Ημερίδα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο

Η ΑΣΦΑΛΗΣ ΠΛΟΗΓΗΣΗ ΣΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ ΕΙΝΑΙ ΥΠΟΘΕΣΗ ΟΛΩΝ ΜΑΣ

Από τον Δήμο Αγίας Βαρβάρας και σε συνεργασία με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος, έλαβε χώρα το μεσημέρι της Τετάρτης 6 Νοεμβρίου, ημερίδα για την ασφάλεια στο διαδίκτυο, στον φιλόξενο χώρο του 4ου Δημοτικού Σχολείου.

Οι Εκπρόσωποι της Δίωξης Ηλεκτρονικού Εγκλήματος ήταν οι κύριοι Καρράς Μπάμπης ως κεντρικός ομιλητής, καθώς επίσης οι κύριοι Καραπατάκης Ιωάννης, Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών και ο κύριος Κυριάκος Κάρκαλης, Αντιπρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών.

Στην εκδήλωση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αγίας Βαρβάρας κ. Λάμπρος Μίχος, οι αντιδήμαρχοι Σωτηρόπουλος, Πουλάκης, Βασιλείου, καθώς επίσης γονείς και κηδεμόνες των μαθητών των 4ου και 6ου Δημοτικών Σχολείων.

Στην εκδήλωση τονίστηκε πόσο σημαντική είναι η προστασία των παιδιών μας στο διαδίκτυο. Η ενασχόληση με τα κοινωνικά δίκτυα είναι χρήσιμη αφού εκτός από ψυχαγωγία προσφέρει και ενημέρωση, όμως πρέπει να γίνεται με τον σωστό τρόπο. Οι γονείς είναι απαραίτητο να επιτηρούν τα παιδιά !!!

Η διαδικτυακή αποπλάνηση και ο τρόπος προσέγγισης των παιδιών από κυβερνοεγκληματίες μέσω των παιχνιδιών και των chat- rooms (χώρων ανταλλαγής μηνυμάτων), αποτέλεσε αντικείμενο συζήτησης, όχι μόνο από τους γονείς που βρίσκονταν στην αίθουσα, αλλά και από τους μικρούς μαθητές, με αναφορά περιπτώσεων και προβολή μικρών φιλμ.

Το cyber- bulling ήταν ένα ακόμα θέμα που άγγιξε την ευαισθησία όλων, καθώς τα κρούσματα διαδικτυακού εκφοβισμού όλο και πληθαίνουν καθώς η ενασχόληση με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης αυξάνεται. Έγινε διαχωρισμός του σχολικού εκφοβισμού από τον διαδικτυακό και επίσης αναφέρθηκε η διαφορά του εκφοβισμού από το απλό πείραγμα στο σχολείο.
Η ασφάλεια των κωδικών πρόσβασης, τα fake news (ψευδείς ειδήσεις), η αξιοπιστία των πηγών μιας είδησης και η ενημέρωση λογισμικού, αναφέρθηκαν και αυτά με αρκετή ανάλυση στο θέμα της ασφάλειας.

Ο εθισμός στο διαδίκτυο ήταν από τα σημαντικότερα θέματα που απασχόλησαν γονείς και κηδεμόνες, αφού ο κίνδυνος ενασχόλησης των παιδιών με τα διαδικτυακά παιχνίδια παραμένει σε υψηλά ποσοστά.

Αναφορά έγινε και στα προβλήματα που μπορεί να προκαλέσει η πολύωρη χρήση του διαδικτύου στα παιδιά, όπως προβλήματα όρασης, μυοσκελετικά, επιθετικότητα και όχι μόνο.

Υπάρχει ο κίνδυνος οι σχολικές δραστηριότητες και η μελέτη να μπουν σε δεύτερη μοίρα αφού ο υπολογιστής θα κερδίσει το ενδιαφέρον του παιδιού.

Τέλος, ο Πρόεδρος της Διεθνούς Ένωσης Αστυνομικών μοίρασε καπέλα και ημερολόγια στα παιδιά και τα παρότρυνε όταν θα μεγαλώσουν να είναι εκείνα στη θέση του και να ενημερώνουν την επόμενη γενιά, τους τότε μικρούς μαθητές, για την ασφάλεια στο διαδίκτυο.

Η εκδήλωση τέλειωσε με την συμβουλή
ΖΗΣΤΕ ΤΗ ΖΩΗ ΣΑΣ ΩΡΑΙΑ ΜΕ ΦΙΛΟΥΣ ΚΑΙ ΠΑΡΕΑ !!!

STAY ON LINE , LIVE OFF LINE !!!

Βασιλακοπούλου Ελευθερία
Εισηγήτρια Πληροφορικής