Ατελείωτες οι γκάφες με τον νέο φόρο ακινήτων

  • Τελειωμό δεν έχουν οι «γκάφες» του υπουργείου Οικονομικών αναφορικά με τον Ενιαίο Φόρο Ιδιοκτησίας Ακινήτων (ΕΝΦΙΑ). Με την ψήφιση της τροπολογίας που κατατέθηκε την Πέμπτη, το μόνο που άλλαξε στο υφιστάμενο νομικό καθεστώς του φόρου ήταν ότι η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ καταβάλλεται εμπρόθεσμα μέχρι την 30ή Σεπτεμβρίου 2014.
Ωστόσο, δεν άλλαξε ο νόμος που προβλέπει ότι ο φόρος θα καταβληθεί σε 5 δόσεις. Ετσι, όσοι χρησιμοποίησαν το Taxisnet χθες για να δουν τι οφείλουν διαπίστωσαν ότι μέχρι τέλος Σεπτεμβρίου θα πρέπει να πληρώσουν διπλή δόση αντί μιας. 

Στο πλαίσιο αυτό, η Γενική Γραμματεία Δημοσίων Εσόδων (ΓΓΔΕ) αναγκάστηκε να εκδώσει διευκρινιστική ανακοίνωση, σύμφωνα με την οποία:

1. Εντός των προσεχών ημερών, και μετά την ψήφιση του συνόλου των τροπολογιών για τον ΕΝΦΙΑ, οι δόσεις θα αναμορφωθούν σε έξι ισόποσες μηνιαίες δόσεις (ελάχιστη δόση 10 ευρώ). Η πρώτη δόση θα είναι καταβλητέα την 30ή Σεπτεμβρίου 2014 και οι επόμενες δόσεις την τελευταία εργάσιμη ημέρα κάθε μήνα (δηλαδή 31 Οκτωβρίου 2014, 28 Νοεμβρίου 2014, 31 Δεκεμβρίου 2014, 30 Ιανουαρίου 2015 και 27 Φεβρουαρίου 2015).

2. Η οριστική εικόνα των δόσεων θα διαμορφωθεί μετά την επανεκκαθάριση των δηλώσεων ΕΝΦΙΑ, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις που αναμένεται να ψηφιστούν από τη Βουλή.

Πέραν αυτού, η ΓΓΔΕ ανακοίνωσε χθες πως με απόφαση της γενικής γραμματέως Δημοσίων Εσόδων, Κατερίνας Σαββαΐδου, αλλάζει το από το 2011 έντυπο δήλωσης ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τη ΓΓΔΕ, το νέο έντυπο που θα χρησιμοποιείται από 1ης Ιανουαρίου 2015 είναι πιο εύχρηστο και λειτουργικό, συμβάλλοντας κατ’ αυτόν τον τρόπο στη γενικότερη προσπάθεια μείωσης του διοικητικού κόστους τόσο για τις επιχειρήσεις όσο και τη φορολογική διοίκηση. Μεταξύ άλλων, στο νέο έντυπο ενσωματώνεται η αίτηση συμψηφισμού του προς επιστροφή ποσού με μελλοντικές οφειλές.

Πηγή: ΚΑΘΗΜΕΡΙΝΗ