Μάχη με την φωτιά στην Εύβοια: Ξεκίνησαν οι ρίψεις από τα εναέρια μέσα

Οι φλόγες στην Εύβοια αφήνουν πίσω τους μια τεράστια οικολογική καταστροφή, καθώς κατακάηκε μεγάλο μέρος του δάσους της περιοχής Natura, απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και σπουδαιότητας.

Στη μάχη της κατάσβεσης της πυρκαγιάς στην Εύβοια, ρίχτηκαν καναντέρ και ελικόπτερα με το πρώτο φως της ημέρας.

Την πρώτη διερευνητική πτήση και την πρώτη ρίψη πραγματοποίησε λίγο μετά τις 6.30΄ το πρώτο ελικόπτερο.

Τα ενεργά μέτωπα είναι δυο το πρωινό της Τετάρτης 14 Αυγούστου, στην Πλατάνα και στην περιοχή Κοκκαλά, 4 χλμ από τα Ψαχνά.

Όλο το βράδυ, ισχυρότατες δυνάμεις της Πυροσβεστικής έδωσαν τιτάνια μάχη για να μην επεκταθεί η φωτιά.

Στόχος, να εκμεταλλευτούν πλήρως το «κενό» που αφήνουν οι άνεμοι, οι οποίοι κόπασαν κατά την διάρκεια της νύχτας, αναμένεται όμως να ενισχυθούν εκ νέου τις επόμενες ώρες.

Το θετικό είναι πως οι άνεμοι στην περιοχή σήμερα δεν θα ξεπεράσουν τα 5 μποφόρ.

Με το πρώτο φως της ημέρας πυροσβεστικά αεροσκάφη και ελικόπτερα, όπως και δύο ιταλικά αεροσκάφη που βρίσκονται ήδη από την νύχτα στην Ελλάδα, ρίχτηκαν στη μάχη με τις φλόγες με σκοπό να περιορίσουν την καταστροφική πυρκαγιά με το τεράστιο μέτωπο των 11 χιλιομέτρων στην Κεντρική Εύβοια.

Η έγκαιρη εκκένωση των τεσσάρων χωριών που απειλήθηκαν από τις φλόγες, αλλά και η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης έξω από τα Ψαχνά, απέτρεψαν τα χειρότερα.

Τα χωριά Μακρυμάλλη, Κοντοδεσπότι, Σταυρός και Πλατάνα εκκενώθηκαν από τις δυνάμεις της αστυνομίας και οι κάτοικοι φιλοξενούνται σε δομές του δήμου Δίρφης – Μεσσαπίων ή σε φιλικά σπίτια.

Αργά το απόγευμα εχτές, η φωτιά απείλησε την πόλη των Ψαχνών, όμως η έγκαιρη κινητοποίηση και η δημιουργία αντιπυρικής ζώνης αποδείχθηκε σωτήρια. Εν τούτοις, δυνάμεις της αστυνομίας είχαν ήδη ζητήσει από τους κατοίκους στα πρώτα σπίτια της πόλης, να τα εγκαταλείψουν.

Τεράστια η καταστροφή στο δάσος

Τεράστια είναι η οικολογική καταστροφή από την μεγάλη φωτιά στην Εύβοια, καθώς καταστράφηκε μεγάλο μέρος του δάσους της περιοχής Natura, απαράμιλλης φυσικής ομορφιάς και σπουδαιότητας.