“ΦΑΡΟΣ”: Εξαιρετική επιτυχία είχε η Θεατρική Παράσταση

Εξαιρετική επιτυχία είχε η Θεατρική Παράσταση “Τροία – Πόντος – Σμύρνη Για ένα πουκάμισο αδειανό, για ποιάν Ελένη Γ ε ν ο κ τ ο ν ί ε ς…” σε σκηνοθεσία Μυρσίνης Σακκά, που διοργάνωσαν ο Σύλλογος Μικρασιατών Αιγάλεω “Νέες Κυδωνίες” και ο Σύλλογος Ποντίων Αγ.Βαρβάρας “Ο ΦΑΡΟΣ”, με τις θεατρικές τους ομάδες, στο πλαίσιο των 100 χρόνων από την αγριότερη φάση της Γενοκτονίας των Ελλήνων του Πόντου.

Τρίτη 17 Σεπτεμβρίου 2019, στο ανοιχτό Θέατρο Αιγάλεω “Αλέξης Μινωτής”, εκατοντάδες θεατές παρακολούθησαν με απόλυτη ησυχία, συγκίνηση, αγωνία και νοσταλγία ένα ταξίδι από την Τρόια, τον Πόντο και τη Σμύρνη…. ακόμα και Πόντιες Ζουπουνοφόρες συμμετείχαν σε αρχαία τραγωδία.

Αναπαράσταση του ξεριζωμου, αφηγήσεις και μαρτυρίες της προσφυγιάς…..
και όταν κίνησαν τα βαπόρια της Μαύρης Θάλασσας και οι Πυρριχιστές άρχισαν το χορό, τα βήματά τους αντήχησαν στην Αλησμόνητη Πατρίδα, τιμώντας τις 353.238 ψυχές που χάθηκαν εκεί…

Στο τέλος της παράστασης οι δύο Πρόεδροι κ.Γιάννης Κουτούλιας και κ.Σοφία Σαββίδου, ιδιαίτερα συγκινημένοι και χαρουμενοι για αυτή τη συνεργασία, έστειλαν μήνυμα ηχηρό <Όχι άλλες Γενοκτονίες!> και έδωσαν υπόσχεση να επαναληφθεί η παράσταση, όπως ζητήθηκε από τους θεατές.

Μουσικά συνόδευσαν οι Σταύρος Σαββίδης (λύρα, τραγούδι) και Σάββας Ηλιάδης (νταούλι).

Στην παράσταση παρευρέθηκαν ο Δήμαρχος Αιγάλεω κ.Γ.Γκίκας, ο Αντιπεριφερειάρχης κ.Α.Λεωτσάκος, ο κ.Η.Μάνδρος Αντιδήμαρχος Αιγάλεω, Δημοτικοί Σύμβουλοι Αιγάλεω (Δ.Μπίρμπας, Λ.Σκλαβούνος, Ν.Βελανίκη, Η.Καρυπίδης, Γ.Δημομελέτης), Δημοτικοί Σύμβουλοι Αγ.Βαρβάρας (Σ.Σαββίδης, Π.Ξανθόπουλος), κ.Μ.Καρχιμάκης πρ. Υπουργός, Λάζος Τερζάς Ηθοποιός, Κ.Σαχανίδης Συγγραφέας Ποντιακής Διαλέκτου, κ.Χ.Δημόπουλος Αντιπρόεδρος Σ.Πο.Σ Ν.Ελλάδας & Νήσων, Κ.Μπατσάρας Πρόεδρος Πανελλήνιας Ένωσης Ασσυρίων, Δ.Μπέσης Πρόεδρος Φίλοι του Πυριτιδοποιείου, εκπρόσωποι ποντιακών σωματείων Ένωσης Αιγάλεω, Καματερού, Πετρούπολης, Περιστερίου, Ποντίων Επιστημόνων καθώς και Μ.Σέρβος εκπρόσωπος Δαμαριώνας Νάξου, κ.Β.Ρόζη Συλ.Ανω Λιούμη.

ΣΥΛΛΟΓΟΣ ΠΟΝΤΙΩΝ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ “Ο ΦΑΡΟΣ”