Τασούλα Πετράκου: “Με αφορμή την έναρξη της Σχολικής Χρονιάς”

Χθες ξεκίνησε η νέα σχολική χρονιά. Ελπίδες, αγωνίες, προβληματισμοί, νέα δεδομένα συνθέτουν το πλαίσιο μέσα στο οποίο κτύπησε «το πρώτο κουδούνι».

Ως Πρόεδρος της Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης του Δήμου μας εύχομαι η νέα αυτή χρονιά να είναι δημιουργική και αποδοτική για όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, για τους μαθητές, τους εκπαιδευτικούς και τους γονείς.

Δεδομένου ότι η θητεία μου ως Πρόεδρου αλλά και η θητεία του Δ.Σ. της Σχολικής Επιτροπής ουσιαστικά ολοκληρώθηκε στις 31/8 είμαστε σε αναμονή του ορισμού νέου Δ.Σ. από το δημοτικό συμβούλιο, σύμφωνα με τα όσα προβλέπονται από το νόμο. Δράττομαι λοιπόν της σημερινής ευκαιρίας για ένα μικρό απολογισμό.

Σε μία περίοδο με μεγάλα οικονομικά προβλήματα για όλη τη χώρα και με περιορισμένους οικονομικούς πόρους των σχολείων για τα λειτουργικά τους έξοδα, η Σχολική Επιτροπή Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της Αγίας Βαρβάρας συνέβαλλε, στο πλαίσιο της ευθύνης της, στο να λειτουργήσουν τα 16 σχολεία -νηπιαγωγεία & δημοτικά- ομαλά και εύρυθμα. Το τέλος αυτής της θητείας που ξεκίνησε τον Μάϊο 2017, βρίσκει τα ταμεία της Σχολικής μας Επιτροπής και των σχολείων μας, κάθε άλλο παρά άδεια. Αυτό πρωτίστως οφείλεται στη συνετή και χρηστή διαχείριση εκ μέρους των διευθυντών και στη σωστή ιεράρχηση των αναγκών τους. Να σημειώσω ότι προφανώς και είναι αναγκαία η αύξηση της χρηματοδότησης για τη λειτουργία των σχολείων ώστε να μπορούν να καλύπτονται όλες οι ανάγκες χωρίς να υπάρχει το ασφυκτικό πλαίσιο διαχείρισης από τους διευθυντές. Όπως αναγκαία είναι και άμεση απόδοση της 3ης και 4ης δόσης του 2019.

Η όποια επιπλέον καθυστέρηση θα ακυρώνει κάθε θετικό που είχε γίνει στο παρελθόν.

Στα δύο και πάνω χρόνια, όλα τα μέλη του Δ.Σ. και εγώ προσωπικά, φροντίσαμε να είμαστε συνεχώς δίπλα στα σχολεία, να ανταποκρινόμαστε άμεσα στα αιτήματά τους και κάποιες φορές να τα προλαβαίνουμε κιόλας. Φροντίσαμε να αναβαθμίσουμε το ρόλο της Επιτροπής, επιδιώξαμε και ανοίξαμε κανάλι ουσιαστικής επικοινωνίας με τους Συλλόγους Γονέων και την Ένωση Γονέων της περιοχής μας, προχωρήσαμε σε μία σειρά δράσεων, όπως ενημερώσεις για την Ανακλύκλωση, για την παροχή πρώτων βοηθειών κ.α.

Η συνεργασία με τους αντιδημάρχους Οικονομικών και Παιδείας κ.κ. Παγουρτζή και Ντάβιο και τις υπηρεσίες του δήμου ήταν άψογη. Ήδη από τα προηγούμενα χρόνια είχε δημιουργηθεί ένα πλαίσιο λειτουργίας και υποστήριξης των Σχολικών Επιτροπών στον Δήμο της Αγίας Βαρβάρας, που αντίστοιχό του δύσκολα θα έβρισκε κάποιος ακόμα και σε όμορους δήμους.

Άψογη ήταν και η συνεργασία με τις διευθύντριες και τους διευθυντές των 16 σχολικών μονάδων. Η υπευθυνότητα, η όρεξη, η γνώση, η αγάπη για τα παιδιά, οι προτάσεις και οι ιδέες που έχουν, δείχνουν το υψηλό επίπεδο της εκπαιδευτικής κοινότητας της πόλης μας. Όλοι τους συνθέτουν ένα ανεκτίμητο υλικό. Είναι τιμή μου που συνεργάστηκα μαζί τους.

Ιδιαίτερη μνεία χρειάζεται να γίνει στο Τμήμα Παιδείας του Δήμου και στους υπαλλήλους που δουλεύουν σε αυτό, χωρίς τη βοήθεια των οποίων δεν θα μπορούσε η Σχολική Επιτροπή να ανταποκριθεί στα καθήκοντά της.

Είναι σημαντικό να τονιστεί εδώ, ότι η Σχολική Επιτροπή είναι ένα νομικό πρόσωπο που δεν έχει προσωπικό. Οι ανθρωποώρες που απαιτούνται κυρίως από τον Πρόεδρο είναι άπειρες, η γραφειοκρατία υπερβολική.

Εννοείται ότι οι υπηρεσίες που παρέχει το Δ.Σ, συμπεριλαμβανομένου και του Προέδρου, παρέχονται αμισθί. Γι’ αυτό και η βοήθεια των υπαλλήλων του δήμου ήταν πολύτιμη.

Τα μέλη του Δ.Σ. της Σχολικής Επιτροπής, όλοι άτομα με έντονη δράση γύρω από τα εκπαιδευτικά ζητήματα και βαθιά γνώση των προβλημάτων, δούλεψαν εθελοντικά ώστε να ανταποκριθούν στο ρόλο τους. Η φιλία που αναπτύχθηκε με τους περισσότερους είναι το μεγάλο μου προσωπικό κέρδος.

Θα μπορούσαν να γίνουν περισσότερα; Σίγουρα. Να γίνουν καλύτερα; Επίσης, σίγουρα. Αυτή νομίζω ότι θα είναι και η πρόκληση για το νέο ΔΣ.

Κλείνοντας, θα πρέπει να αναφερθώ και στη συμβολή της προηγούμενης κυβέρνησης και ιδιαίτερα του Υπουργείου Εσωτερικών που εκτός από την οικονομική στήριξη που παρείχαν στους δήμους για τα σχολεία μέσα από τα προγράμματα ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ Ι & ΙΙ, προώθησαν τη λύση χρόνιων προβλημάτων μέσα από συγκεκριμένες νομοθετικές ρυθμίσεις. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η άρση των αδικιών που βίωναν επί χρόνια οι εργαζόμενες με σύμβαση σχολικές καθαρίστριες. Στο πλαίσιο αυτό προχώρησε η υπογραφή διετών συμβάσεων, η αύξηση των αμοιβών, η ένταξη στα βαρέα και ανθυγιεινά, η παροχή μέσων ατομικής προστασίας – ΜΑΠ κ.α.

Ολοκληρώνοντας αυτό το σημείωμα, θα ήθελα να ευχαριστήσω από καρδιάς τον πρώην δήμαρχο Γιώργο Καπλάνη για την εμπιστοσύνη που έδειξε στο πρόσωπό μου αναθέτοντάς μου ένα πολύ δύσκολο έργο, για την υποστηρικτική του βοήθεια καθώς και για την άριστη συνεργασία που είχαμε. Από νέες θέσεις πλέον, θα προσπαθούμε συνεχώς να πετύχουμε το καλύτερο για την πόλη μας και τα σχολεία μας. Και πάνω απ’ όλα για τα παιδιά μας.

Εύχομαι καλή σχολική χρονιά!

Τασούλα Πετράκου
Πρόεδρος Σχολικής Επιτροπής Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης
Δήμου Αγίας Βαρβάρας
Δημοτική Σύμβουλος “Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΟΛΗ”