Γιάγκας: “Προσπάθεια περιορισμού της ελεύθερης άσκησης των καθηκόντων των Δημοτικών συμβούλων”

Με ανακοίνωσή της η παράταξη του κ. Γιάγκα, αναφέρεται στην έλλειψη ενημέρωσης των μελών του Δημοτικού Συμβουλίου, επί θεμάτων που συζητήθηκαν στην προχθεσινή του συνεδρίαση.

Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι δεν είχαν λάβει τις εισηγήσεις όλων των θεμάτων με αποτέλεσμα, να μην είναι σε  θέση να ανταποκριθούν στις απαιτήσεις που έχει η συζήτηση των θεμάτων και οι λήψεις αποφάσεων, καθοριστικών για την πόλη μας.

Η ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ ΕΧΕΙ ΩΣ ΕΞΗΣ

Αγία Βαρβάρα 10/9/2019

Προσπάθεια περιορισμού της ελεύθερης άσκησης των καθηκόντων των Δημοτικών συμβούλων. Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου χωρίς εισηγήσεις.

Υποθήκευση χώρων της π. ΒΙΟΧΡΩΜ.

Η 18η Συνεδρίαση Δημοτικού Συμβουλίου πραγματοποιήθηκε την Τρίτη 8 Οκτωβρίου 2019 με ώρα έναρξης τις τέσσερις (16:00) το απόγευμα. Ώρα απαγορευτική για όσους εργάζονται και βγάζουν το εισόδημά τους από τη δουλεία τους .

Τα 13 από τα 32 θέματα ημερήσιας διάταξης ήταν χωρίς εισήγηση που σημαίνει προσπάθεια να μην ενημερωθούν οι Δημοτικοί σύμβουλοι, κατά κύριο λόγο της αντιπολίτευσης, ή,  στην καλύτερη περίπτωση,  προχειρότητα.

Σε μερικά από αυτά, όπως τον ορισμό Διοικητικού Συμβουλίου στις σχολικές επιτροπές, δε ρωτήθηκαν καν οι παρατάξεις,  ούτε τους δόθηκε η δυνατότητα να προτείνουν πρόσωπα, όπως έχουν δικαίωμα.

Μεταξύ των θεμάτων, για τα οποία δεν υπήρχε εισήγηση, ήταν και το δεύτερο θέμα με τίτλο: «Συζήτηση και λήψη απόφασης για εξουσιοδότηση υπογραφής σύμβασης εγγραφής υποθήκης και τροποποίηση δανειακής σύμβασης με Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων».

Από όσα ειπώθηκαν στο συμβούλιο αφορά εγγραφή υποθήκης χώρων της πρώην ΒΙΟΧΡΩΜ και τροποποίηση της δανειακής σύμβασης του Δήμου με το Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων.

Στα χέρια μας και σε γνώση μας δεν έχει περιέλθει κανένα έγγραφο και κανένας όρος των συμβάσεων δε μας είναι γνωστός. Όχι μόνο σε μας αλλά και στα άλλα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ζητήσαμε την αναβολή της συζήτησης του θέματος και της λήψης απόφασης.

Ζητήσαμε να μας δοθούν και να λάβουμε γνώση των εγγράφων και των εισηγήσεων αλλά  και των  επιπτώσεων που θα έχει στην πόλη μας η όποια απόφαση ληφθεί.

Δε σταθήκαμε στο τυπικό στοιχείο της παραβίασης του κανονισμού λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου.

Ζητήσαμε να ασκήσουμε το αυτονόητο δημοκρατικό μας δικαίωμα, να γνωρίζουμε τι ψηφίζουμε.  

Μας ζητήθηκε να ψηφίσουμε για θέματα που δε γνωρίζαμε. Αρνηθήκαμε.

Το ίδιο κάναμε και για τα υπόλοιπα θέματα στα οποία δεν υπήρχε εισήγηση. Το καταστήσαμε σαφές από την αρχή της συνεδρίασης, ότι σε καμία περίπτωση, η παράταξη «Αγία Βαρβάρα – ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ»,  δεν προτίθεται να ψηφίσει υπέρ, για οποιοδήποτε θέμα παραβιάζει τον κανονισμό λειτουργίας του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν υπάρχει εισήγηση, παρά το γεγονός ότι σε μερικά από τα θέματα αυτά θα ήταν διαφορετική η στάση μας και θα τα ψηφίζαμε.

Όμως, για κανένα λόγο, δεν θα συμβάλλουμε στην υποβάθμιση του ρόλου μας στο Δημοτικό Συμβούλιο και δεν θα απεμπολήσουμε το θεμελιώδες δικαίωμα και την υποχρέωσή μας  να έχουμε  γνώση των θεμάτων για να λαμβάνουμε υπεύθυνη και τεκμηριωμένη θέση,  με μόνο σκοπό την προάσπιση των συμφερόντων των δημοτών της Αγίας Βαρβάρας.

Για την Παράταξη «Αγία Βαρβάρα – ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ»

Μιχάλης Γιάγκας

Δημοτικός Σύμβουλος,

Επικεφαλής της Παράταξης