Πολύμηνη καθυστέρηση για τους νέους σταθμούς του Μετρό και της πόλης μας…

Επιβεβαιώθηκε το χειρότερο σενάριο για την παράδοση των τριών πρώτων σταθμών της επέκτασης της γραμμής 3 του Μετρό προς τον Πειραιά (Αγία Βαρβάρα, Κορυδαλλός και Νίκαια).

Σύμφωνα με το διευθύνοντα σύμβουλο της εταιρείας Θόδωρο Παπαδόπουλο, στόχος πλέον είναι οι εργασίες να ολοκληρωθούν ως το τέλος του έτους και οι τρεις σταθμοί να παραδοθούν «στις αρχές του 2020».

Αν και η διοίκηση της Αττικό Μετρό αλλά και η προηγούμενη ηγεσία του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών επέμεναν πως τα έργα θα παραδοθούν ως τις 30 Ιουνίου, δεν φρόντισαν προκειμένου όλοι οι διαγωνισμοί για την προμήθεια και εγκατάσταση σημαντικών συστημάτων να γίνει εγκαίρως ώστε να μην επέλθει και άλλη καθυστέρησης.

Αυτή τη στιγμή εκκρεμεί η προμήθεια συστήματος Αυτοματισμού και Ελέγχου Κτηρίων (BACS) αφού ο σχετικός διαγωνισμός ακυρώθηκε από το Συμβούλιο της Επικρατείας για τυπικούς λόγους.

Ο διαγωνισμός προϋπολογισμού 840.000 ευρώ πλέον ΦΠΑ επαναπροκηρύχθηκε και η καταληκτική ημερομηνία ήταν η Δευτέρα 15 Ιουλίου.

Βέβαια ακόμα και αυτό το νέο χρονοδιάγραμμα για την επέκταση μπορεί να τεθεί υπό αμφισβήτηση αφού από την ολοκλήρωση όλων των εργασιών θα πρέπει να περάσει κάποιο διάστημα πολλών εβδομάδων ή και μηνών μέχρις ότου όλα τα συστήματα δοκιμαστούν εξαντλητικά προκειμένου να ξεκινήσει στη συνέχεια η κανονική λειτουργία της γραμμής.

Σύμφωνα με την Αττικό Μετρό, η πρόοδος των εργασιών κατά τους μήνες Μάιο και Ιούνιο έχει ως εξής:

Σταθμός Αγία Βαρβάρα:

Σε εξέλιξη βρίσκεται η τοποθέτηση ψευδοροφών στα επίπεδα αποβαθρών και έκδοσης εισιτηρίων. Έχει ολοκληρωθεί η τοποθέτηση ανθρωποθυρίδων, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η κατασκευή και εγκατάσταση σιντριβανιού, καθώς και τα λοιπά αρχιτεκτονικά τελειώματα.

Φρέαρ Μεγ. Αλεξάνδρου: Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες για την καταπακτή

Φρέαρ Πισιδίας: Έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες τελικής επένδυσης σήραγγας πρόσβασης, ενώ σε εξέλιξη βρίσκονται οι προεργασίες χρωματισμών στα τοιχεία του κυρίως Φρέατος.

Σταθμός Νίκαια: Σε εξέλιξη βρίσκονται οι βαφές μεταλλικών θυρών και οι χρωματισμοί τεχνικών χώρων (Β’ Φάση). Στη Σήραγγα ΝΑΤΜ Αερισμού του Σταθμού Νίκαια έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες χρωματισμών.
Φρέαρ Τζαβέλα: Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή αγκυρίων συνδετήριας σήραγγας.

Σταθμός Μανιάτικα: Στην Κύρια Σήραγγα του Σταθμού (ΝΑΤΜ), έχουν ολοκληρωθεί οι εργασίες μόνιμης επένδυσης βόρειου μετωπικού τοίχου. Στα Υπόγεια Τμήματα ΝΑΤΜ του Σταθμού, σε εξέλιξη βρίσκεται η υδατοστεγάνωση άνω εγκάρσιας σήραγγας (cross over). Στο Νότιο Φρέαρ Αερισμού του Σταθμού (οδός Κουμουνδούρου), έχει ολοκληρωθεί η μόνιμη επένδυση θόλου συνδετήριας σήραγγας.
Φρέαρ Μελά: Έχει ολοκληρωθεί η περίφραξη εργοταξίου.

Σταθμός Πειραιάς: Έχει ολοκληρωθεί η εκσκαφή του 5ου επιπέδου, ενώ σε εξέλιξη βρίσκεται η λειτουργία μεταφορικής ταινίας, η προσωρινή εναπόθεση προϊόντων εκσκαφής στη νότια πλευρά του σταθμού και στη συνέχεια η απομάκρυνσή τους από το εργοτάξιο, καθώς και εργασίες επισκευής διαρροών στους διαφραγματικούς τοίχους.
Φρέαρ Ρολόι: Έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή θεμελίωσης και μόνιμης επένδυσης περιμετρικών τοιχείων (υπολείπονται τα εσωτερικά τοιχεία και κλιμακοστάσια, καθώς και η απόληξη στο επίπεδο οδού).

Σταθμός Δημοτικό Θέατρο: στον Κύριο Σταθμό, στην Πλατεία Αγίου Κωνσταντίνου, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες εκσκαφής – προσωρινής αντιστήριξης για το Ανατολικό Φρέαρ Αερισμού, οι εργασίες επιχρισμάτων στο μηχανολογικό όροφο, οι βαφές βιομηχανικών δαπέδων στο μηχανολογικό όροφο και η υδατοστεγάνωση επιπέδου οδού. Στις Σήραγγες Κλιμακοστασίων, στην Είσοδο της Πλατείας Κοραή, έχει ολοκληρωθεί η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης δαπέδου και περιμετρικών τοιχείων και οροφής, ενώ σε αναμονή βρίσκεται η σκυροδέτηση μόνιμης επένδυσης (εκκρεμεί η περιοχή του ανελκυστήρα) και σε εξέλιξη οι εργασίες για δευτερογενή σκυροδέματα. Στη Σήραγγα Αερισμού Φρέατος Ραλλείου, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες σκυροδετήσεων τοιχείων και οι σκυροδετήσεις θόλου. Στην Ηλεκτρονική Εσοχή 3RP3 Χ.Θ. 8 + 707,585, σε εξέλιξη βρίσκονται οι εργασίες σκυροδέτησης μόνιμης επένδυσης και οι εργασίες υδατοστεγάνωσης περιμετρικών τοιχείων και θόλου.
Φρέαρ Δεληγιάννη: Σε εξέλιξη βρίσκονται εργασίες υδατοστεγάνωσης περιμετρικών τοιχείων.

πηγή:athenstransport.com