Έντα Γονή: “Το δέρμα των παιδιών είναι πιο ευάλωτο απέναντι στον ήλιο από ό,τι το δέρμα των ενηλίκων”

Το δέρμα των παιδιών είναι πιο ευάλωτο απέναντι στον ήλιο από ό,τι το δέρμα των ενηλίκων. Στην πραγματικότητα, το 50-80% των βλαβών που σχετίζονται με την ακτινοβολία UV λαμβάνουν χώρα κατά την παιδική ηλικία και την εφηβεία. Και η αντιηλιακή προστασία δεν είναι μόνο για τις διακοπές. Τα παιδιά εκτίθενται στον ήλιο κατά τη διάρκεια κάθε τους δραστηριότητας σε εξωτερικούς χώρους: παιχνίδι στο πάρκο, διάλειμμα στο προαύλιο του σχολείου, αθλήματα… Και επιπλέον, γνωρίζατε ότι οι ακτίνες UVA μπορούν να διαπεράσουν ακόμα και το γυαλί & τα σύννεφα;

Η παρατεταμένη έκθεση των παιδιών στον ήλιο μπορεί να τους προκαλέσει ηλιακά εγκαύματα. Βραχυπρόθεσμα, αυτό είναι σίγουρα επώδυνο –οι μακροπρόθεσμες συνέπειες, ωστόσο, είναι πολύ πιο ανησυχητικές: 5 σοβαρά εγκαύματα πριν από την ηλικία των 20 αυξάνουν τον κίνδυνο μελανώματος κατά 80%.

Τι είδους αντιηλιακή προστασία πρέπει να χρησιμοποιείται για τα παιδιά κάτω των 3 ετών:

Τα μωρά και τα μικρά παιδιά κάτω των 3 ετών δεν πρέπει να εκτίθενται άμεσα στον ήλιο. Να τα κρατάτε πάντοτε στη σκιά, φορώντας τους προστατευτικά ρούχα και εφαρμόζοντας αντιηλιακό ευρέος φάσματος στις όποιες εκτεθειμένες περιοχές. Τα βρέφη κάτω των 6 μηνών πρέπει να μένουν εξ ολοκλήρου μακριά από τον ήλιο, καθώς το δέρμα τους είναι εξαιρετικά ευαίσθητο.

Πότε και πώς πρέπει να χρησιμοποιώ αντιηλιακό για την προστασία των παιδιών μου:

Όταν τα παιδιά είναι έξω στον ήλιο –ακόμα κι αν ο καιρός είναι συννεφιασμένος–, το δέρμα τους πρέπει να προστατεύεται με αντιηλιακό τουλάχιστον SPF50+ που να παρέχει ευρέος φάσματος προστασία ενάντια στις ακτίνες UVA & UVB. Το αντιηλιακό πρέπει να εφαρμόζεται πριν από την όποια δραστηριότητα σε εξωτερικό χώρο και να καλύπτει όλες τις εκτεθειμένες περιοχές. Μερικά σημαντικά στοιχεία που πρέπει να θυμάστε:

• Πολλές φορές, χρησιμοποιούμε πολύ λιγότερο από όσο πρέπει: σαν γενικό κανόνα, να έχετε κατά νου ότι απαιτείται ποσότητα αντιηλιακού σε μέγεθος μπάλας του γκολφ για την προστασία όλου του σώματος.

• Οι περιοχές που συχνά ξεχνάμε: αυτιά, μύτη, χείλη, αυχένας, χέρια και πέλματα.

• Για να εξασφαλιστεί βέλτιστη προστασία, η εφαρμογή του αντιηλιακού πρέπει να επΑναζητήστε ίσκιο από τις 11 π.μ. μέχρι τις 4 .30μ.μ. Μάθετε στα παιδιά να «διαβάζουν τη σκιά τους» και να μένουν στη σκιά όταν ο ίσκιος μικρότερος από εκείνα. Ιδανικό ίσκιο προσφέρουν τα δέντρα, οι ομπρέλες, οι pop-up σκηνές…

• Δείξτε στα παιδιά πώς να εφαρμόζουν το αντιηλιακό τους σαν πραγματικοί υπερήρωες! Θυμίζετέ τους πάντοτε να επαναλαμβάνουν τακτικά την εφαρμογή.
Φορέστε τους προστατευτικά ρούχα

Απολαμβάνοντας το νερό:

Στην παραλία, πέραν των παραπάνω συμβουλών, χρειάζονται έξτρα προφυλάξεις, καθώς το νερό και η άμμος αντανακλούν τις ακτίνες του ήλιου:

• Τα παιδιά λατρεύουν το νερό –φροντίστε λοιπόν να χρησιμοποιείτε κάποιο αντιηλιακό προϊόν σχεδιασμένο να εφαρμόζεται σε βρεγμένο δέρμα, για να εξασφαλίζεται συνεχής προστασία.

• Πάρτε μαζί σας μια ομπρέλα ή μια τέντα θαλάσσης και φορέστε στα παιδιά σας προστατευτικά ρούχα.

• Επιλέξτε μαγιό που να προσφέρουν προστασία από τον ήλιο: μπλούζες θαλάσσης με υψηλό UPF (δείκτης προστασίας από την υπεριώδη ακτινοβολία), μαγιό που να καλύπτουν μεγαλύτερη επιφάνεια δέρματος από τα κλασσικά μαγιό, και πιο μακριά μαγιό-βερμούδα.

Στοιχεία από ANTELIOS της LAROCHE POSAY