Ρήγας Πάνος: “Κάνουμε κυρίαρχο το πραγματικό διακύβευμα της κάλπης”

Μπαίνοντας στην τελική ευθεία που οδηγεί στην κάλπη των εθνικών εκλογών της 7ης Ιούλη 2019, τίθενται επιτακτικά τα πραγματικά διλήμματα και το κεντρικό διακύβευμα της επικείμενης εκλογικής αναμέτρησης, με ό,τι αυτή σηματοδοτεί στην πορεία της χώρας και της κοινωνίας.

Το πραγματικό και κυρίαρχο διακύβευμα είναι το εάν η χώρα και η κοινωνία θα συνεχίσουν να πορεύονται σε μια πορεία ανάκαμψης από τη βαριά κρίση, ή ένα θα γυρίσουμε πίσω στο βάραθρο, με οδηγούς αυτούς που προκάλεσαν την καταστροφή. Ένα τέτοιο ενδεχόμενο θα αποτελέσει μια ιστορική οπισθοδρόμηση ένα για τη χώρα και ένα πλήγμα για το λαό, για τις θυσίες του και τις προσπάθειες που κατέβαλε αυτά τα χρόνια. Πρόκειται για ένα πραγματικό δίλημμα, ενώπιον του οποίου θα σταθεί κάθε ψηφοφόρος, αλλά και κάθε πολίτης που αμφιταλαντεύεται για το εάν αξίζει τον κόπο να πάει να ψηφίσει.

Το πολιτικό σκηνικό της προεκλογικής περιόδου δεν διαφέρει από όσα βιώσαμε την προηγούμενη περίοδο. Είμαστε μάρτυρες μιας συντονισμένης προσπάθειας διαστρέβλωσης της πραγματικότητας, εκ μέρους του πολιτικού και μιντιακού αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, που συσκοτίζει και αλλοιώνει τον δημόσιο διάλογο. Από την πλευρά μας δίνουμε τη μάχη σε κάθε πόλη, σε κάθε γειτονιά, για να βάλουμε τα πράγματα στη θέση τους και να μπορέσει ο λαός να κρίνει και να συγκρίνει με βάση τα πραγματικά γεγονότα που αντικειμενικά είναι με το μέρος μας, με το μέρος του ΣΥΡΙΖΑ και της κυβερνητικής του προσφοράς.

Πέρα πάντως από τις λυσσαλέες αντιδράσεις του αντιΣΥΡΙΖΑ μετώπου, στον ΣΥΡΙΖΑ έχουμε λάβει ξεκάθαρα και αφουγκραζόμαστε το μήνυμα των Ευρωεκλογών. Είναι λογικό να υπάρχει δυσαρέσκεια, γιατί πλατιά κοινωνικά στρώματα δυσκολεύονται ακόμα στην καθημερινότητά τους, παρά το γεγονός ότι η κατάστασή τους, αρχικά σταθεροποιήθηκε και εν συνεχεία βελτιώθηκε στη διάρκεια της διακυβέρνησης του ΣΥΡΙΖΑ. Αυτό όμως, ούτε μας αρκεί ούτε μας ικανοποιεί. Ο ΣΥΡΙΖΑ δεν ανέλαβε τη διακυβέρνηση για να γίνει ο διαχειριστής και ο απολογητής των κακώς κειμένων της χώρας και των παθογενειών του συστήματος. Είναι λοιπόν και δική μας η δυσαρέσκεια απέναντι σε μια κατάσταση την οποία δεν την προκαλέσαμε εμείς αλλά επιχειρήσαμε να την αλλάξουμε και γενικώς στον έναν ή τον άλλο βαθμό φέραμε αποτελέσματα.

Είναι γεγονός πως κάτω από το βάρος των μεγάλων υποχρεώσεων, που ως κυβέρνηση διεκπεραιώσαμε, αφήσαμε ελεύθερο έδαφος. Αφήσαμε κενό, πάνω στο οποίο βρήκαν την ευκαιρία οι ένοχοι της καταστροφής να οργανώσουν όχι απλά την απολογία τους -όπως θα έπρεπε- αλλά την εξιλέωσή τους με ψέματα. Τώρα, με το μεγάλο προγραμματικό προεκλογικό άνοιγμα που κάνουμε καλύπτουμε αυτό το κενό. Δεν μπορεί η όποια δυσαρέσκεια να οδηγήσει σε αυτοκαταστροφή.

Ο ελληνικός λαός, ο καθένας και η καθεμιά ξεχωριστά, μέσα από την ενημέρωση και το άνοιγμα που κάνουμε στην κοινωνία ενόψει των εκλογών, όλο και περισσότερο κατανοεί, με συγκρίσεις των προγραμμάτων, με αναφορές σε δικά του βιώματα, ότι η ψήφος της 7ης Ιούλη έχει ειδικό πολιτικό βάρος, είναι πολιτική πράξη και ως επίθεση προς τα εμπρός αλλά και ως άμυνα για την αποτροπή ενός πισωγυρίσματος.

Η χαλαρή ψήφος της ευρωκάλπης, με καταγεγραμμένη μια κόπωση κυρίως της μεσαίας οικονομικά τάξης, δίνει τη θέση της σε μια καθαρή πολιτική επιλογή και μπορούμε να φέρουμε την ανατροπή. Διαχρονικά η Αριστερά, αλλά και ειδικότερα ο ΣΥΡΙΖΑ, έχει στο DNA του την ανατροπή. Ήρθε στην κυβερνητική εξουσία ανατρέποντας στερεότυπα και κατεστημένες αντιλήψεις περί του ποιοι, εξ ορισμού και ελέω οικογενειακής παράδοσης, έχουν δικαίωμα να κυβερνάνε αυτόν τον τόπο. Άσκησε τη διακυβέρνηση για μια τετραετία, ανατρέποντας όλες τις προβλέψεις αλλά κυρίως ανατρέποντας και αναστρέφοντας την πορεία προς την καταστροφή. Εφάρμοσε πολιτικές, παρά το ασφυκτικό μνημονιακό πλαίσιο, με θετικό για τα λαϊκά στρώματα πρόσημο και αυτό σε κάποιους δεν αρέσει.

Η ανατροπή λοιπόν του αποτελέσματος της ευρωκάλπης και του κλίματος που αυτό έφερε, είναι υπόθεση πολιτικής πάλης, είναι στο χέρι μας. Απευθυνόμαστε στους πολλούς, σε όλο τον λαό. Το κύριο μέλημα μας, μαζί με την επιστροφή και τη μεταστροφή ψηφοφόρων, είναι η ενεργοποίηση ψηφοφόρων, αυτών των ανθρώπων, αυτών των συμπολιτών μας που κουράστηκαν μια δεκαετία προσπάθειας και τώρα που βγήκαμε στο ξέφωτο είναι πλέον εξαντλημένοι.

Καλούμε τους πολίτες να συγκρίνουν προγράμματα, να συγκρίνουν πολιτικές, να δουν την απειλή που έρχεται, να πάρουν δυνάμεις από το θετικό έργο που συντελέστηκε και να στηρίξουν τον ΣΥΡΙΖΑ, ώστε να συνεχιστεί η προσπάθεια που τώρα πλέον δίνει καρπούς. Κυρίως πρέπει να κρίνουν συγκρίνοντας το τότε και το σήμερα, εκείνους και εμάς. Να δουν πώς ξεκινήσαμε, πού πήγαμε και πού θέλουμε να πάμε.

Ο Δυτικός Τομέας της Β’ Αθήνας, οι λαϊκές δηλαδή συνοικίες που εκτείνονται πέρα από τη δυτική όχθη του Κηφισού ποταμού, είναι η κοιτίδα του Λεκανοπεδίου. Εδώ ξαπόστασε,  εδώ ήταν ο πρώτος σταθμός της μεγάλης εσωτερικής  μετανάστευσης τις μεταπολεμικές δεκαετίες . Από εδώ ξεκίνησε η πληθυσμιακή μεγέθυνση της Πρωτεύουσας. Είναι ο τόπος, η μεγάλη αγκαλιά που συνυπάρχουν λαϊκά στρώματα όλων των οικονομικών επιπέδων, εργάτες, υπάλληλοι, άνεργοι, αυτοαπασχολούμενοι, νέοι επιστήμονες, μικροί επιχειρηματίες. Βίωσαν την οικονομική κρίση με τρόπο βίαιο και πολύ επιθετικό αλλά στάθηκαν όρθιοι και παλεύουν για την επόμενη μέρα. Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν έχουν άμεση σχέση με την βελτίωση της ζωής τους, τόσο σε οικονομικό επίπεδο όσοι και σε επίπεδο ποιότητας ζωής που ορίζεται από το περιβάλλον. Αυτές είναι οι δύο βασικές συνιστώσες που αγωνιζόμαστε να αποκτήσουν μια νέα δυναμική.

 

Στον ΣΥΡΙΖΑ αφουγκραζόμαστε τις αγωνίες και τις αναζητήσεις των κατοίκων της Δυτικής Αττικής, γιατί ζούμε ανάμεσά τους και είμαστε κάποιοι από αυτούς. Μαθαίνουμε λοιπόν από τα λάθη μας και συνεχίζουμε. Συνεχίζουμε, γιατί έχουμε πολλά να κάνουμε. Έγινε μια καλή αρχή κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και πρέπει να δοθεί συνέχεια. Τώρα αποφασίζουμε για τις ζωές μας. Τώρα προχωράμε!