620 ευρώ αναδρομικά σε συνταξιούχους – Ποιοι θα τα πάρουν άμεσα

Αναδρομικά που ισοδυναμούν με την επιστροφή 3 μηνιαίων επικουρικών συντάξεων και έως 6 μηνιαίων κύριων συντάξεων φέρνει για 1,5 εκατ. συνταξιούχους η νέα απόφαση του Συμβουλίου της Επικρατείας.

Στις επικουρικές, περίπου 500.000 ως 600.000 συνταξιούχοι θα λάβουν κατά μέσο όρο 620 ευρώ αναδρομικά για ένα έτος, ποσό που ισοδυναμεί με 3 συντάξεις των 200 ευρώ. Αν μπουν και τα «Δώρα» θα πάρουν 2 επιπλέον συντάξεις από αναδρομικά.

Στις κύριες συντάξεις, περίπου 1,5 εκατ. συνταξιούχοι βγαίνει να παίρνουν αναδρομικά για ένα 10μηνο ως 7.300 ευρώ, μαζί με το Δώρο, ποσό που ισοδυναμεί με επιστροφή 6 μηνιαίων συντάξεων των 1.200 ευρώ. Αν δεν επιστραφεί το Δώρο, που επίσης κρίθηκε αντισυνταγματική η κατάργησή του, τότε το 10μηνο των αναδρομικών θα έχει επιστροφή 4 ως 5 μηνιαίων συντάξεων.

Σύμφωνα με τον Ελεύθερο Τύπο, η νέα απόφαση του ΣτΕ θα ξεκλειδώσει την επιστροφή των ποσών αλλά με ελάχιστα περιθώρια για αναδρομικά πέραν των 10 μηνών, πλην ενδεχομένως όσων έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.

Η απόφαση κρίνει, σύμφωνα με πληροφορίες, συνταγματικό το νόμο «Κατρούγκαλου» στον επανυπολογισμό των συντάξεων, αντισυνταγματικό στις εισφορές των ελευθέρων επαγγελματιών, ενώ θέτει ζήτημα αλλαγών και βελτιώσεων στα ποσοστά υπολογισμού των νέων συντάξεων.

Οι πληροφορίες λένε ότι θα γίνει γνωστή πολύ σύντομα, ίσως και μέσα στις επόμενες δύο εβδομάδες.

Για τα αναδρομικά που είναι το πιο καίριο ζήτημα, φαίνεται ότι όλοι οι συνταξιούχοι (ανεξάρτητα από το αν έχουν προβεί σε δικαστικές προσφυγές) κερδίζουν επιστροφές τουλάχιστον ενός 10μήνου, και θα εξαρτηθεί από τη διατύπωση της απόφασης αν έχουν ελπίδες και για αναδρομικά πέραν του 10μήνου όσοι έχουν προσφύγει στα δικαστήρια.