Δημ. Παγουρτζής: “Λεφτά υπάρχουν για να αγοράσουμε μαντήλι και να κλάψουμε όλοι μαζί”

Λάβαμε από τον προ ολίγων εβδομάδων Αντιδήμαρχο επί των οικονομικών του Δήμου κ. Δημήτρη Παγουρτζή, την παρακάτω επιστολή η οποία αναφέρεται στα οικονομικά του Δήμου και την έκταση που έχουν λάβει οι εκ διαμέτρου αντίθετες εκτιμήσεις επ΄αυτών, της πρώην και νυν διοίκησης του Δήμου.

Η ΕΠΙΣΤΟΛΗ ΤΟΥ κ. ΠΑΓΟΥΡΤΖΗ

Σχετικά με ανάρτηση στο site του Δήμου που αφορά τα οικονομικά στοιχεία θα ήθελα να γνωστοποιήσω στους συμπολίτες μου τα εξής :

1. Τα ταμειακά διαθέσιμα ανέρχονται σε 1.132.186,23 ευρώ από τα οποία τα 854.155,68 είναι εξειδικευμένα έσοδα και αφορούν στο μεγαλύτερο μέρος τους μισθοδοσία προσωπικού – τη δόση του δανείου που θα έπρεπε να έχει αρχίσει να αποπληρώνεται από το 2004 – προγράμματα ΕΣΠΑ κ.λ.π.

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι οι πληρωμές του προσωπικού γίνονται από τους ΚΑΠ και όχι από τα διαθέσιμα του Δήμου!

Συνεπώς το ποσό αυτό θα είναι διαθέσιμο εξολοκλήρου στο τέλος του έτους!
Αντίστοιχα τα ποσά των προγραμμάτων επιστρέφουν στο μεγαλύτερο μέρος τους στα ταμεία με τη μορφή έκπτωσης κ.λ.π.

2. Ποτέ δεν ισχυριστήκαμε ως διοίκηση ότι λύσαμε το οικονομικό πρόβλημα του Δήμου. Αντιθέτως στα οκτώ χρόνια είμαστε ικανοποιημένοι που αποτρέψαμε δύο φορές τη χρεωκοπία , αντιμετωπίσαμε χρόνια οικονομικά προβλήματα όπως το πρόστιμο του ΠΑΝΘΕΟΝ ύψους 540.000 ευρώ περίπου , την πλήρη διευθέτηση του δανείου ύψους 8.000.000 ευρώ περίπου δυστυχώς με δυσμενέστερους όρους (οι τράπεζες πλέον στην κρίση ήταν επιφυλακτικές σε κάθε μορφή δανεισμού ενώ η τράπεζα ΠΕΙΡΑΙΩΣ απαιτούσε το σύνολο του δανείου σε σύντομο χρονικό διάστημα)

Την περίοδο 2004 -2009 τα ποσά που εισέπραττε ο Δήμος ήταν ικανά να αποπληρώνουν το δάνειο δυστυχώς αυτό δεν έγινε ποτέ!

Σε όλα αυτά είχαμε και τις δικαστικές αποφάσεις για τα περιβόητα περιβαλλοντικά τέλη που παρανόμως εισέπραττε ο Δήμος τα έτη κυρίως 2000 -2009 ύψους 250.000 ευρώ τουλάχιστον! Σε όλες τις περιπτώσεις υπήρξαν τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις που ανάγκαζαν το Δήμο να αποζημιώσει τους πολίτες που προσέφυγαν !

3. Παρά την οικονομική στενότητα που είχαμε προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε τη ζωή του πολίτη διατηρώντας δομές που ζήλευαν ακόμα και Δήμοι που καυχιόταν για την οικονομική τους θέση.

Σε όλες τις προσπάθειες μας είχαμε πρώτη σκέψη την οικονομία γι αυτό αποφεύγαμε να χρησιμοποιήσουμε τα λεγόμενα «ΙΔΙΑ ΕΣΟΔΑ» και επιδιώκαμε χρηματοδοτήσεις από ΕΣΠΑ – ΠΡΑΣΙΝΟ ΤΑΜΕΙΟ –ΠΕΡΙΦΕΡΕΙΑ . Αυτό είχε πολιτικό κόστος αφού απαιτούσε περισσότερο χρόνο αλλά δεν επιβάρυνε τα οικονομικά μας!

Κάθε χρόνο οι υπηρεσίες εισηγούταν την αύξηση των Δημοτικών Τελών και κάθε χρόνο με αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου τις απορρίπταμε για να μην προσθέσουμε οικονομικά βάρη στις πλάτες των συμπολιτών μας!

Και εμείς θέλαμε να αγοράσουμε κάδους να γεμίσουμε την πόλη , καινούργια απορριμματοφόρα και πλυντήριο κάδων, να έχουμε περισσότερο προσωπικό στην καθαριότητα , στο πράσινο και γενικά στην υπηρεσία του πολίτη, δυστυχώς όμως οι συνθήκες και η οικονομική κατάσταση που κληρονομήσαμε δεν το επέτρεπαν.

4. Πραγματικά δεν μπορώ να καταλάβω τι εξυπηρετεί η ένταση που προσπαθεί να δημιουργήσει η Δημοτική Αρχή και μάλιστα σε τόσο ευαίσθητα θέματα όπως τα οικονομικά αφού όλοι γνωρίζουμε ότι το μεγαλύτερο μέρος της έχει βιώσει αυτά που περιγράφω και μάλιστα πριν το 2009 !

Τα στοιχεία που αφορούν τη δική μας περίοδο δημοσιεύονταν σε τακτά χρονικά διαστήματα (ισολογισμοί –απολογισμοί – τριμηνιαίες)

5. Θα ήθελα να μάθω αν οι ανυπόγραφοι αποσπασματικοί πίνακες που δημοσιεύτηκαν με κάθε επισημότητα στο site του Δήμου με τα σχόλια που ακολουθούν είναι κάποιος ισολογισμός , απολογισμός ή κάποια τριμηνιαία κατάσταση του Δήμου και σε τελική ανάλυση αν εξυπηρετούν τα συμφέροντα του Δήμου!

6. Σύμφωνα με τις αποφάσεις που έχουν ήδη αναρτηθεί στο διαδίκτυο και ημερομηνίες από 1/9/2019 έως και 20//9/2019 προκύπτει ότι :

Α. Έγιναν τρεις απευθείας αναθέσεις ύψους 3.965 + 744 + 3.980 = 8.689 ευρώ

Β. Εγκρίθηκαν καταβολές ηλεκτρικού ρεύματος – αποδοχές υπαλλήλων
(τακτικές και έκτακτες) – ύδρευσης – φυσικού αερίου – καυσίμων ύψους
80.000 ευρώ περίπου.

Γ. Αναμορφώθηκε ο προυπολογισμός με πρόβλεψη θέσης Γενικού Γραμματέα, Συμπαραστάτη Δημότη και επιχείρησης, αντιμισθία πέμπτου Αντιδημάρχου και Προέδρου Δημοτικού Συμβουλίου με κόστος 21.000 ευρώ περίπου παραπάνω από τα προυπολογισθέντα!

Όπως αντιλαμβάνεστε και χαριτολογώντας λεφτά υπάρχουν για να αγοράσουμε μαντήλι να κλάψουμε όλοι μαζί …

Με σεβασμό στους συμπολίτες μου
Δ. ΠΑΓΟΥΡΤΖΗΣ