Ματούλα Παπαδάκη: Μια ταλαντούχος συμπολίτισσά μας, στο χώρο του χειροποίητου κοσμήματος

Το Σαββατοκύριακο που μας πέρασε μια ταλαντούχος συμπολίτισσά μας, στο χώρο του χειροποίητου κοσμήματος,  η Ματούλα Παπαδάκη, πήρε μέρος σε μία έκθεση δημιουργών αντικειμένων τέχνης, στον Πολιτιστικό Πολυχώρο  “ΜΑΝΟΣ ΛΟΪΖΟΣ” στην οδό Θηβών.

Επισκεφτήκαμε την έκθεση και εντυπωσιαστήκαμε από τις δημιουργίες της.

Θελήσαμε να μάθουμε περισσότερα για εκείνη και για τον τομέα που ασχολείται.

Της ζητήσαμε να μας μιλήσει και με χαρά δημοσιεύουμε τη συζήτησή μας:

1) Πως αποφάσισες να ασχοληθείς με τον απαιτητικό τομέα του κοσμήματος;

Απ. Το κόσμημα για μένα είναι τρόπος αυτοέκφρασης και επικοινωνίας. Είναι κάτι σαν την ταυτότητά μας, ένας τρόπος να μοιραστούμε ένα κομμάτι μας ή να αναγνωρίσουμε κομμάτια άλλων. Αγαπώ την επικοινωνία και την αλληλεπίδραση γι αυτό και οι πρώτες μου και κύριες σπουδές αφορούσαν το marketing. Επιπλέον γνώριζα ότι «έπιαναν» τα χέρια μου και είχα πάντα καινοτόμες ιδέες. Για τον λόγο αυτό στα 14 μου, σε εκδρομή στα πλαίσια του σχολικού προσανατολισμού, στον Λαλαούνη συμμετείχα σε διαγωνισμό σχεδίου κοσμήματος για να διεκδικήσω ολική υποτροφία. Το σχέδιό μου είχε βγει το πιο πρωτότυπο, όμως δεν αξιοποίησα τότε την ευκαιρία που μου δόθηκε. Χρειάστηκαν χρόνια σπουδών και εργασίας στον χώρο της διαφήμισης για να στραφώ ξανά στο κόσμημα που τόσο αγαπώ. Αρχικά δημιουργώντας κοσμήματα με σύρμα και λίθους και στη συνέχεια με ασήμι. Ως κάτι απόλυτα καρμικό, οι άνθρωποι που αρχικά με δίδαξαν στη σχολή GALILEO ήταν οι ίδιοι που κινούσαν τα project των υποτροφιών στον Λαλαούνη.

2) Από πού εμπνέεσαι τα σχέδιά σου;

ΑΠ. Εμπνέομαι από αρχετυπικές μορφές και δυνατές συγκινήσεις, κοινώς το παρασκήνιο της ψυχής, το υποσυνείδητο.

Τους συμβολισμούς.

Οι άνθρωποι είμαστε ένα κολλάζ πολλών πραγμάτων.

Με τα μέρη αυτού του κολάζ καταπιάνομαι που είναι η παιδική ηλικία, η φύση, η ιστορία, η παράδοση, το συλλογικό ασυνείδητο την υπόθεση animus-anima

3) Εκτός από την δημιουργία κοσμημάτων σε έχουμε δει να λαμβάνεις μέρος και στο ετήσιο φεστιβάλ του Fantasticon. Μίλησέ μας γι αυτό.

ΑΠ. Ο θεσμός του Fantasticon είναι μια αξιοπρεπέστατη προσπάθεια γεμάτη αγάπη για τον χώρο του φανταστικού που στο εξωτερικό είναι πιο διαδεδομένος.

Από την παιδική μου ηλικία με γοήτευε αυτός ο χώρος, οπότε δεν θα μπορούσα να μην ασχοληθώ και να μην υποστηρίξω αυτόν τον θεσμό. Εκτός από το κόσμημα, έχω ασχοληθεί με την μελοποιημένη και δραματοποιημένη αφήγηση ως Βάρδισσα.

Επίσης υποστηρίζω πάντα με την συμμετοχή μου τον σύλλογο Tolkien.

4) Ποια θεωρείς πως είναι τα βασικά συστατικά της επιτυχίας και πως βλέπεις τον εαυτό σου στα επόμενα χρόνια;

ΑΠ. Συστατικά της επιτυχίας, θεωρώ έπειτα από παρατήρηση και μελέτη, το τρίπτυχο Επιμονή-όραμα-εναλλακτική ματιά. Και φυσικά πίστη στον εαυτό σου και πολλή δουλειά.

Στα επόμενα χρόνια εύχομαι να έχω δημιουργήσει ένα δυνατό brand (ο όρος χρησιμοποιείται για ένα προϊόν που διαφοροποιείται από τα συνηθισμένα), στον χώρο του κοσμήματος που να βρει ανταπόκριση και χώρο στο συναίσθημα όσων μοιράζονται τις ίδιες ανησυχίες με εμένα. Πιστεύω πως είμαστε πολλοί.