Κανόνες Ασφαλείας στο Διαδίκτυο (άρθρο της κ. Βασιλακοπούλου Ελευθερίας)

Η χρήση του διαδικτύου είναι επιτακτική ανάγκη στη σημερινή εποχή.

Όμως ποιους κανόνες πρέπει να ακολουθούμε για να παραμείνουμε ασφαλείς;

Κατά τη χρήση των μέσων κοινωνικής δικτύωσης θα πρέπει να είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί.

Η κοινοποίηση της προσωπικής μας ζωής σε άτομα που δεν τα γνωρίζουμε στον πραγματικό κόσμο θέτει τον εαυτό μας, την οικογένειά μας, την περιουσία μας σε κίνδυνο, γιατί αυτόματα δίνει πληροφορίες για την οικογενειακή, οικονομική, περιουσιακή μας κατάσταση.

Η ανάρτηση φωτογραφιών, ιδιαίτερα παιδιών  είναι απαγορευτική, αφού υπάρχουν άτομα που μπορεί να τις χρησιμοποιήσουν   σε site με πορνογραφικό περιεχόμενο. Είναι γνωστές σε όλους οι προειδοποιήσεις της αστυνομίας για τον κίνδυνο που ελλοχεύουν.

Τα διαδικτυακά ραντεβού με άγνωστα άτομα είναι εξίσου επικίνδυνα.

Τα μέσα ενημέρωσης έχουν αναφερθεί  αρκετές φoρές σε περίπτωσεις βιασμών, ακόμα και δολοφονιών μετά από ραντεβού στα τυφλά.

E-mails ( μηνύματα ηλεκτρονικού ταχυδρομείου ) και links ( σύνδεσμοι) από άγνωστες διευθύνσεις αποστολέα οδηγούν στην έκθεση των προσωπικών μας στοιχείων, ταυτοτήτων, ΑΦΜ και τραπεζικών λογαριασμών στη διάθεση εγκληματιών με τη χρήση κακόβουλων λογισμικών υποκλοπής δεδομένων.

Το cyber – bulling (o διαδικτυακός εκφοβισμός) είναι η μάστιγα του internet. Ο εκβιασμός από αναρτήσεις ακατάλληλου περιεχομένου, όπως είναι οι γυμνές φωτογραφίες και η βιντεοσκόπηση προσωπικών στιγμών, έχει καταλήξει αρκετές φορές σε αυτοκτονία των ατόμων που θίγονται. Η ψυχολογική βία που ασκείται ξεπερνά τα όρια της  ανοχής,  αφού στοχεύει στον κοινωνικό ξεπεσμό και την ισοπέδωση κάθε ηθικής της προσωπικότητας του ατόμου.

Ο εθισμός στο πολύωρο σερφάρισμα, είτε αυτό αφορά διαδικτυακά παιχνίδια, είτε μέσα κοινωνικής δικτύωσης είναι ένα σημαντικό ζήτημα με πολλές διαστάσεις. Τα διαδικτυακά παιχνίδια εθίζουν όλο και περισσότερο νεαρά άτομα, ακόμα και παιδιά σε τέτοιο βαθμό που παρουσιάζουν σημαντικά προβλήματα όσον αφορά τον τομέα της μάθησης, αφού ο χρόνος που αφιερώνουν στα μαθήματά τους είναι πολύ λιγότερος από τον επιθυμητό και όχι μόνο. Κάποια διαδικτυακά παιχνίδια, κυρίως τα παιχνίδια στρατηγικής απαιτούν συνέπεια στο χρόνο ενασχόλησης ,συνεργασία με άτομα, πολλές φορές άγνωστα , με κίνδυνο προσέγγισης παιδιών μέσω chat rooms από παιδόφιλους και εκτέλεσης συγκεκριμένων ενεργειών πολλές φορές επικινδύνων για την ανθρώπινη ζωή.

Ας θυμηθούμε την Μπλε Φάλαινα που τόσος λόγος έχει γίνει στα ΜΜΕ για τα προβλήματα που δημιούργησε, τα οποία έφτασαν ως τα όρια της αυτοκτονίας. Τα άτομα συνήθως που εθίζονται παρουσιάζουν αλλαγή συμπεριφοράς, εκνευρισμό, επιθετικό λόγο, διαταραχή ύπνου, ακόμα και αλλαγή διατροφικών συνηθειών.

Οι κωδικοί πρόσβασης στις σελίδες μας, καθώς επίσης και σε πλατφόρμες τραπεζικών λογαριασμών, προσωπικών στοιχείων που αφορούν την είσοδό μας σε κρατικές υπηρεσίες, όπως είναι η ΓΓΠΣ, το ΙΚΑ κλπ. Θα πρέπει να μένουν προστατευμένοι από μη εξουσιοδοτημένους χρήστες για λόγους ασφαλείας διαχείρισης τους.

Στο διαδίκτυο θα πρέπει να είμαστε υποψιασμένοι για τις ψευδείς ειδήσεις που μπορεί να κυκλοφορούν, τα γνωστά hoaxes, και να μην τα αναπαράγουμε κοινοποιώντας τα.

Το διαδίκτυο μπορεί να είναι διασκεδαστικό και ταυτόχρονα μπορεί να γίνει επικίνδυνο.

Θα πρέπει λοιπόν:

Να μην αποδεχόμαστε αιτήματα φιλίας από αγνώστους
Να αποφεύγουμε τα ραντεβού στα τυφλά
Να αξιολογούμε τα e-mails και τα links που δεχόμαστε, ακόμα και αν προέρχονται από φίλους
Να μην υποκύπτουμε στον διαδικτυακό εκφοβισμό. Σε κάθε περίπτωση που αντιμετωπίζουμε κάποιο σημαντικό πρόβλημα να επικοινωνούμε με τη Δίωξη Ηλεκτρονικού Εγκλήματος
Ο ιδανικός χρόνος ελεύθερης πλοήγησης είναι μια ώρα την ημέρα
Κανένας δεν πρέπει να γνωρίζει τους κωδικούς πρόσβασης που χρησιμοποιούμε στις σελίδες μας
Να μην δίνουμε τραπεζικά στοιχεία και προσωπικά δεδομένα μας
Να υποψιαζόμαστε τις ψεύτικες αναρτήσεις

Μια φράση που θα πρέπει να έχουμε στο μυαλό μας είναι:

STAY ON LINE , LIVE OFF LINE

Δηλαδή

ΜΕΙΝΕ ΣΥΝΔΕΔΕΜΕΝΟΣ, ΖΗΣΕ ΜΑΚΡΙΑ ΑΠΟ ΤΟ ΔΙΑΔΙΚΤΥΟ

Βασιλακοπούλου  Ελευθερία,

Εισηγήτρια  πληροφορικής