Ξεκίνησαν τα έργα στα θεμέλια της γέφυρας… αλλά “η κατάσταση είναι δυσμενέστερη της αναμενόμενης” όπως υποστηρίζει η Τ.Υ. του Δήμου

Πριν λίγες ημέρες ο ανάδοχος εργολάβος εγκαταστάθηκε στο χώρο της γέφυρας της Στέφανου Σαράφη, προκειμένου να πραγματοποιηθούν οι απαιτούμενες εργασίες στα θεμέλια της, ώστε να εξασφαλιστεί 100% η στατικότητά της και να δοθεί σε χρήση, επαναφέροντας την κανονικότητα στην κυκλοφορία των οχημάτων και των συγκοινωνιακών γραμμών που περνούν από αυτήν.

Έχουν κλείσει περίπου πέντε χρόνια από τότε, που λόγω της έντονης νεροποντής τον Οκτώβριο του 2014, αποκαλύφθηκε σε όλο του το μέγεθος το πρόβλημα στο υπέδαφος της γέφυρας.

Οι αγωγοί ομβρίων που πέρναγαν από κάτω της, συλλέγοντας τα νερά από την πάνω Αγία Βαρβάρα έως και χαμηλότερα σημεία, είχαν σπάσει και αυτά είχαν δημιουργήσει μια υπόγεια λίμνη στα θεμέλια της και περιμετρικά αυτών.

Η γέφυρα χαρακτηρίστηκε ακατάλληλη για χρήση από τα οχήματα κάθε είδους και αφού ολοκληρώθηκε το μεγάλο έργο με το νέο δίκτυο των αγωγών ομβρίων υδάτων να παρακάμπτει τη γέφυρα, έφτασε η ώρα για την επισκευή των όποιων θεμάτων υπάρχουν στα θεμέλια της ή πέριξ αυτών.

Τα συνεργεία λοιπόν ξεκίνησαν πριν λίγες ημέρες αλλά διαπίστωσαν πως η κατάσταση που επικρατεί στο υπέδαφος και γύρω από τα θεμέλια είναι χειρότερη του αναμενόμενου.

Πρέπει να γίνουν επιπλέον έργα για να υπάρχει η βεβαιότητα πως η γέφυρα είναι ασφαλής και δεν διατρέχουν κανένα κίνδυνο όσοι την διέρχονται αλλά και οι γύρω ιδιοκτησίες.

Σύμφωνα με πληροφορίες μας το υπέδαφος μετά από πέντε χρόνια συνεχίζει να είναι λασπώδες σε ορισμένα σημεία του, παρ΄ ότι τα νερά που σχημάτιζαν την υπόγεια λίμνη έχουν αποστραγιστεί σε μεγάλο ποσοστό αλλά όχι παντελώς και υπάρχουν ορισμένα άλλα προβλήματα προς επιδιόρθωση.

Η εξέλιξη αυτή δικαιώνει τον Δήμαρχο κ. Καπλάνη ο οποίος παρά την κριτική που δέχεται επί σειρά ετών και το πολιτικό κόστος που εισέπραξε, δεν υποχώρησε, βάζοντας πάνω απ΄όλα την ασφάλεια των κατοίκων και δεν άνοιξε τη γέφυρα.

Το απόγευμα της Παρασκευής 21 Ιουνίου όταν βρεθήκαμε κάτω από τη γέφυρα για φωτογράφιση, είδαμε από ένα σπασμένο αγωγό να τρέχουν νερά κατά διαστήματα, σαν από χρήση βρύσης κάποιας κατοικίας.

Τα νερά αυτά διοχετεύονται στο υπέδαφος διατηρώντας τη λιμνούλα που διακρίνεται, ενώ είναι άγνωστο πόσοι άλλοι αγωγοί υπάρχουν κάτω από τη γέφυρα και που καταλήγουν τα υγρά τους.

Επίσης είναι προς το παρόν άγνωστο, το είδος των υγρών. Δηλαδή εάν πρόκειται για όμβρια ύδατα ή οικιακά απόβλητα.

Ο χώρος κάτω από τη γέφυρα είναι αχαρτογράφητος και αυτό μεγαλώνει το πρόβλημα.

Στην παρακάτω φωτογραφία διακρίνονται τα νερά που τρέχουν από έναν σπασμένο αγωγό (δεξιά) και καταλήγουν στην λιμνούλα στον πυθμένα, ενώ αριστερά διακρίνεται το κενό που υπάρχει κάτω από τα θεμέλια της γέφυρας, αφού από τα νερά που κατέληγαν στο σημείο επί χρόνια, έχουν υποχωρήσει τα χώματα.

Υπενθυμίζουμε πως το 2014, όταν προκλήθηκε το πρόβλημα από τη νεροποντή και μετά από έλεγχο των θεμελίων της γέφυρας, αποκαλύφθηκε η κατάσταση που υπήρχε και είχε διαμορφωθεί από τα νερά από τους σπασμένους αγωγούς και την ύπαρξη υπόγειας λίμνης, αποφασίστηκε η κάλυψη των ανασκαφών έως ότου ολοκληρωθεί το αποχετευτικό έργο και κατόπιν η παρέμβαση στα θεμέλια της γέφυρας, που πραγματοποιείται σήμερα.

Οι τέσσερις φωτογραφίες που ακολουθούν είναι του 2014, από τις πρώτες εργασίες για να διαπιστωθεί η κατάσταση που υπήρχε.

Διακρίνεται η υπόγεια λίμνη που είχε δημιουργηθεί από τα νερά των σπασμένων αγωγών, το μπάζωμα που έγινε και το τσιμεντάρισμα κάτω από τη γέφυρα, που τώρα ο εργολάβος έσπασε για να επισκεφθεί και να δουλέψει στα θεμέλια.

Επίσης αποφασίστηκε τότε το κλείσιμο της γέφυρας, πράγμα για το οποίο ο κ. Καπλάνης συνεχίζει να δέχεται αυστηρή αλλά όπως αποδείχτηκε άδικη κριτική.

 

Παρακάτω δημοσιεύουμε την εισήγηση της Τεχνικής Υπηρεσίας του Δήμου προς το Δημοτικό Συμβούλιο με την οποία ζητείται παράταση ενός επιπλέον διμήνου για την ολοκλήρωση των εργασιών και την αναφορά για την “δυσμενέστερη της αναμενόμενης όπως αναφέρεται στην προηγηθείσα έρευνα στατικής επάρκειας της γέφυρας”:

ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ                                Αγία Βαρβάρα: 20/ 06 / 2019
ΝΟΜΟΣ ΑΤΤΙΚΗΣ
ΔΗΜΟΣ ΑΓΙΑΣ ΒΑΡΒΑΡΑΣ
ΔΙΕΥΘΥΝΣΗ ΤΕΧΝΙΚΩΝ ΥΠΗΡΕΣΙΩΝ ΚΑΙ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΟΣ
Ταχ. Δ/νση : Αριστομένους 8
Ταχ. Κώδικας : 123 51

ΠΡΟΣ
ΔΗΜΟΤΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ

ΘΕΜΑ: Παράταση χρόνου περαίωσης του έργου «Ενίσχυση βάθρου γέφυρας Στέφανου Σαράφη»

ΕΙΣΗΓΗΣΗ ΤΕΧΝΙΚΗΣ ΥΠΗΡΕΣΙΑΣ

Απαιτείται λήψη απόφασης από το Δημοτικό Συμβούλιο για την παράταση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης του παραπάνω έργου κατά δύο (2) ημερολογιακούς μήνες, ήτοι μέχρι την 7-09-2019.

Σας υποβάλλουμε συνημμένα :

1. Τo με αρ πρωτ 6465/14-06-19 αίτημα παράτασης από τον ανάδοχο του έργου,

2. Την με αρ. πρωτ. 6466/14-06-19 αναφορά αναδόχου για τα τεχνικά προβλήματα που προέκυψαν κατά την αποκάλυψη θεμελίου της γέφυρας,

3. Την από 14-06-2019 αναφορά προς τον Δ/ντη της Τεχνικής Υπηρεσίας της επιβλέπουσας του έργου για τα τεχνικά προβλήματα στο έργο.

Από τα παραπάνω με βάση τα ευρήματα προκύπτει, ότι η διαμορφωμένη κατάσταση είναι δυσμενέστερη της αναμενόμενης όπως αναφέρεται στην προηγηθείσα έρευνα στατικής επάρκειας της γέφυρας τον Ιανουάριο του 2018 και στην οποία (έρευνα) βασίζονται τα συμβατικά στοιχεία του έργου. Επομένως θα προκύψουν πρόσθετες εργασίες για την εξασφάλιση στατικής επάρκειας του θεμελίου του μεσόβαθρου της γέφυρας.

Οι εργασίες πρέπει να ολοκληρωθούν άμεσα διότι – πρέπει να εξασφαλιστεί η στατική επάρκεια του θεμελίου,

– η υποσκαφή ενδέχεται να διευρυνθεί δημιουργώντας κινδύνους, αφού ο χώρος ανάμεσα στα δύο μεσόβαθρα της γέφυρας (πέραν του εργοταξιακού) είναι προσπελάσιμος από περιοίκους .

Ε Ι Σ Η Γ Ο Υ Μ Α Σ Τ Ε

Την παράταση της συνολικής προθεσμίας περαίωσης του παραπάνω έργου ( του οποίου η συμβατική προθεσμία λήγει στις 7-07-2019 ) κατά δύο (2) ημερολογιακούς μήνες, ήτοι μέχρι την 7-09-2019 με αναθεώρηση τιμών (η καθυστέρηση δεν οφείλεται σε υπαιτιότητα αναδόχου), σύμφωνα με το άρθρο 147 παρ.8α-8β του Νόμου 4412/2016 («Δημόσιες Συμβάσεις Έργων, Προμηθειών και Υπηρεσιών») .

Ο Δ/ντής Τ.Υ. & Περιβάλλοντος

Ζυματούρας Αντώνης
Αρχιτέκτων