Θεοδωρικάκος – Κατάργηση απλής αναλογικής: Εντός τριών ημερών η ρύθμιση -Τι θα προβλέπει

Εντός τριών ημερών θα είναι έτοιμη η ρύθμιση για την κατάργηση της απλής αναλογικής, σύμφωνα με τα όσα είπε ο υπουργός Εσωτερικών Τάκης Θεοδωρικάκος στους περιφερειάρχες κατά της, σχεδόν τρίωρης διάρκειας, σημερινής σύσκεψης στο κτήριο της Βασιλίσσης Σοφίας.

Ο υπουργός Εσωτερικών τόνισε ότι στο επίκεντρο των αλλαγών θα είναι «η ενίσχυση των πλειοψηφιών των εκλεγμένων περιφερειαρχών στις Εκτελεστικές Επιτροπές», ενώ σε δεύτερη φάση θα υπάρξουν αλλαγές μέσω ενός νέου Κώδικα Αυτοδιοίκησης που θα βάζει σε μία τάξη το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο, καθώς μέχρι στιγμής έχουν γίνει πάνω από 300 νομοθετικές παρεμβάσεις στα δύο βασικά νομοθετήματα της Αυτοδιοίκησης, τον «Καλλικράτη» και τον Κλεισθένη, θα βελτιώνει σχετικές προβληματικές διατάξεις, θα αποκαθιστά στρεβλώσεις, και θα διευκρινίζει τις αρμοδιότητες κράτους – ΟΤΑ.

Σύμφωνα με πηγές του ΥΠΕΣ, με τη ρύθμιση, η οποία, όπως έχει πει ο υπουργός θα κατατεθεί στις 23 Ιουλίου στο πλαίσιο του πρώτου νομοσχεδίου της κυβέρνησης για το επιτελικό κράτος, δεν θα υπάρξει ζήτημα συνταγματικόττητας. Όσον αφορά την συζήτηση με τους περιφερειάρχες, οι ίδιες πηγές τόνιζαν ότι υπήρξε συναντίληψη – σύγκληση απόψεων και με τους 12 που ήταν παρόντες (σ.σ. απουσίαζε ο περιφερειάρχης Δυτικής Μακεδονίας Γιώργος Κασαπίδης).

Πηγή: Αftodioikisi.gr