20 χρόνια δραματική τέχνη στην Αγία Βαρβάρα – Φάρος πολιτισμού στα δυτικά

Συνέντευξη – κείμενο του Αλέξανδρου Λαλάκου – Από εφημερίδα “LIFE ATHENS”

Όταν αποφασίσαμε να κυκλοφορήσουμε τη LIFE και στην Αγία Βαρβάρα, δεν σας κρύβω ότι προβληματιστήκαμε γιατί θέλαμε ένα θέμα «πιασάρικο» για την πρώτη μας κυκλοφορία στο μικρό αυτόν δήμο της δυτικής Αθήνας. Για τη δραματική σχολή είχα μιλήσει από πολύ παλιά με τον τότε (και πώς τα φέρνει ο χρόνος) και τωρινό δήμαρχο Λάμπρο Μίχο, που ένιωθε υπερήφανος για το δημιούργημά του.

Όπως υπερήφανος νιώθει και ο βασικός στυλοβάτης της σχολής όλα αυτά τα χρόνια, αυτός που την ξεκίνησε και κατάφερε να κάνει γνώστη τη δραματική σχολή Ιάκωβος Καμπανέλλης σε όλη την Ελλάδα.

Σκέφτηκα να συναντήσω τον ιθύνοντα νου Δημήτρη Παπαγιάννη, έναν καλλιτέχνη με 60χρονη εμπειρία στο θέατρο ως ηθοποιός και ως σκηνοθέτης, με πορεία 18 ετών στο Εθνικό θέατρο, στον κινηματογράφο, στην τηλεόραση, ακόμη και στο ραδιόφωνο.

Πότε ξεκίνησε το συγκεκριμένο project; Και γιατί στην Αγία Βαρβάρα;

Ξεκίνησε τον Οκτώβρη του 1999 και ήταν η πρώτη σχολή ανώτερης δραματικής τέχνης στην Ελλάδα. Δυο χρόνια πριν με είχε καλέσει ο τότε και νυν δήμαρχος, ο Λάμπρος Μίχος, να αναλάβω το θεατρικό εργαστήρι εκεί. Αυτά τα χρόνια η επιτυχία ήταν πολύ μεγάλη, πήραμε πολλά βραβεία (φεστιβάλ Καρδίτσας, Θεσσαλονίκης) κι έτσι αυτή η διετία καθιέρωσε το εργαστήρι, μετά έβαλα μπρος το όνειρό μου και ξεκίνησε η δραματική σχολή .

Πόσες τάξεις έχει η σχολή;

Έχει 3 τάξεις, με ένα προκαταρκτικό τμήμα. Όλοι οι σπουδαστές μπαίνουν με εξετάσεις, σύμφωνα με τον κανονισμό του Υπουργείου.

Έχουμε επίσης τμήμα σκηνοθεσίας θεάτρου, το πρώτο που λειτούργησε στην Ελλάδα, στο οποίο θα διδάσκει τη φετινή χρονιά ο Κώστας Γεωργουσόπουλος. Έχουμε τμήμα κινηματογράφου με την Κατερίνα Ευαγγελάτου και τον Μιχάλη Σιμωνάκο, τμήμα κοινωνικού θεάτρου με επισκέψεις σε φυλακές και ιδρύματα όπως το Δρομοκαΐτειο και από την προσεχή σπουδαστική περίοδο θα λειτουργήσει τμήμα ιστορικού ντοκιμαντέρ και τμήμα μεταγλώττισης και αφήγησης

Τα δίδακτρα είναι χαμηλά;

Είναι 150 ευρώ το μήνα και οι ώρες διδασκαλίας είναι 8 ώρες καθημερινά. Είναι πολύ φθηνά, σχεδόν 1 ευρώ την ώρα. Πολύ φθηνότερα σε σχέση με άλλες δραματικές σχολές.

Ποια είναι η σχέση του Δήμου με την σχολή;

Ο δήμος παρέχει όλες τις υποδομές για να λειτουργήσουμε. Η σχολή ανήκει στο δήμο, δεν είμαστε ξεχωριστοί από το δήμο. Εγώ είμαι ο διευθυντής αλλά ο δήμος προσφέρει τα πάντα. Από τα έσοδα των διδάκτρων καλύπτεται μόνο το κόστος των καθηγητών. Η επιτυχία αυτής της σχολής οφείλεται στο ότι ο Λάμπρος Μίχος στην αρχή και μετέπειτα ο Γιώργος Καπλάνης και όλοι άνθρωποι του δήμου λειτούργησαν με μια «θρησκευτική» ευλάβεια απέναντι στη σχολή, δεν επενέβησαν αλλά άφησαν τους αρμόδιους να λειτουργήσουν. Με απόλυτη εμπιστοσύνη με άφησαν να κάνω τη δουλειά μου και γι’ αυτό είχαμε και το συγκεκριμένο αποτέλεσμα.

Πόσους μαθητές έχετε;

Είμαστε μεταξύ 80 και 83 μαθητών. Περίπου 27 σπουδαστές ανά έτος. Δεν γίνεται παραπάνω, γιατί δεν έχουμε τις υποδομές. Οι σπουδαστές αυτοί επιλέγονται με αυστηρά κριτήρια, γιατί πρέπει να διασφαλίζεται η ποιότητα της σχολής.

Πόσα άτομα έχουν αποφοιτήσει όλα αυτά τα χρόνια;

Έχουν αποφοιτήσει 180 σπουδαστές.

Τι εξετάσεις γίνονται;

Γίνονται σε 3 φάσεις. Εξετάζονται στην Υποκριτική, με έναν μονόλογος (της επιλογής των υποψηφίων) από το αρχαίο δράμα, το κλασικό ή το σύγχρονο ρεπερτόριο και αυτοσχεδιασμό με αφορμή ένα κείμενο ή μία θεματική, που θα δοθεί στους υποψηφίους από την Εξεταστική Επιτροπή την ημέρα της εξέτασης.
Επίσης εξετάζονται σε Απαγγελία και Τραγούδι, με Απαγγελία ενός ποιήματος (της επιλογής των υποψηφίων) και ερμηνεία ενός τραγουδιού χωρίς συνοδεία μουσικής (της επιλογής των υποψηφίων) και τέλος σε στοιχειώδεις θεωρητικές γνώσεις Ιστορίας Θεάτρου και Λογοτεχνίας. Υποβάλλονται στους υποψηφίους δύο ή περισσότερες ερωτήσεις από την Ιστορία του Θεάτρου και μία ή περισσότερες ερωτήσεις από την Ιστορία της Ελληνικής Λογοτεχνίας. Συνεχίζουν έτσι όσα έχουν πραγματικό ταλέντο και αντικειμενικές ικανότητες, για να διασφαλιστεί και το υψηλό επίπεδο της σχολής.

Πόσοι καθηγητές απασχολούνται στη σχολή και πώς επιλέγονται;

Απασχολούνται 21 καθηγητές όλοι διακεκριμένοι και ποικίλως βραβευμένοι.
Η τοπική κοινωνία σας στηρίζει; Συμμετέχει κόσμος στις παρατάσεις; Βεβαίως, οι δημότες παρακολουθούν τις παραστάσεις. Ανεβάζουμε τουλάχιστον 20 παραστάσεις, όλες υψηλής στάθμης, κάθε χρόνο. Παράλληλα οι σπουδαστές του εργαστηρίου συμμετέχουν σε δρώμενα του δήμου και έτσι ο πολιτισμός υπηρετεί τον πολίτη.

Υπάρχει κάποιος απόφοιτος «αναγνωρίσιμος»;

Είναι πάρα πολλοί, δεν θέλω να αναφέρω συγκεκριμένα ονόματα, γιατί μπορεί να ξεχάσω ορισμένους και να τους αδικήσω.

Θα μας πείτε λίγα λόγια για το θεατρικό εργαστήρι;

Το εργαστήρι έχει πολύ έντονη δραστηριότητα, επιτυγχάνοντας την πνευματική ωριμότητα των μελών του, μέσω της τέχνης αλλά και παράγει πολιτισμό στην Αγία Βαρβάρα. Συμμετέχουν και τα 20 άτομα που παρακολουθούν τα μαθήματα, που είναι από τον δήμο και τις γύρω περιοχές. Για παράδειγμα τα 2 τελευταία χρόνια ανεβάσαμε την Ασκητική του Καζαντζάκη, έχουμε ανεβάσει το Καπνισμένο τσουκάλι, το Μαουτχάουζεν του Ιάκωβου Καμπανέλλη, κάνουμε ποιητικές βραδιές και μία άλλη ιδιαίτερη δράση, ποιητικές βραδιές με τη συμμετοχή των «ενοίκων» του ψυχιατρείου, κατά τις οποίες οι ίδιοι γράφουν ποιήματα και τα απαγγέλλουν.

Ποιοι είναι υπεύθυνοι για τα μαθήματα;

Υπεύθυνος είμαι εγώ και ο γιος μου, εθελοντικά βέβαια. Ανεβάζουμε οπωσδήποτε μια παράσταση κατ’ έτος και συχνά ανεβάζουμε και παλαιότερες παραστάσεις.

Έχετε να θυμηθείτε κάτι ιδιαίτερο όλα αυτά τα 20 χρόνια;

Θέλω να υπογραμμίσω με ευγνωμοσύνη την καθοριστική διδακτική και παιδαγωγική προσφορά του Ανθρώπου και Δασκάλου Ιάκωβου Καμπανέλλη. Τα ανά δεκαπενθήμερο ανοιχτά πεντάωρα μαθήματά του στο Κ.Κ.Α.Χ. (θέατρο των χανσενικών στο Νοσοκομείο Λοιμωδών), που είχαν κάτι το μοναδικό και τα παρακολουθούσαν εκτός απ’ τους μαθητές των τριών ετών της σχολής και τα μέλη του θεατρικού εργαστηρίου όσοι επιθυμούσαν και… χωρούσαν. Πριν από κάθε μάθημα οι σπουδαστές μελετούσαν δύο δοσμένα από τον ίδιο το Δάσκαλο θεατρικά έργα του. Διαμόρφωναν προσωπικά αλλά και ομαδικά ερωτήματα και τα έθεταν υπ’ όψιν του. Γινόταν ανάλυση σε βάθος, συζήτηση και… μέθεξη!. Ήταν τέτοιος ο Λόγος του που μας ταξίδευε στην απαρχή της σκέψης του, στους τόπους και τους ανθρώπους που τον ενέπνευσαν να γεννήσει τα σπουδαία έργα του… Γινόμασταν “συν-Δραματουργοί”!. Αυτό που προέκυψε απ’ αυτή τη συναρπαστική ΑΝΑΔΡΟΜΗ ΣΤΗ ΔΙΑΔΡΟΜΗ ΤΟΥ είναι η δημιουργία μιας δυναμικής ομάδας “ΚΑΜΠΑΝΕΛΛΙΣΤΩΝ” και φυσικά το μαγνητοσκοπημένο υλικό που αποτελεί βαριά παρακαταθήκη μας.

Τέλος θα ήθελα να καταχραστώ λίγο χώρο από την εφημερίδα σας για να ευχαριστήσω από καρδιάς όλους τους ανθρώπους που μας στήριξαν όλα αυτά τα χρόνια από την ίδρυση της σχολής μέχρι και τώρα από το δήμο της Αγίας Βαρβάρας.

Συνέντευξη – κείμενο του Αλέξανδρου Λαλάκου – Από εφημερίδα “LIFE ATHENS”