ΚΑΘΑΡΙΟΤΗΤΑ: Από το βουνό έως την κάτω Αγία Βαρβάρα η κατάσταση είναι τραγική – Μέρος Γ΄

Τις τελευταίες τρεις ημέρες αφιερώσαμε χώρο από την εφημερίδα μας, στο θέμα της καθαριότητας της πόλης μας και τη συμβολή μας, εμάς των ιδίων των κατοίκων,  να υποβαθμίζουμε τη γειτονιά μας, το Δήμο μας, το σπίτι μας.

Με έναν Δήμο ανήμπορο να αντιδράσει και να καταφέρει να κρατήσει την πόλη μας καθαρή, εξ αιτίας του όγκου κυρίως των απορριμμάτων.

Σήμερα θα ολοκληρώσουμε το αφιέρωμά μας αυτό, με μία ακόμα σειρά από φωτογραφίες με την ελπίδα να αφυπνιστούν οι συνειδήσεις μας και να πάψουμε να λειτουργούμε με αυτόν τον τρόπο.

Από την πλευρά του ο Δήμος όμως πρέπει να γίνει περισσότερο μεθοδικός και να βάλει προτεραιότητες.

Ποιους χώρους φροντίζω πρώτα;

Πως ελέγχω την κατάσταση;

Με ποιόν τρόπο εξηγώ στους κατοίκους βασικά θέματα, όχι ΜΟΝΟ με απειλές. 

Γράφαμε και επί ημερών Καπλάνη πως πρέπει να εφαρμοστεί ο Κανονισμός Καθαριότητας που υπάρχει στο Δήμο.

Παλαιός, ξεπερασμένος, ας εφαρμοστεί όμως, έως ότου επικαιροποιηθεί και εκσυγχρονιστεί.

Ναι, να υπάρχει, να εφαρμόζεται ο Κανονισμός, αλλά πρωτίστως μέλημα του Δήμου πρέπει να είναι η διαπαιδαγώγηση του κόσμου και τα πρόστιμα που προβλέπονται από αυτόν, να είναι η εσχάτη λύση.

Ας τυπώσει ο Δήμος ένα κείμενο απλό, με βασικές οδηγίες και προτάσεις και να το μοιράσει σε κάθε σπίτι.

Ας ζητήσει άδεια από τους Προϊσταμένους Εκπαίδευσης και να μπει στα Σχολεία. Να μιλήσει με τους μαθητές. Να τους εξηγήσει. Να τους καθοδηγήσει. 

Ας προσπαθήσει να πείσει τους κατοίκους. Όχι να προσπαθήσει να τους φοβίσει.

Ας υποδείξει τρόπους στους κατοίκους. Ας τους ενημερώσει που να απευθύνονται για τα αντικείμενα που θέλουν να πετάξουν. Ας αποδείξει πως είναι οργανωμένος.

Ας προσαρμόσει τον Κανονισμό Καθαριότητας στο σήμερα όπως και τις υπηρεσίες του, όμως.

Η πόλη μας για να πάει μπροστά ΔΕΝ χρειάζεται φοβισμένους, απειλούμενους πολίτες.

Χρειάζεται συνειδητούς κατοίκους που θα συμπεριφέρονται υπεύθυνα.

Πολίτες  οι οποίοι δεν θα παρατούν τα σκουπίδια τους όπου βρουν επειδή θα φοβούνται το πρόστιμο, αλλά επειδή θα καταλάβουν πως δεν πρέπει να το κάνουν αυτό και σε συνεννόηση με το Δήμο να τα απομακρύνουν.

Υπάρχουν τόσα σημεία στην πόλη μας με πεταμένα αντικείμενα που και καθημερινά να γράφουμε, αυτά δε θα στερέψουν.

Ο Δήμος καθαρίζει πέντε σημεία την ημέρα και από πίσω δημιουργούνται δέκα νέες εστίες μόλυνσης.

Η εφημερίδα μας, δεν θα συνεχίσει πλέον τη δημοσίευση μαζικών φωτογραφιών από σημεία της πόλης μας, με σκουπίδια, διότι δεν της “πάει” κι όλας αυτός ο ρόλος και το επίπεδό της.

Βεβαίως εάν υπάρχουν εξαιρετικά έκτακτες περιπτώσεις και σημεία που επί μακρού δεν τα καθαρίζει ο Δήμος και υπάρχουν παράπονα συμπολιτών μας, φυσικά και θα γράφουμε, όχι μόνο για να θίξουμε το Δήμο, αλλά για να του δείξουμε που υπάρχει πρόβλημα.

Ελπίζουμε ορισμένοι που στο παρελθόν χρησιμοποίησαν το θέμα της καθαριότητας σαν αιχμή κατά της προηγούμενης διοίκησης του Δήμου, να έχουν αντιληφθεί πλέον, πόσο δύσκολο πράγμα είναι να κρατάς την πόλη καθαρή, εάν δεν υπάρχει συνεργασία Δήμου – Κατοίκων.

Πάντως η εποχή των τσαμπουκάδων και των ψεμάτων  έχει περάσει ανεπιστρεπτί.

Ας το χωνέψουν όσοι λειτουργούσαν στο παρελθόν με αυτή μέθοδο και ας δουλέψουν για το καλό της  πόλης, προσπαθώντας να μονιάσουν τον κόσμο, να πείσουν τον κόσμο  και όχι να τον διχάζουν και να τον απειλούν.

Οι φωτογραφίες που δημοσιεύουμε σήμερα είναι από τους παρακάτω δρόμους της πόλης μας και τραβήχτηκαν εχθές μετά το μεσημέρι οι περισσότερες:

Καραϊσκάκη, Φλέμινγκ, Δόξης, Κύπρου, Ραιδεστού, Σίφνου, Ρεθύμνου, Ανδρέου Δημητρίου, Υψηλάντη, Επτανήσου, Πλατεία Δημοκρατίας, Πάρκο Δόξας, Είσοδος 6ου  Νηπιαγωγείου κ.ά.

Ελπίζουμε όσοι διάβασαν το παραπάνω κείμενο, να κατάλαβαν τι γράφουμε και να μη λειτουργήσουν με το “Νους ορά και νους ακούει”.