Ρένα Δούρου: Ναρκοπέδιο ο Καλλικράτης

Nέα φιλοσοφία στη σχέση Περιφέρειας – Δήμων, ψευδεπίγραφες οι δήθεν αξιολογήσεις

«Θεωρώντας  ότι ο πολιτικός όρκος ανταποκρίνεται στην αυτοτέλεια της πολιτικής – δημόσιας σφαίρας και διαφυλάσσει την αυτονομία της, δηλώνω στην τιμή και τη συνείδησή μου να είμαι πιστή στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους, να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου, σεβόμενη την αρχή ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται από το λαό», είπε η νέα περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου, δίνοντας τον όρκο της.

Η Ρένα Δούρου, έφτασε στα Άνω Λιόσια λίγο πριν τις 7 το απόγευμα και έδωσε πολιτικό όρκο, όπως είχε κάνει και ως βουλευτής.

Στο κλειστό γυμναστήριο Δροσούπολης βρέθηκαν, μεταξύ άλλων, ο σεβασμιώτατοςΜητροπολίτης Ιλίου, Αχαρνών και Πετρούπολης  Αθηναγόρας,  ο Αντιπρόεδρος της ΒουλήςΓιάννης Δραγασάκης, ο Αρχηγός της Αξιωματικής Αντιπολίτευσης και Πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑΑλέξης Τσίπρας, ο Ευρωβουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ Μανώλης Γλέζος, οι Βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης, Θοδωρής Δρίτσας, Νάντια Βαλαβάνη, Παναγιώτης Κουρουμπλής, Γιώργος Πάντζας, Στάθης Παναγούλης, Νάσος Αθανασίου, Παναγιώτης Λαφαζάνης, Ηρώ Διώτη, Μαρία Καννελοπούλου, Αλέξης Μητρόπουλος, Βασίλης Χατζηλάμπρου, Θεανώ Φωτίου, Τζένη Βαμβακά, Φωτεινή Κούβελα, Άννα Χατζησοφιά, Μαρία Μπόλαρη, ο γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Βίτσας, τα στελέχη του ΣΥΡΙΖΑ,Αριστείδης Μπαλτάς, Γιάννης Μηλιός, Γιάννης Μπαλάφας, Κώστας Πουλάκης, Δημήτρης Δαρειώτης, Κώστας Αθανασίου, Στάθης Λεουτσάκος, Τάσος Κορωνάκης, Ανδρέας Καρίτζης, Νατάσα Θεοδωρακοπούλου, Σόφη Παπαδόγιαννη, Αλέκος Φλαμπουράρης, Χάρης Κωνσταντάτος, Γιάννης Θεωνάς,  ο επικφαλής της Ανοικτής Πόλης, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, ο εκπρόσωπος του Γραφείου Τύπου, Πάνος Σκουρλέτης, ο πρώην ευρωβουλευτής του  ΣΥΡΙΖΑ, Νίκος Χουντής, οι ανεξάρτητοι βουλευτές Χρυσούλα Γιαταγάνα, Βασίλης Οικονόμου.

Επίσης, οι Δήμαρχοι: Αθηναίων Γιώργος Καμίνης, Πειραιά Γιάννης Μώραλης, Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, Μαραθώνα Ηλίας Ψινάκης, Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης, Ν. Φιλαδέλφειας Άρης Βασιλόπουλος, Βύρωνα Άκης Κατωπόδης, Μάνδρας-Ειδυλλίας Γιώργος Δρίκος, Μοσχάτου-ΤαύρουΑνδρέας Ευθυμίου, Παλλήνης Θανάσης Ζούτσος, Νίκαιας-Ρέντη Γιώργος Ιωακειμίδης, Αγίας ΒαρβάραςΓιώργος Καπλάνης, Μεταμόρφωσης Μιλτιάδης Καρπέτας, Κρωπίας Δημήτρης Κιούσης, ΓαλατσίουΓιώργος Μαρκόπουλος, Ασπροπύργου Νίκος Μελετίου, Αιγάλεω Δημήτρης Μπίρμπας, ΦυλήςΧρήστος Παππούς, Αμαρουσίου Γιώργος Πατούλης, Αγ. Αναργύρων-Καματερού Νίκος Σαράντης, Νέας Σμύρνης Σταύρος Τζουλάκης, ο πρώην Δήμαρχος Φυλής Δημήτρης Μπουραΐμης, ο υποψήφιος Δήμαρχος Αθηναίων Γαβριήλ Σακκελαρίδης, καθώς και οι απερχόμενες Αντιπεριφερειάρχες Αττικής Χρυσάνθη Κισκήρα και Μαρία Καρακλιούμη.

Επίσης, παρέστησαν: ο Διπλωματικός Διευθυντής του Προέδρου της Δημοκρατίας Κωνσταντίνος  Μπίτσιος, ο Καθολικός Αρχιεπίσκοπος Νικόλαος Φώσκολος, ο εκπρόσωπος της Μητρόπολης Ορθόδοξων Αρμενίων Αγκόπ Αβακιάν, ο Επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στην ΕλλάδαΠάνος Καρβούνης, ο καθηγητής και εκπρόσωπος του Ευρωπαϊκού Οργανισμού Δημοσίου Δικαίου Σπύρος Φλογαΐτης, η Πρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Αθηνών Βαρβάρα Ανεμοδουρά, ο Πρόεδρος της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου Βασίλης Κορκίδης, ο Πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Ιδιοκτητών Ακινήτων Στράτος Παραδιάς, ο Γενικός Επιθεωρητής Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρος Ρακιντζής, ο εκπρόσωπος των εργαζομένων της ΕΡΤ Παναγιώτης Καλφαγιάννης, η Πρόεδρος των Special Olympics Γιάννα Δεσποτοπούλου, η Πρόεδρος του Σώματος Ελληνικού Οδηγισμού Δήμητρα Αλμπάνη, η Πρόεδρος του Ιδρύματος «Το σπίτι του Ηθοποιού» Άννα Φόνσου.

Το κτίριο ήταν περικυκλωμένο από ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις καθώς τα μέλη της Χρυσής Αυγής είχαν κάνει από νωρίς αισθητή την παρουσία τους.

Η νέα Περιφερειάρχης χαιρέτισε τους πολίτες, «που όρθωσαν το ανάστημά τους κι έκαναν το αδύνατο δυνατό, φάνηκαν ρεαλιστές και διεκδίκησαν το αδύνατο». Οι πολίτες «θα έχουν, από δω και στο εξής, τον πρώτο λόγο στην Περιφέρεια Αττικής, για να γίνει η Αττική χώρος αντάξιος της μακράς της ιστορίας, του πολιτισμού και της παράδοσής της, χώρος ευημερίας και ανάπτυξης, προπύργιο κοινωνικής προστασίας», τόνισε η Ρένα Δούρου.

Και συνέχισε: «Δημοκρατικά και συλλογικά ξεκινάμε για να γράψουμε, όχι απλά ένα νέο κεφάλαιο. Αλλά ένα νέο βιβλίο στην Περιφέρεια. Ένα βιβλίο με επίκεντρο τον πολίτη και το περιβάλλον»,

Επισήμανε, ωστόσο, ότι «ο δρόμος που ανοίγεται μπροστά μας κάθε άλλο παρά εύκολος είναι», διότι «είναι ναρκοθετημένος εξαιτίας του νομοθετικού πλαισίου του Καλλικράτη», που «περιέχει τον στενό έλεγχό της από την κεντρική εξουσία», ενώ «δεν διασφαλίζει την οικονομική αυτονομία της Αυτοδιοίκησης».

Παραθέτουμε σημεία από την ομιλία της Ρένας Δούρου:

«Ξέρουμε ότι στο δρόμο αυτό δεν είμαστε μόνοι μας. Αλλά έχουμε στο πλευρό μας τον ισχυρότερο σύμμαχο. Τους πολίτες. Εκείνους που όρθωσαν το ανάστημά τους κι έκαναν το αδύνατο δυνατό. Φάνηκαν ρεαλιστές και διεκδίκησαν το αδύνατο. Και το έκαναν πράξη. Θα έχουν τον πρώτο λόγο για να γίνει η Αττική προπύργιο κοινωνικής προστασίας. Θα έχουν τον πρώτο λόγο μαζί με τους δήμους, για μια νέα φιλοσοφία στη διαχείριση των απορριμμάτων. Φιλοσοφία βιώσιμη και δίκαιη οικολογικά και οικονομικά. Θα έχουν τον πρώτο λόγο για να κάνουμε όλοι μαζί πράξη μια Περιφέρεια από τους πολίτες, για τους πολίτες, με τους πολίτες. Σε αυτή την κατεύθυνση θα δουλέψει η νέα περιφερειακή Αρχή. Θέλοντας στο πλευρό της, συμπαραστάτες και υποστηρικτές της κοινής προσπάθειας στη νέα πορεία, τους εργαζόμενους της Περιφέρειας. Μακριά από στείρους αποκλεισμούς και ψευδεπίγραφες δήθεν αξιολογήσεις, που οδηγούν στην αποδυνάμωση του δημόσιου τομέα. Από την κοινή αυτή προσπάθεια, φίλες και φίλοι, δεν μπορούν φυσικά να λείπουν οι δήμοι. Οι δήμοι, με τους οποίους η νέα Περιφερειακή Αρχή θέλει να εγκαθιδρύσει μια νέα σχέση. Σχέση δημοκρατική. Σχέση ισοτιμίας. Σχέση που θα αλληλοτροφοδοτείται. Για κοινές διεκδικήσεις κι αγώνες. Προς όφελος των δημοτών. Προς όφελος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Προς όφελος της Αττικής. Ο δύσκολος δρόμος μπροστά μας είναι ο δρόμος της ευθύνης. Εμείς σήμερα δεν αναλαμβάνουμε την άσκηση εξουσίας στην Περιφέρεια Αττικής. Εμείς αναλαμβάνουμε την ευθύνη. Αναλαμβάνουμε την ευθύνη να πάρουμε τις ζωές μας στα χέρια μας. Για την Αττική της αξιοπρέπειας, της αλληλεγγύης και της ανθρωπιάς. Για την Αττική της ανάπτυξης και της κοινωνικής δικαιοσύνης. Για την Αττική των πολιτών».

Η νέα Περιφερειάρχης Αττικής Ρένα Δούρου και μέλη της παράταξής της «ΔΥΝΑΜΗ ΖΩΗΣ» έδωσαν τον ακόλουθο πολιτικό όρκο: «Θεωρώντας ότι ο πολιτικός όρκος ανταποκρίνεται στην αυτοτέλεια της πολιτικής – δημόσιας σφαίρας και διαφυλάσσει την αυτονομία της, δηλώνω στην τιμή και τη συνείδησή μου να είμαι πιστή στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και τους νόμους, να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου, σεβόμενη την αρχή ότι όλες οι εξουσίες πηγάζουν από το λαό και ασκούνται από το λαό».

Οι επικεφαλής και τα μέλη των παρατάξεων «ΔΗΜΙΟΥΡΓΟΥΜΕ ΜΑΖΙ» Θάνος Τζήμερος και«ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ ΓΙΑ ΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ, ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ, ΟΙΚΟΛΟΓΙΚΗ ΚΙΝΗΣΗ» Μαρία Γιαννακάκη έδωσαν τον ακόλουθο όρκο: «Ορκίζομαι να είμαι πιστός στην πατρίδα, να υπακούω στο Σύνταγμα και στους νόμους και να εκπληρώνω τίμια και ευσυνείδητα τα καθήκοντά μου».

Ο επικεφαλής Αθανάσιος Παφίλης και τα μέλη της παράταξής του «ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ ΑΤΤΙΚΗΣ», αντί όρκου, έκαναν την ακόλουθη δήλωση: «Δηλώνουμε ότι υπερασπιζόμαστε τα δικαιώματα του λαού».

Τέλος, η επικεφαλής της παράταξης «ΑΝΤΙΚΑΠΙΤΑΛΙΣΤΙΚΗ ΑΝΑΤΡΟΠΗ ΣΤΗΝ ΑΤΤΙΚΗ, ΑΝΤΑΡΣΥΑ ΣΕ ΚΥΒΕΡΝΗΣΗ-ΕΕ-ΔΝΤ» Δέσποινα Κουτσούμπα, αντί όρκου, έκανε την ακόλουθη δήλωση: «Ορκίζομαι στην τιμή και τη συνείδησή μου, κατά την άσκηση των καθηκόντων μου, να είμαι πιστή στην πατρίδα, στο Σύνταγμα και τη δημοκρατία, εκτελώντας τίμια  τα καθήκοντά μου: την με κάθε κόστος υπεράσπιση των δικαιωμάτων των εργαζομένων και των ανέργων, Ελλήνων και μεταναστών, ενάντια σε κάθε μικρό ή μεγάλο ιδιωτικό συμφέρον, ενάντια στο φασισμό και το ρατσισμό, αγωνιζόμενη  για την ανατροπή των Μνημονίων και της αντιλαϊκής επίθεσης κυβέρνησης – ΕΕ – ΔΝΤ, για μια νέα κοινωνία απαλλαγμένη από την καπιταλιστική βαρβαρότητα και την εκμετάλλευση ανθρώπου από άνθρωπο».

Όσοι απουσίαζαν από την τελετή ορκωμοσίας θα ορκισθούν εντός 5 ημερών.

Πηγή:Αftodioikisi.gr