Λιβάνιος: Ενίσχυση του ρόλου των Συμβουλίων και όχι υπερεξουσίες Δημάρχου και Περιφερειάρχη

Στην ενίσχυση του ρόλου των δημοτικών και περιφερειακών συμβούλων και όχι σε υπερεξουσίες Δημάρχων και Περιφερειαρχών προσανατολίζεται η κυβέρνηση για να ξεπεράσει το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας των δήμων σύμφωνα με όσα είπε ο Υφυπουργός Εσωτερικών κ. Θ. Λιβάνιος κατά την διάρκεια της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων της κυβέρνησης στην Βουλή.

Ο κ. Λιβάνιος εξήγγειλε άμεση παρέμβαση με νομοθετική ρύθμιση για να ξεπεραστεί το πρόβλημα της κυβερνησιμότητας με την απλή αναλογική. Επεσήμανε ότι υπάρχει μεγάλο πρόβλημα της ταυτόχρονης νομιμοποίησης και των Δημοτικών/ Περιφερειακών Συμβουλίων και των Δημάρχων/Περιφερειαρχών με λαϊκή εντολή και δήλωσε χαρακτηριστικά «Για να το ξεκαθαρίσουμε, οι παρεμβάσεις που θα γίνουν θα ενισχύσουν τον ρόλο του δημοτικού συμβούλου και δεν θα είναι ο δήμαρχος ούτε καλυμμένος με υπερεξουσίες, ούτε θα γίνει οιονεί δικτάτορας»

Κατά τα άλλα ο Υφυπουργός Εσωτερικών στο πλαίσιο των προγραμματικών δηλώσεων είπε ότι στον νέο δρόμο που θα μπει η χώρα, ο ρόλος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης θα είναι πρωταγωνιστικός και καθόρισε τους τρεις άξονες στους οποίους θα κινηθεί το Υπουργείο.

Ο πρώτος άξονας αφορά στον ριζικό ανασχεδιασμό όλων των διαδικασιών λειτουργίας των Δήμων και των Περιφερειών. Θα επανεξεταστεί κάθε διαδικασία ξεχωριστά, είτε αφορά την εσωτερική λειτουργία ενός Δήμου, είτε την επαφή του με τον πολίτη και την επιχείρηση.

Σε συνεργασία με το υπουργείο ψηφιακής πολιτικής θα αξιοποιηθούν όλα τα εργαλεία.

Θα καταργηθούν όλα τα πιστοποιητικά και θα μειωθεί η γραφειοκρατία με μείωση των υπογραφών για τους διαγωνισμούς.

Δεύτερος άξονας είναι η κατανομή αρμοδιοτήτων Κυβέρνησης Αποκεντρωμένων Διοικήσεων Περιφερειών και Δήμων με βάση την αρχή της εγγύτητας στον πολίτη και με μεταφορά των αντίστοιχων πόρων

Τελικός στόχος είναι η ουσιαστική αποκέντρωση με κάθετες και οριζόντιες συμπράξεις και αξιοποίηση ανθρώπινου δυναμικού. Η διαδικασία αυτή όπως ανέφερε ο κ. Λιβάνιος θα γίνει με δομημένο επιχειρησιακό σχέδιο με την συμμετοχή θεσμικών οργάνων, δημόσιων λειτουργών και πολιτών και μια συνολική ολιστική μεταρρύθμιση με αξιοποίηση των ευρωπαϊκών χρηματοδοτικών εργαλεία

Στον τρίτο άξονα ο Υφυπουργός Εσωτερικών ανέφερε την δημιουργία ενός στέρεου νομοθετικού πλαισίου με την σύνταξη νέου ενιαίου κώδικα αυτοδιοίκησης και με την δημιουργία ειδικής διαδικτυακής πύλης του υπουργείου όπου θα είναι αναρτημένα όλα τα νομοθετήματα.

Τέλος ο κ. Λιβάνιος αναφέρθηκε στην ψήφο στους Έλληνες που είναι εγγεγραμμένοι στους εκλογικού καταλόγους και διαμένουν στο εξωτερικό όπως και στην αλλαγή του νόμου για τα οικονομικά των κομμάτων και τους όρους και τις προϋποθέσεις για την προεκλογική εκστρατεία.