Νίκος Γουρλάς: “Καταργήθηκε η λαϊκή ετυμηγορία που εκφράστηκε στον πρώτο γύρο των δημοτικών εκλογών”

O Κλεισθένης επέβαλε την απλή αναλογική στις τοπικές εκλογές, αν και φρόντισε να δώσει υπερεξουσίες στο δήμαρχο, ανεξαρτήτως αποτελέσματος, αφού διατήρησε τον εκβιαστικό β’ γύρο. Ήρθε η νέα κυβέρνηση και φρόντισε να καταστήσει αδύναμο το Δημοτικό Συμβούλιο, μεταφέροντας περισσότερες αρμοδιότητες στις Επιτροπές, όπου ο εκάστοτε δήμαρχος θα έχει πλειοψηφία. Η κυβέρνηση της ΝΔ με τις πρόσφατες αλλαγές (ν.4623/2019 και 4625/2019) στον “Κλεισθένη” (ν.4555/2018) νομοθέτησε μια διαδικασία αντιδημοκρατική και αντισυνταγματική

Η κυβέρνηση μετά τα αποτελέσματα των Δημοτικών εκλογών, με το υπάρχον εκλογικό σύστημα, διαπίστωσε ότι οι εκλεκτοί της δήμαρχοι δεν θα έχουν πλειοψηφία σχεδόν πουθενά. Δεν θέλει λοιπόν, να περιμένει τις συναινέσεις που επιδίωκε το νομοθετικό πλαίσιο που είχε ψηφίσει ο ΣΥΡΙΖΑ. Έτσι, ανακάλυψαν τη μέθοδο μεταφοράς αρμοδιοτήτων από το δημοτικό συμβούλιο στις επιτροπές Οικονομικών και Ποιότητας Ζωής και παράλληλα με τροποποιήσεις έμπνευσης άλλων εποχών, η μειοψηφία της παράταξης του Δημάρχου μετατρέπεται ως δια μαγείας , σε πλειοψηφία.

Νοθεύουν έτσι τα εκλογικά αποτελέσματα και με νέο εκλογικό σύστημα δίνουν απόλυτη πλειοψηφία στην παράταξη του δημάρχου, πλειοψηφία που δεν έχει στο δημοτικό συμβούλιο γιατί δεν του την έδωσε ο λαός στις εκλογές στις 26/5. Στην πραγματικότητας με το σύστημα αυτό κλέβονται έδρες που ανήκουν σε άλλες παρατάξεις και αυτές δίνονται στην παράταξη του δημάρχου. Για τόση και τέτοια δημοκρατία, μιλάμε!

Ο ρόλος που επιφυλάσσουν για το Δημοτικό Συμβούλιο (το μόνο εκλεγμένο απευθείας από τους πολίτες), είναι ψηφίσματα γενικού χαρακτήρα, καθώς και δευτερεύουσας σημασίας αποφάσεις. Οι δύο αυτές επιτροπές αποφασίζουν προϋπολογισμό, πρόγραμμα τεχνικών έργων και κάθε οικονομικής φύσης θέμα.

Οι επιτροπές αυτές βρίσκονται μακριά από τον ουσιαστικό έλεγχο των δημοτών και με αυτές τις ρυθμίσεις πλέον αυτονομούνται και από την πλειοψηφία του Δημοτικού Συμβουλίου. Είναι βαθιά αντιδημοκρατικές, παραποιούν τον εκλογικό συσχετισμό του δημοτικού συμβουλίου, όπως αυτός αποτυπώθηκε από τις πρόσφατες εκλογές, παραβιάζουν κάθε έννοια νομιμότητας, διαφάνειας, ισονομίας και αυτών ακόμα των θεσμών της αστικής δημοκρατίας, με το πρόσχημα της κυβερνησιμότητας (!) των δήμων.

Ο στόχος είναι απλός και σαφής: Να αποφασίσουν άμεσα, μέσα από αυτά τα όργανα αδιαφάνειας και καρικατούρας δημοκρατικότητας, το ξεπούλημα δομών, υπηρεσιών και δημόσιας περιουσίας, να αποφύγουν ακόμα και τον στοιχειώδη δημόσιο έλεγχο.

Για να το πετύχουν αυτό μεταφέρουν στις επιτροπές αυτές, αρμοδιότητες που πριν είχε το δημοτικό συμβούλιο, τους δίνουν υπερεξουσίες. Αφαιρούν τη δυνατότητα από τις υπόλοιπες παρατάξεις κατάθεσης διαφορετικής πρότασης μιας και υποχρεώνουν οι όποιες προτάσεις αφορούν ζητήματα προϋπολογισμού, τεχνικών έργων, επιχειρησιακού προγράμματος κ.λπ., να έχουν τεκμηρίωση και σχετική εισήγηση από τις αρμόδιες υπηρεσίες!

Ένα τέτοιο μοντέλο αυταρχισμού και αντιδημοκρατικότητας ταιριάζει γάντι με την διοίκηση του εκλεγμένου με την Ν.Δ Δήμαρχου της πόλης μας κ. Λ. Μίχου. Ο ίδιος προεδρεύει και στις δυο επιτροπές και αν πάρουμε υπόψη ότι θα τεθεί επικεφαλής και της εκτελεστικής επιτροπής (όργανο που αποτελείται από τον ίδιο και τους αντιδημάρχους), πάμε για ενός ανδρός αρχή με ένα διακοσμητικό Δημοτικό Συμβούλιο, που θα επικυρώνει τις αποφάσεις οι οποίες παίρνονται εκτός του δημοτικού συμβουλίου, μακριά από τον έλεγχο των ίδιων των δημοτών.

Από τις μέχρι τώρα πληροφορίες που υπάρχουν φαίνεται ότι θα προτιμήσει να διοικεί με «συμβούλους» εκτός των εκλεγμένων, γιατί είναι ηλίου φαεινότερο ότι δεν μπορεί να έχει την άμεση εποπτεία τόσων τομέων και επόμενα θα «βασιλεύσει» η παραδιοίκηση με τους ειδικούς συμβούλους – ειδήμονες επί παντός επιστητού, όλοι άνθρωποι του δημάρχου «Μονάρχη».

Νίκος Γουρλάς