Έρχεται η μεταβίβαση ακινήτων με ένα… κλικ

Εντός του Σεπτεμβρίου αναμένεται να τεθεί σε λειτουργία, στο σύστημα TAXISnet, η νέα εφαρμογή για την ηλεκτρονική υποβολή των δηλώσεων φορολογίας μεταβιβάσεων ακινήτων.

Έτσι, ένα κλικ στον υπολογιστή του συμβολαιογράφου θα είναι αρκετό προκειμένου να ολοκληρωθεί μια μεταβίβαση ακινήτων.

Έτσι, κάθε φορολογούμενος που προχωρά σε αγορά ακινήτου δεν θα χρειάζεται να επισκέπτεται την αρμόδια ΔΟΥ, για να υποβάλει τη δήλωση και τα απαιτούμενα δικαιολογητικά, καθώς η δήλωση φόρου μεταβίβασης θα συντάσσεται και θα υποβάλλεται ηλεκτρονικά, στο σύστημα TAXISnet, από τον συμβολαιογράφο, ενώ η διασταύρωση, ο έλεγχος και η επαλήθευση των δηλούμενων στοιχείων θα γίνεται αυτόματα από το σύστημα.

Την ίδια στιγμή, με αυτόματο τρόπο θα ελέγχεται εάν πληρούνται ή όχι οι προϋποθέσεις απαλλαγής από το φόρο μεταβίβασης. Το μόνο που θα απαιτείται από τον φορολογούμενο θα είναι να προσκομίσει στον συμβολαιογράφο ένα πρόσφατο πιστοποιητικό οικογενειακής κατάστασης.

Το πιστοποιητικό αυτό είναι απαραίτητο προκειμένου να χορηγηθεί στον φορολογούμενο το προβλεπόμενο γι’ αυτόν όριο απαλλαγής το οποίο ανέρχεται σε 200.000 ευρώ αν είναι άγαμος, 250.000 ευρώ εάν είναι έγγαμος συν 25.000 ευρώ για κάθε παιδί. Μετά τον ηλεκτρονικό έλεγχο που θα διενεργείται από το σύστημα στην υποβληθείσα δήλωση, θα βεβαιώνεται ο φόρος και θα εκδίδεται η Ταυτότητα Οφειλής (Τ.Ο.) για την καταβολή του από τον αγοραστή.

Σημειώνεται ότι το εν λόγω μέτρο αναμένεται να διευκολύνει σημαντικά όσους αποκτούν ακίνητα καθώς θα τους απαλλάξει από τη γραφειοκρατία, τη χαρτούρα και την ουρά της Εφορίας ενώ ταυτόχρονα θα επιτρέψει στην Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ) τη διενέργεια αποτελεσματικών ελέγχων στις μεταβιβάσεις ακινήτων.

πηγή: in.gr