Σε “μετωπική” Μητσοτάκης – Δούρου

Σε μετωπική σύγκρουση οδηγούνται υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης και το μπλοκ των δημάρχων και των περιφερειαρχών που εξελέγησαν με τη στήριξη του ΣΥΡΙΖΑ, και οι οποίοι αρνούνται να αποστείλουν στοιχεία για τυχόν παράνομες μονιμοποιήσεις, ενώ μπλοκάρουν και τη διαδικασία της αξιολόγησης.

Ο υπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Κυριάκος Μητσοτάκης, έδωσε σκληρή απάντηση στους 19 δημάρχους, οι οποίοι με συνέντευξη Τύπου αρνήθηκαν την αποστολή στοιχείων για τη μετατροπή συμβάσεων και την αξιολόγηση, χαρακτηρίζοντας τις διαδικασίες ως δεξαμενή νέων απολύσεων.

Μιλώντας στο ραδιόφωνο του Alpha ο κ. Μητσοτάκης έδειξε τον ΣΥΡΙΖΑ ως υποκινητή των 19 δημάρχων, καθώς δήλωσε ότι «η στάση ορισμένων δημάρχων πρέπει να προβληματίσει όχι μόνο εμάς, αλλά και τους πολιτικούς προστάτες τους, υπονοώντας το κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης.

Κάλεσε τον Αλέξη Τσίπρα να πάρει θέση και να εξηγήσει «με ποιο επιχείρημα αντιδρά σε έναν επανέλεγχο όταν υπάρχουν στοιχεία για λαθροχειρίες».

Επιτέθηκε στο κόμμα της αξιωματικής αντιπολίτευσης δείχνοντας τον ΣΥΡΙΖΑ πίσω από τις απεργίες της ΑΔΕΔΥ, «που ενθάρρυνε τους υπαλλήλους να απέχουν από τη διαδικασία του επανελέγχου. Η απεργία αυτή κρίθηκε παράνομη και καταχρηστική από το Πρωτοδικείο», υπογράμμισε ο κ. Μητσοτάκης, θέτοντας ζήτημα νομιμότητας για τις ενέργειες των δημοσίων υπαλλήλων καθώς και των δημάρχων που αρνούνται να αποστείλουν στοιχεία.

Απαντώντας στη θέση των 19 δημάρχων ότι η αξιολόγηση και ο επανέλεγχος των συμβάσεων αποτελούν δεξαμενές απολύσεων, δήλωσε ότι «δεν ψάχνουμε να γεμίσουμε καμία δεξαμενή. Ψάχνουμε να αποκαταστήσουμε επιτέλους στη χώρα τους κανόνες νομιμότητας».

Εξέφρασε την αποφασιστικότητα του υπουργείου να συνεχιστούν οι επανέλεγχοι των μονιμοποιήσεων κατ’ εφαρμογή του νόμου και τόνισε και απέστειλε μήνυμα τόσο στους συνδικαλιστές όσο και στους δημάρχους ότι οι υπάλληλοι που δεν θα συνεργαστούν θα βρεθούν αντιμέτωποι με πειθαρχικές κυρώσεις.

Αντίστοιχα η υφυπουργός Διοικητικής Μεταρρύθμισης, Εύη Χριστοφιλοπούλου, μιλώντας στο ραδιόφωνο του ΣΚΑΪ, επιτέθηκε στην περιφερειάρχη Αττικής Ρ. Δούρου, η οποία έχει θέσει το θέμα της αξιολόγησης των υπαλλήλων στην πρώτη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου την ερχόμενη εβδομάδα διερωτώμενη:

«Ποιους θέλουν άραγε να υπερασπισθούν; Αυτούς που προσλήφθηκαν με καραμπινάτες παρανομίες, με πλαστά πτυχία και πιστοποιητικά;», ενώ ξεκαθάρισε ότι η αξιολόγηση δεν συνδέεται με τις απολύσεις. Για να διασφαλίσουμε τους υπαλλήλους, νομοθετήσαμε ότι εφόσον η αξιολόγηση του 2014 με το νέο σύστημα είναι καλύτερη βαθμολογικά για τον υπάλληλο από αυτή του 2013, τότε θα ισχύει η καλύτερη, και η δυσμενέστερη έκθεση θα αφαιρείται από τον φάκελο του υπαλλήλου» είπε η κ. Χριστοφιλοπούλου.

Οι 19 δήμαρχοι σημειώνουν ότι δεν διαφωνούν με την αξιολόγηση, αλλά η ρύθμιση που έχει ψηφίσει η κυβέρνηση, θεσμοθετώντας υποχρεωτικά να βαθμολογείται αρνητικά το 15% των υπαλλήλων, αποτελεί προθάλαμο απολύσεων. Παράλληλα για το θέμα του ελέγχου των μονιμοποιήσεων υποστηρίζουν ότι έχει γίνει έλεγχος νομιμότητας από το ΑΣΕΠ για τις μετατροπές συμβάσεων πριν από 10 χρόνια και πως ο επανέλεγχος των συμβάσεων λειτουργεί ως πρόσχημα για απολύσεις εργαζομένων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, μετά την ολοκλήρωση του σταδίου της αξιολόγησης σύμφωνα με το χρονοδιάγραμμα που έχει δώσει το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης το επόμενο διάστημα προβλέπεται να συνταχθούν από τους προϊσταμένους τα φύλλα αξιολόγησης των υπαλλήλων.

Στα υπουργεία η αξιολόγηση έχει υπερβεί το 70%, ενώ στους δήμους κυμαίνεται σε ποσοστά κοντά στο 20% των υπαλλήλων.

Η ΤΑΜΠΑΚΕΡΑ…
«Κόκκινο πανί» ο επανέλεγχος

Πέρα από τις ρητορικές και γενικόλογες επιθέσεις στην αξιολόγηση και τις «σκοπεύσεις» της, το πραγματικό «κόκκινο πανί» για μερίδα δημάρχων είναι ο επανέλεγχος των μονιμοποιήσεων εργαζομένων, είτε αυτές υπήρξαν αποτέλεσμα του περίφημου πλέον προεδρικού διατάγματος Παυλόπουλου, είτε συνέβησαν σε άλλη χρονική στιγμή. Η συγκεκριμένη διαδικασία είναι ένας έλεγχος εγκυρότητας της μονιμοποίησης. Εξετάζεται και διασταυρώνεται η γνησιότητα των δικαιολογητικών, καθώς και το κατά πόσον τηρήθηκαν όλες οι προϋποθέσεις μετατροπής της σύμβασης. Η άρνηση των 19 προσκείμενων στον ΣΥΡΙΖΑ αιρετών να συμβάλουν στους ελέγχους προκαλεί τουλάχιστον απορία, πόσω μάλλον όταν:

α. Στην πρόσφατη συνέντευξη Τύπου που παραχώρησαν αναγνώρισαν ότι σε κάποιες περιπτώσεις δεν έχουν τηρηθεί πιστά τα χρονικά διαστήματα της προϋπηρεσίας που προβλεπόταν για τις μονιμοποιήσεις.

β. Εμφανίζονται να συμφωνούν γενικώς με τον έλεγχο των πλαστών δικαιολογητικών, την ίδια στιγμή που όσες περιπτώσεις παράνομων μονιμοποιήσεων έχουν δει το φως της δημοσιότητας εμπεριείχαν περιστατικά πλαστογραφίας δικαιολογητικών που χρησιμοποιήθηκαν για τη μετατροπή συμβάσεων.

Τέλος οι δήμαρχοι εγκαλούνται από το Υπ. Διοικ. Μεταρρύθμισης ότι ουσιαστικά σκιαμαχούν έναντι της αξιολόγησης, αφού στον σχετικό νόμο έχει περιληφθεί η διαβεβαίωση ότι καμία ιεραρχική ποσόστωση των επιδόσεων των δημοσίων υπαλλήλων δεν θα αποτελέσει αιτία απόλυσης.

ΝΙΚΟΣ Β. ΤΣΙΤΣΑΣ

πηγή: Εθνος.gr