ισπανία, ~30% στην Ελλάδα, 0% σε χώρες του τρίτου κόσμου!),

– μέθοδος αιχμής ανίχνευσης της μόλυνσης από τον ιό είναι το HPV dna test ακόμα και ΠΡΙΝ την εξέλιξη σε κακοήθεια

– μέθοδος πρόληψης αποτελεί το εμβόλιο που πρέπει να γίνεται στα κορίτσια 11-12 ετών αλλά μπορεί να γίνει και στα αγόρια

Ο Άγγλος φιλόσοφος του μεσαίωνα, Φράνσις Μπέικον, με έντονες επιρροές από τον Αριστοτέλη είπε “Η γνώση είναι δύναμη”. Στην Αγωγή Υγείας το ζητούμενο είναι να ενδυναμώσουμε τον πολίτη με δεξιότητες και κριτική σκέψη, ώστε να υιοθετήσει υγιεινό τρόπο ζωής. Είναι μια πολύπλοκη διαδικασία που εμπλέκει πολλές επιστήμες και αποσκοπεί στο να τροποποιήσει τη συμπεριφορά αλλά πάντα ξεκινάει από την πληροφορία. Και οι γυναίκες που παρευρέθηκαν στην ημερίδα αποκόμισαν γνώση και ευελπιστούμε να αποτελέσουν τη μαγιά για να διαδοθεί αυτή στην κοινωνία. Είναι σημαντικό για την υγεία των γυναικών… που μας έφεραν όλους στη ΖΩΗ!

Λάμπρος Α. Θεοδοσόπουλος
Νοσηλευτής ΠΕ, RDN, MHSc
Υπεύθυνος Αγωγής Υγείας ΓΝΔΑ “Η Αγία Βαρβάρα”