BOMBA:Το κράτος στέλνει ειδοποιητήρια, σε πολίτες της Δυτικής Αθήνας, για τις εκτάσεις που ειναι τα σπίτια τους


Ανάστατοι είναι οι κάτοικοι στο Περιστέρι και την Αγία Βαρβάρα Αττικής, καθώς καθημερινά το τελευταίο διάστημα λαμβάνουν ειδοποιητήρια από την Κτηματική Υπηρεσία Αθηνών του Υπουργείου Οικονομικών, με τα οποία τους ενημερώνουν ότι το Ελληνικό Δημόσιο έχει υποβάλει ενστάσεις στο Εθνικό Κτηματολόγιο διεκδικώντας εκτάσεις, στις οποίες βρίσκονται οι κατοικίες τους.

Συγκεκριμένα όσον αφορά το Περιστέρι, όπως μας πληροφόρησε η περιστεριώτισσα δικηγόρος κα Νανά Βρυώνη, η οποία ασχολείται με την υπόθεση εκπροσωπώντας κατοίκους του Περιστερίου των οποίων οι ιδιοκτησίες θίγονται από αυτήν την εξέλιξη, το Ελληνικό Δημόσιο διεκδικεί τεράστιες εκτάσεις στο Δήμο Περιστερίου, όπου βρίσκονταν επί γερμανικής κατοχής τα λιγνιτωρυχεία, στις οποίες πλέον,  εκτός από τις κατοικίες των Περιστεριωτών, βρίσκονται και υποδομές όπως το Άλσος Περιστερίου, τμήμα του Κοιμητηρίου, το γήπεδο Ηφαίστου και η Α’ παιδική χαρά. Το τραγελαφικό της υπόθεσης βρίσκεται πως όλα τα παραπανω βασιζονται σε ένα βασιλικό διάταγμα του 1949, σύμφωνα με το οποίο  εκτάσεις χαρακτηρισμένες ως ‘’εχθρικές’’  επί κατοχής, όπως και τα λιγνιτωρυχεία, περιέρχονται στο Ελληνικό Δημόσιο.

Το CLEVER NEWS μίλησε με την κα Βρυώνη, η οποία δήλωσε τα εξής:

«Θεωρώ ότι το Υπουργείο Οικονομικών, μέσω της Κτηματικής Υπηρεσίας, προβαίνει σε σπασμωδικές κινήσεις, οι οποίες έχουν κοινωνικές και πολιτικές προεκτάσεις. Και αυτό διότι μετά από 65 ολόκληρα χρόνια, το Ελληνικό Δημόσιο αποφάσισε να διεκδικήσει εκτάσεις, τις οποίες έως και σήμερα κρατούσε στα ντουλάπια του, χωρίς ουδέποτε να δηλώσει το δικαίωμά του σε καμία αρμόδια υπηρεσία, προκειμένου και ο κάθε πολίτης, πριν αγοράσει ή κτίσει την κατοικία του στις εν λόγω εκτάσεις, να γνωρίζει ότι είναι Δημόσιες και ως εκ τούτου να μην προβεί σε αγορά ή ανέγερση κατοικίας.

Αντιθέτως, από το 1949, οπότε εξεδόθη το βασιλικό διάταγμα,  έως και σήμερα ως προς τις  εν λόγω εκτάσεις, έχουν γίνει σωρεία συμβολαιογραφικών πράξεων που αφορούν τη μεταβίβαση των ιδιοκτησιών, ενώ και η αρμόδια Πολεοδομία έχει εκδώσει άδειες ανέγερσης πολυκατοικιών. Έχει ρυμοτομηθεί, δηλαδή, ένα μεγάλο μέρος των διεκδικούμενων από το ελληνικό Δημόσιο εκτάσεων, έχουν δημιουργηθεί κοινωνικοί ιστοί, υποδομές και μια τέτοια ενέργεια εκ μέρους του Ελληνικού Δημοσίου θέτει σε κίνδυνο την κοινωνική ειρήνη και ομαλότητα. Γι’ αυτό ακριβώς και το Υπουργείο θα έπρεπε πριν προβεί σε οποιαδήποτε ετεροχρονισμένη ενέργεια, να αξιολογήσει καλύτερα τα δεδομένα, καθώς και την πλημμελή λειτουργία των προηγούμενων πολιτικών προϊσταμένων του, οι οποίοι για λόγους που δε γνωρίζουμε αμέλησαν να δηλώσουν τα δικαιώματα του Ελληνικού Δημοσίου εγκαίρως.

Το σίγουρο είναι ότι η συνέχεια θα δοθεί στις δικαστικές αίθουσες» .

Το θέμα έχει πάρει μεγάλες διαστάσεις και σε άλλους Δήμους της Αττικής. Ένας από αυτούς είναι και ο Δήμος της Αγίας Βαρβάρας, που οι κάτοικοι του αντιμετωπίζουν παρόμοια προβλήματα που πρόεκυψαν από το ίδιο βασιλικό διάταγμα και σπεύδουν καθημερινά να συγκεντρώσουν τα χαρτιά που απαιτούνται, προκειμένου να νικήσουν την αθάνατη ελληνική γραφειοκρατία. Ο Δήμαρχος της περιοχής Κος Γιώργος Καπλανής χαρακτήρισε τα όσα συμβαίνουν ως «τρελά και παραλογισμό από πλευράς Δημόσιου» . Ενώ μας ενημέρωσε πως και στο Κτηματολόγιο αλλά και στο Υπουργείο Οικονομικών οι αρμόδιες υπηρεσίες είναι ενήμερες για όλο αυτό το αλαλούμ και δε κάνουν τίποτα ώστε να γλιτώσει ο κόσμος τη ταλαιπωρία.

«Ο κόσμος δε φταίει σε τίποτα και ταλαιπωρείται, αναστατώνεται και ανησυχεί από μια τρελά και έναν παραλογισμό που ξεκίνησε από το Υπουργείο, προκειμένου να εφαρμοστεί το βασιλικό διάταγμα του 1949. Πέρασαν τρεις γενιές από τότε και οι εκτάσεις ανήκουν στους κατόχους τους πλέον και όχι στο Κράτος. Οι υπηρεσίες και οι προϊστάμενοι είναι ενήμεροι για το τι ακριβώς συμβαίνει, σχετικά με τα ειδοποιητήρια που καταφτάνουν στα σπίτια και αν θέλουν το σταματούν και δε κάνουν τίποτα. Εμείς από τη μεριά μας και η Τεχνική Υπηρεσία του Δήμου θα παρέχουμε κάθε συμβουλή και κάθε δυνατή βοήθεια, ώστε να διευκολύνουμε τους δημότες μας απέναντι σε αυτή την ομολογουμένως κωμικοτραγική εφαρμογή του συγκεκριμένου διατάγματος».

επιμέλεια-ρεπορτάζ: Φωτεινός Παναγιώτης

πηγή: CLEVERNEWS