Μιχάλης Γιάγκας, σχετικά με τα Βρέφη και νήπια στους βρεφονηπιακούς σταθμούς

Λάβαμε από τον Δημοτικό Σύμβουλο κ. Μιχάλη Γιάγκα το παρακάτω κείμενο που αφορά τους βρεφονηπιακούς σταθμούς του Δήμου μας και την ομόφωνη απόφαση που πήρε πριν δύο ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο της πόλης μας, σχετικά με το ζήτημα αυτό:

Βρέφη και νήπια στους βρεφονηπιακούς σταθμούς. Ομόφωνη απόφαση Δημοτικού Συμβουλίου.

Στο τελευταίο Δημοτικό Συμβούλιο (30/8/2019) συζητήθηκε το θέμα της εγγραφής βρεφών και νηπίων στους βρεφονηπιακούς Σταθμούς του Δήμου μας για την περίοδο 2019-2020.

ΟΜΟΦΩΝΑ ψηφίστηκε από όλους τους παρόντες Δημοτικούς Συμβούλους να καταβληθεί προσπάθεια να απορροφηθούν ΟΛΑ τα βρέφη και τα νήπια στις δημοτικές δομές.

Πρόβλημα, προς το παρόν, υπάρχει μόνο στην απορρόφηση όλων των βρεφών γιατί οι αιτήσεις είναι περισσότερες από τις θεσμοθετημένες θέσεις. Οι αιτήσεις για τα νήπια είναι λιγότερες από τις προβλεπόμενες θέσεις και δεν υπάρχει πρόβλημα να προσληφθούν όλα τα νήπια.

Συγκεκριμένα η προβλεπόμενη δυναμικότητα όλων των βρεφονηπιακών σταθμών είναι : Βρέφη 68 θέσεις με δυνατότητα υπέρβασης κατά 7 βρέφη, αν προστεθεί επιπλέον προσωπικό. Συνολικά 75 θέσεις.

Νήπια 158 θέσεις με δυνατότητα υπέρβασης κατά 16 νήπια. Συνολικά 174 θέσεις.

Οι συνολικές αιτήσεις για τα νήπια που υποβλήθηκαν, είτε απ’ ευθείας στο Δήμο μας, είτε μέσω Voucher, ανήλθαν σε 141. Αυτό σημαίνει ότι μπορούν να ικανοποιηθούν όλες οι αιτήσεις και να απορροφηθούν όλα τα νήπια.

Για τα βρέφη οι αιτήσεις ανήλθαν στις 84 και μπορούν να απορροφηθούν 75. Τα υπόλοιπα 9 βρέφη είναι επιλαχόντα και πρέπει η νέα Δημοτική αρχή να προσπαθήσει να μην αφήσει κανένα βρέφος εκτός σταθμού.

Αυτή είναι η πραγματικότητα. Αυτή είναι η απόφαση που τελικά λήφθηκε ομόφωνα από όλα τα παρόντα μέλη του Δημοτικού Συμβουλίου και δεν μένει παρά να την υλοποιήσει η νέα δημοτική αρχή. (Τα πρακτικά στη διάθεση κάθε ενδιαφερόμενου).

Γιατί λοιπόν κραυγάζουν μέσω του παραταξιακού τους εντύπου ότι δεν θα αφήσουν κανένα μωρό εκτός βρεφονηπιακών σταθμών και ότι δήθεν έδωσαν μάχη τα «παλικάρια» στο Δημοτικό Συμβούλιο για να συμβεί αυτό; Μάχη εναντίον ποίου; Μήπως εννοούν την επίθεση σε εργαζόμενη που εκ της θέσεώς της δεν μπορεί να απαντήσει;

Εκτός αν η παρατήρηση που έκαναν, ότι το πρόβλημα προκύπτει από τη μεταφορά των δομών των βρεφονηπιακών σταθμών από την ΔΗ.Κ.Ε.Α.Β. στο Δήμο, υποκρύπτει διάθεση να μην υλοποιηθεί το χρόνιο αίτημα των απλήρωτων εργαζόμενων για τη μεταφορά τους από την ΔΗ.Κ.Ε.Α.Β. στον οργανισμό του Δήμου. Είναι έτσι;

Η μεταφορά όμως των δομών και των εργαζόμενων στο Δήμο αποτελεί απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου που όλοι οι δημοτικοί σύμβουλοι στο προηγούμενο Δ.Σ. έχουμε ήδη ψηφίσει, αλλά δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη η διαδικασία.

1 Σεπτεμβρίου 2019

Μιχάλης Γιάγκας

Δημοτικός Σύμβουλος –

Επικεφαλής συνδυασμού «Αγία Βαρβάρα – ΔΥΝΑΤΗ ΠΟΛΗ»