Ολοκληρώθηκαν οι εκδηλώσεις της Ένωσης Κρητών για τη “Μάχη της Κρήτης” – Καυστικό σχόλιο Πρεντάκη

Η Ένωση Κρητών Αγίας Βαρβάρας “Η Μεγαλόνησος” ολοκλήρωσε το Σάββατο 22 Ιουνίου 2019 τις εκδηλώσεις της για την 78η Επέτειο της Μάχης της Κρήτης.

Παράλληλα, οι Κρήτες της πόλης μας αφιέρωσαν την εκδήλωση αυτή, στην επέτειο για τα 100 χρόνια από τη Γενοκτονία των Ελλήνων του Πόντου, τιμώντας τον Σύλλογο Ποντίων Αγίας Βαρβάρας “Ο Φάρος” και την ακούραστη Πρόεδρό του Σοφία Σαββίδου, με ένα συμβολικό κρητικό μαχαίρι πάνω στο οποίο έγραψαν:

“Οι Πόντιοι κι οι Κρητικοί λαοί ‘ναι δοξασμένοι, γιατί ‘ναι η γης απού πατούν με αίμα ποτισμένη…”

Ακολούθησαν λεβέντικοι ποντιακοί χοροί από το χορευτικό τμήμα των Ποντίων, ενώ στη συνέχεια, η χορωδία της Κρητών τραγούδησε δύο εξαιρετικά τραγούδια του αξέχαστου Νίκου Ξυλούρη.

Αμέσως μετά, ξεκίνησε μια ιδιαίτερη παράσταση για τη Μάχη της Κρήτης η οποία συνδύαζε χορό, τραγούδι, πρόζα, σωματικό θέατρο, ιδιαίτερη κινησιολογία, μοιρολόι, νανούρισμα, επιλεγμένες πρωτότυπες μουσικές και video προβολές.

Τα συγκλονιστικά γεγονότα της Μάχης της Κρήτης ενέπνευσαν τον Γιάννη Μεγαλακάκη να σκηνοθετήσει μία καταπληκτική παράσταση, έχοντας στο πλευρό του τον δίδυμο αδερφό του Γιώργο και ακόμα 16 χορευτές.

Μέσω της παράστασης παρουσιάστηκαν τα όσα διαδραματίστηκαν στην Κρήτη από το 1941 έως το 1945 και κυρίως περνούσε το μήνυμα της ειρήνης στους λαούς του κόσμου». Μία παράσταση με μαρτυρίες για την Μάχη της Κρήτης – ύμνος στην ειρήνη!

Βίντεο προβολές, ηχητικά ντοκουμέντα και χορός με κινησιολογία των χορευτών που συνδυάστηκε με τις video προβολές της παράστασης όπως και με τα ηχητικά ντοκουμέντα – μαρτυρίες που ακούστηκαν κατά την παράσταση.

Η μάχη της Κρήτης παρουσιάζεται για πρώτη φορά με αυτόν τον τρόπο!

Πρόζα και χορευτικοί αυτοσχεδιασμοί από τους αδελφούς Μεγαλακάκη και την ομάδα χορευτών της Ένωσης Κρητών της πόλης μας. Επίσης, πρόζα που ανταμώνει τους δύσκολους χορευτικούς αυτοσχεδιασμούς οι οποίοι αποτελούν ένα από τα δυνατά καλλιτεχνικά στοιχεία της παράστασης σε συνδυασμό 18 αληθινών ιστοριών Κρητών!

Σκηνοθεσία – Φωτισμοί – Έρευνα – Μουσικές επιλογές Γιάννης Μεγαλακάκη

Επεξεργασία ήχου & εικόνας παράστασης – Video trailer Βασίλης Λίνας

Επί σκηνής: Γιάννης Μεγαλακάκης, Γιώργος Μεγαλακάκης, Έφη Χριστουλάκη, Βασίλης Λίνας, Νατάσσα Ξηρού, Νίκος Ζαχαράκης, Αθηνά Ρουσσάκη, Άγγελος Χουρσόγλου, Νικολέτα Τσαμτζή, Θοδωρής Μανέτας, Ανδρονίκη Ποταμιάνου, Μάνος Θεοδωράκης, Δήμητρα Κοκμοτού, Μιχάλης Νικολούδης, Κατερίνα Γκογεράκη, Στέλιος Πρεντάκης, Μαρία Ντινενή, Ελένη Οικονόμου και Εξαρμενία Παππά.

Αξίζει να σημειώσουμε πως επί προεδρίας στην Ένωση Κρητών της πόλης μας, του κ. Πρεντάκη Παντελή και των δραστήριων μελών του Δ.Σ. και φίλων της Ένωσης, έχουν πραγματοποιηθεί σημαντικότατες εκδηλώσεις στην πόλη μας, που αφορούν το Κρητικό στοιχείο, την ιστορία, τον πολιτισμό και τις παραδόσεις της Μεγαλονήσου.

Μετά το πέρας της εκδήλωσης υπήρξε η φημισμένη Κρητική φιλοξενία με κρητικά κεράσματα και ρακί…

ΠΕΡΗΦΑΝΟΣ ΑΛΛΑ ΚΑΙ ΚΑΥΣΤΙΚΟΣ Ο ΠΡΟΕΔΡΟΣ ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΡΕΝΤΑΚΗΣ

Ο Πρόεδρος της Ένωσης Κρητών κ. Παντελής Πρεντάκης κοινοποίησε στην ιστοσελίδα του το παραπάνω ρεπορτάζ μας για την εκδήλωση, δηλώνοντας την ικανοποίησή του για το αποτέλεσμα, αλλά ασκώντας κριτική για τις απουσίες που σημειώθηκαν από υποψηφίους και Δημοτικούς Συμβούλους…

Γράφει ο κ. Πρεντάκης:

“Σήμερα στην Αγία Βαρβάρα τιμήσαμε τους ήρωες της Μάχης της Κρήτης! Σήμερα στο Κινηματοθέατρο Γ. Ρίτσος τιμήσαμε τους αδερφούς μας Έλληνες του Πόντου που βίωσαν τη Γενοκτονία πριν από 100 χρόνια! Αλλά επίσης σήμερα, απαξιώθηκαν τα λόγια και αναδείχθηκαν τα έργα! Σήμερα, οι υποψήφιοι αλλά και οι περισσότεροι δημοτικοί σύμβουλοι δεν ήταν παρόντες! Η δύναμη τους για προσφορά, για αγάπη για τον πολιτισμό κλπ στέρεψε. Σήμερα, ήταν παρόντες αυτοί που ξέρουν να αγωνίζονται πραγματικά ανιδιοτελώς, με βάση τα ιδανικά και τις αξίες τους! Σήμερα, δεν γέμισε εντελώς το Ρίτσος, αλλά ΟΛΟΙ έφυγαν με γεμάτες ψυχές, βιώνοντας συναισθήματα και αξίες, ιδανικά και πρότυπα! Τιμούμε τους αδερφούς μας Πόντιους και όλους αυτούς που έγιναν συνδαιτυμόνες της πνευματικής τροφής που μοίρασαν απλόχερα οι κοπιόντες! Κρίμα για όσους δεν επέλεξαν να νιώσουν… Έχουμε χρέος, το γνωρίζουμε, δηλώνουμε με παρησία τα ιδανικά μας… Σε κάθε περίπτωση, να είστε όλοι καλά….

ΠΑΝΤΕΛΗΣ ΠΡΕΝΤΑΚΗΣ”