Νίκος Γουρλάς: “Η επίθεση Μίχου κατά των εργαζομένων και τα σχέδια ιδιωτικοποίησης της καθαριότητας”

Τα σχέδια για ιδιωτικοποίηση της καθαριότητας βρίσκονται πίσω από την επίθεση της Δημοτικής αρχής στους εργαζόμενους του Δήμου μας.

Η επίθεση του Δήμαρχου κ. Λ. Μίχου στους εργαζόμενους του Δήμου πέρα από το στοιχεία της εκδικητικότητας και του βολέματος των ημετέρων στην πραγματικότητα αυτό που επιδιώκει κυρίως είναι η απαξίωση της υπηρεσίας καθαριότητας, με προφανή στόχο την εναρμόνιση με τα σχέδια που προωθεί η Κυβέρνηση της Ν.Δ για την ιδιωτικοποίηση της.

Συγκεκριμένα το άρθρο 179 του αναπτυξιακού νομοσχεδίου προτείνεται:
« Το δημοτικό συμβούλιο, μπορεί κατά την κρίση του, να αποφασίζει για τη σύναψη δημόσιας σύμβασης, σύμφωνα με τις διατάξεις του ν.4412/2016 (Α΄147) για την εκτέλεση συγκεκριμένων υπηρεσιών συλλογής και μεταφοράς στερεών αποβλήτων και ανακυκλώσιμων υλικών καθαριότητας κοινόχρηστων χώρων και δημοτικών κτιρίων, συντήρησης χώρων πρασίνου κα ηλεκτροφωτισμού. Με απόφαση καθορίζονται ιδίως, το αντικείμενο των παρεχόμενων υπηρεσιών, η διάρκεια και η περιοχή, εντός της οποίας αυτές παρέχονται».Με το άρθρο αυτό απλοποιούνται οι διαδικασίες και αίρεται οποιαδήποτε δυσκολία για να αναθέτουν οι δήμοι σε ιδιώτες μεγάλο φιλέτο της διαχείρισης των απορριμμάτων.

Η σημερινή κυβέρνηση πατάει πάνω στα τεράστια προβλήματα που υπάρχουν με ευθύνη των δημάρχων των οποίων οι πολιτικές απαξίωσης των υπηρεσιών καθαριότητας, που ακολούθησαν όλα τα προηγούμενα χρόνια, οδήγησαν στην αποψίλωσή τους (έλλειψη μόνιμου προσωπικού, περιορισμένη ανακύκλωση, παλαιωμένος μηχανολογικός εξοπλισμός κλπ).

Το σχέδιο Κυβέρνησης και Δημάρχων για την συμμετοχή ιδιωτικών εταιριών στη διαχείριση των απορριμμάτων αν περάσει δεν θα έχει μόνο αρνητικές συνέπειες για τους εργαζόμενους στους δήμους, αλλά κυρίως στις τοπικές κοινωνίες και στους πολίτες. Η εμπειρία από δήμους που περιστασιακά δόθηκε η αποκομιδή σε ιδιώτες (πχ Δήμος Θεσσαλονίκης, Ρόδος) απέδειξε ότι πολλαπλασιάζεται το κόστος το οποίο εκ των πραγμάτων θα μετακυλιστεί στους δημότες μια και ο μόνος τρόπος να καλυφθεί είναι η επιβολή δυσβάσταχτων δημοτικών τελών.

Σύμφωνα με τα παραπάνω και με δεδομένο ότι η οικονομική ασφυξία που έχει επιβληθεί στους Δήμους με την επιβολή των μνημονιακών νόμων όχι μόνο θα συνεχιστεί αλλά σύμφωνα με τις μέχρι τώρα ενδείξεις από δηλώσεις κυβερνητικών στελεχών θα βαθύνει ακόμα περισσότερο. Αυτό είναι επόμενο αφού οι Κεντρικοί Αυτοτελείς Πόροι που οφείλει το κράτος να αποδώσει στην Αυτοδιοίκηση πέφτουν από 2,4 δισ σε 1,7 δισ ευρώ ενώ δεν γίνεται καμία συζήτηση για τα παρανόμως παρακρατηθέντα 12 δις οφειλές του κράτους σε αυτήν. Η ίδια η ΚΕΔΕ παραδέχεται ότι την τελευταία δεκαετία τα έσοδα των Δήμων έχουν μειωθεί κατά 70%.

Αυτό που είναι ολοφάνερο από τα παραπάνω στοιχεία είναι ότι κεντρική επιλογή της Κυβέρνησης της Ν.Δ θα είναι η βαθμιαία κατάργηση της κρατικής χρηματοδότησης που θα αντικατασταθεί σύμφωνα με πληροφορίες από την είσπραξη του ΕΝΦΙΑ από τους Δήμους. Αυτό θα τους μετατρέψει σε ακόμα μεγαλύτερους φορομπηχτικούς μηχανισμούς αφού ο ΕΝΦΙΑ ήταν και παραμένει άδικος φόρος που δεν πρέπει να εισπράττεται.

Από την άλλη θα οδηγήσει στην κατηγοριοποίηση των δήμων σε πλούσιους και φτωχούς ανάλογα με τις αντικειμενικές αξίες και τα ποσά που εισπράττονται. Η εφαρμογή αυτού του μέτρου για την Πόλη μας θα είναι καταστροφική αφού είναι γνωστό το πόσο χαμηλές είναι οι αντικειμενικές άξιες. Με τι άραγε θα καλυφθούν τα οικονομικά κενά που θα προκύψουν αν όχι με την επιβολή αυξημένων ανταποδοτικών τελών;

Αυτά όλα τα γνωρίζει πολύ καλά ο εκλεγείς με την Ν.Δ Δήμαρχος κ Λ. Μίχος. Όπως γνωρίζει πολύ καλά ότι από όλα όσα υποσχέθηκε προεκλογικά ελάχιστα μπορεί να εφαρμόσει, αφού οι «εποχές» της Βάσως Παπανδρέου έχουν περάσει ανεπιστρεπτή.

Συνεπώς πρέπει να βρεθούν εκείνοι οι «φταίχτες» που σε αυτούς να φορτωθεί το γεγονός ότι αν τα σκουπίδια συνεχίζουν και στοιβάζονται στις γειτονιές, το Σωματείο εργαζομένων ευθύνεται και όχι το γεγονός των μεγάλων κενών σε μόνιμο εργατικό και υπαλληλικό προσωπικό που το μνημονιακό καθεστώς επέβαλε. Ότι ελάχιστα μπορούν να διατεθούν για την αγορά εξοπλισμού αλλά και τις επισκευές στις παιδικές χαρές, ότι ο μηχανολογικός εξοπλισμός χρόνο με το χρόνο θα αχρηστεύεται χωρίς την δυνατότητα αντικατάστασης του, ότι οι συμβασιούχοι θα εξακολουθούν να μην πληρώνονται , ότι ελάχιστα έργα μπορούν να γίνουν και αυτά από την περιφέρεια όπου οι ορίτζιναλ και όχι οι ιμιτασιόν Νεοδημοκράτες Δήμαρχοι θα πάρουν την μερίδα του λέοντος κ.α.

Είναι λοιπόν πολύ βολικό όλα αυτά να φορτωθούν στο «παρεάκι». Στη συνέχεια τα οικονομικά αδιέξοδα θα τα φορτώσει στους προηγούμενους που σίγουρα έχουν και αυτοί ευθύνες, θα κάνει και δυο τρις μηνύσεις για να θολώσει τις πραγματικές αίτιες και ευθύνες που έχει ο ίδιος για την οικονομική κατάσταση του Δήμου (δάνειο Βιοχρώμ) και πάει λέγοντας.

Όμως όλα αυτά κάποτε θα τελειώσουν μαζί με τις επικοινωνιακές πομφόλυγες του είδους «Τώρα αυτή την αδάμαστη επιθυμία να πάει η πόλη μπροστά δεν μπορεί κανείς να τη δαμάσει. Ούτε εμείς. Απλά τρέχουμε μαζί της, δίπλα της.» και τότε θα φανεί γυμνή η αλήθεια που είναι ότι η αποχώρηση του κράτους από τη χρηματοδότηση της Αυτοδιοίκησης, η συνεχιζόμενη παρακράτηση των πόρων της από την κεντρική εξουσία, αλλά και η χρηματοδότηση όλων σχεδόν των έργων από κωδικούς του ΕΣΠΑ που καθιστούν την Αυτοδιοίκηση κενό γράμμα αφού στην πραγματικότητα η διοίκηση ασκείτε από την κεντρική εξουσία, τα ευρωπαϊκά προγράμματα και τις επιταγές των δανειστών, με τους δημάρχους ουσιαστικά να είναι τοποτηρητές των κυβερνητικών επιλογών και της Ε.Ε. Αυτό πρέπει να το συνειδητοποιήσουν οι εργαζόμενοι και ο λαός της πόλης μας και να μην περιμένει τίποτα από αυτόκλητους σωτήρες με βεβαρημένο μάλιστα μνημονιακό παρελθόν

Σε αυτές τις συνθήκες ο μόνος παράγοντας που μπορεί να αλλάξει την κατάσταση για να μπει φραγμός στις αντιλαϊκές επιλογές Κυβέρνησης και Δημάρχων είναι ο οργανωμένος λαός. Τα σωματεία εργαζομένων, η Ένωση Γονέων και οι σύλλογοι της, οι τοπικοί σύλλογοι αλλά και άλλες τοπικές συλλογικότητες που μπορεί να δημιουργηθούν πρέπει να συντονιστούν και να πάρουν την υπόθεση στα χέρια τους. Γιατί η επιβολή αντιλαϊκών μέτρων που θα περάσουν και μέσα από τους Δήμους με τις ιδιωτικοποιήσεις (καθαριότητα, κλπ) τους νέους φόρους που η ακραία νεοφιλελεύθερη πολιτική της ΝΔ θα επιβάλει δεν είναι καθόλου μακριά και θα φανούν πολύ σύντομα με τον προϋπολογισμό που θα καταθέσει.

Νίκος Γουρλάς