“Μάστιγα” οι πνιγμοί στην Ελλάδα – Τι δείχνουν τα φετινά στοιχεία


Περισσότεροι από 400 άνθρωποι χάνουν ετησίως τη ζωή τους από πνιγμό σε θάλασσες και πισίνες στη χώρα μας σύμφωνα με τα διαθέσιμα στοιχεία από τους αρμόδιους κρατικούς οργανισμούς και φορείς.Ο αριθμός αυτός μας φέρνει στην 6η θέση της ΕΕ και στην 39η του κόσμου σε πνιγμούς.

Σε κάθε πνιγμό, όμως, αντιστοιχούν 4-20 μη θανατηφόροι πνιγμοί. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι έως και 8.000 άνθρωποι κινδυνεύουν κάθε χρόνο να χάσουν τη ζωή τους από πνιγμό στη χώρα μας αναφέρει ο Εθνικός Οργανισμός Δημόσιας Υγείας.

Τι δείχνουν τα φετινά στοιχεία

Mέσα σε δύο μόλις μήνες, από την 1η Ιουνίου του 2019 έως την 1η Αυγούστου του τρέχοντος έτους, έχουν χάσει τη ζωή τους 124 άνθρωποι στις ελληνικές θάλασσες.

Οι βεβαιωμένοι πνιγμοί, σύμφωνα με τα στοιχεία του Λιμενικού, για το πρώτο εξάμηνο του 2018 ανέρχονται σε 98, ενώ για το δεύτερο εξάμηνο, από 1/7/18 έως 31/12/18, ανέρχονται σε 196. Συνολικά για το 2018, έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό στις θαλασσιές περιοχές της Ελλάδας, 294 πολίτες, γεγονός που καθιστά σχεδόν επιβεβλημένες τις δράσεις για την πρόληψη των πνιγμών στη θάλασσα.

Τρεις νεκροί από πνιγμό ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου

Μόνο χθες, ανήμερα του Δεκαπενταύγουστου, τρεις άνθρωποι έχασαν τη ζωή τους από πνιγμό σε Κόρινθο, Εύβοια και Αττική. Ο διευθυντής της ελληνικής Ναυαγοσωστικής Ακαδημίας Δημήτρης Γιοβανίδης έχει επισημάνει ότι οι θάνατοι από πνιγμό σε παραλίες με ναυαγοσώστες είναι ελάχιστοι, καταγγέλλοντας ότι ενώ δήμοι εισπράττουν χρήματα από ξαπλώστρες και ομπρέλες, δε διαθέτουν ναυαγοσωστική βοήθεια στις ακτές.

«Οι Έλληνες δεν έχουμε κολυμβητική παιδεία, όπως αυτή που έχουν οι Κεντροευρωπαίοι που η κολύμβηση υπάρχει ως μάθημα από τις πρώτες βαθμίδες εκπαίδευσης. Αυτή η έλλειψη, σε συνδυασμό με το μεσογειακό ταμπεραμέντο μας και το στρεβλό νομικό πλαίσιο αναφορικά με τους ναυαγοσώστες, δημιουργεί τις προϋποθέσεις για ατυχήματα» είχε τονίσει στην Καθημερινή η Μάνια Μπικώφ, πιθανότατα η γυναίκα με τα πρώτα ένσημα ως επαγγελματίας ναυαγοσώστρια στη χώρα μας.

Σύμφωνα με την Eurostat, η Ελλάδα καταλαμβάνει μια από τις χειρότερες θέσεις ανάμεσα στα κράτη-μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης όσον αφορά την συχνότητα των πνιγμών. Με βάση δεδομένα του 2016 υπολογίζεται πως στη χώρα μας έχασαν τη ζωή τους σχεδόν 2,5 άνθρωποι ανά 100.000 κατοίκους, ελαφρώς χειρότερα από το προηγούμενο έτος. Πρόκειται για την πέμπτη χειρότερη επίδοση στην ΕΕ, και σαφώς χειρότερη από τον ευρωπαϊκό μέσο όρο που είναι 1,1 νεκροί.

Συνολικά 418 πνιγμοί στην Ελλάδα το 2018

Σύμφωνα με Ελληνικό Ινστιτούτο Υγιεινής και Ασφάλειας της Εργασίας (ΕΛ.ΙΝ.Υ.Α.Ε.), το 2018 καταγράφηκαν 413 πνιγμοί σε θάλασσες και πισίνες της χώρας μας. Την ίδια περίοδο στην Ιταλία, χώρα που έχει εξαπλάσιο πληθυσμό, οι πνιγμοί ήταν μόλις 400.

Οι εκτιμήσεις του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, αναφέρουν ότι 360.000 άνθρωποι ετησίως χάνουν τη ζωή τους από πνιγμό, αναδεικνύοντάς τον σε ένα σημαντικό πρόβλημα Δημόσιας Υγείας παγκοσμίως.

Ο μεγαλύτερος κίνδυνος αφορά παιδιά ηλικίας από 1 έως 4 ετών. Επίσης τα περισσότερα περιστατικά καταγράφονται μέχρι και 10 μετρά από την ακτή, και αφορούν κυρίως ηλικιωμένους και παιδιά.

Επιμέλεια: Χρήστος Μαζάνης

Πηγή: zougla.gr