Ισχυρός ρόλος δήμων και περιφερειών για την Κλιματική Αλλαγή

Η Ευρωπαϊκή Επιτροπή των Περιφερειών ζητεί τη θεσμική ασφάλεια και θέσπιση οικονομικών κινήτρων για την επιτάχυνση της μετάβασης της Ευρώπης στην καθαρή ενέργεια, συμπεριλαμβανομένης της πολιτικής συνοχής με 4,8 δισεκατομμύρια ευρώ σε περιοχές με πράσινο άνθρακα

Το Βουκουρέστι φιλοξένησε την 24η συνεδρίαση της Επιτροπής Περιβάλλοντος, Κλιματικής Αλλαγής και Ενέργειας της Ευρωπαϊκής Επιτροπής των Περιφερειών. Τα μέτρα για την προώθηση της εφαρμογής της συμφωνίας του Παρισιού για το κλίμα, ο ρόλος των πόλεων και των περιφερειών για την υλοποίηση της δέσμης μέτρων της ΕΕ για την καθαρή ενέργεια και οι στόχοι για την αειφόρο ανάπτυξη ήταν τα τρία κύρια θέματα της ημερήσιας διάταξης. Σε συνεργασία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, τη Ρουμανική Προεδρία της ΕΕ και την Ένωση Ρουμανικών Δήμων, η ΕτΠ συμμετέχει επίσης στη 12η διάσκεψη του SET PLAN «Να κάνουμε την ενεργειακή μετάβαση τοπικά» από τις 12 έως τις 14 Ιουνίου 2019.

Τα μέλη ενέκριναν το σχέδιο γνωμοδότησης με τίτλο «Εφαρμογή του πακέτου για την καθαρή ενέργεια: τα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα (NECPs) ως εργαλείο για την τοπική και εδαφική διακυβέρνηση ως προς το κλίμα, την ενεργητική και την παθητική ενέργεια». Ο εισηγητής József Ribányi (HU / EPP), Αντιπρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου του Tolna Megye, δήλωσε τα εξής: “Τα κράτη μέλη πρέπει να αξιολογήσουν με κριτικό πνεύμα τους πολυεπίπεδους διαλόγους για το κλίμα και την ενέργεια που έχουν στη διάθεσή τους, για να εξασφαλίσουν τη στενή συμμετοχή των τοπικών και περιφερειακών αρχών. Με τους διαλόγους αυτούς, οι πόλεις και οι περιφέρειες, αλλά και η κοινωνία των πολιτών, οι επιχειρήσεις και οι σχετικοί ενδιαφερόμενοι φορείς, μπορούν να συμμετάσχουν στον καθορισμό και την εφαρμογή ενεργειακών και κλιματικών στρατηγικών και σχεδίων δράσης.

Άλλωστε δεν πρέπει να λησμονούμε ότι οι Δήμοι και οι Περιφέρειες διαχειρίζονται τα μεγάλα κτηριακά συγκροτήματα και δίκτυα δημόσιων μεταφορών και έχουν άμεσες αρμοδιότητες στον πολεοδομικό σχεδιασμό και τη διαχείριση της γης και λειτουργούν ως ρυθμιστές της αποκεντρωμένης παραγωγής ενέργειας. Καθώς αυτή η Συνέλευση εκπροσωπεί τους Δήμους και τις Περιφέρειες στην ΕΕ στοχεύουμε να συνεισφέρουμε στα εθνικά σχέδια για την ενέργεια και το κλίμα και, ειδικότερα, στους πολυεπίπεδους διαλόγους για το κλίμα και την ενέργεια “.

πηγή: MyOTA.gr