Αλλαγές στον τρόπο διοίκησης των δήμων από την ΚΕΔΕ

Μια ομάδα διατάξεων που χρειάζονται μετατροπή προκειμένου να εξασφαλιστεί η διακυβέρνηση των δήμων συζήτησε κατά την διάρκεια της συνεδρίασης του Δ.Σ. η ΚΕΔΕ.

Με προεδρικό διάταγμα που εκδίδεται από τον Υπ. Εσωτερικών θα καθορίζονται αρμοδιότητες δημοτικού συμβουλίου και επιτροπών κατά κατηγορία δήμων και αυτές θα εξειδικεύονται με απόφαση του δημάρχου.

Στην πρώτη συνεδρίαση με γραπτή δήλωση θα συγκροτούνται συμπράττουσες δημοτικές παρατάξεις ή και μεμονωμένοι δημοτικοί σύμβουλοι. Τον Γραμματέα και τον Πρόεδρο παίρνουν οι συμπράττουσες παρατάξεις και τον Αντιπρόεδρο η δεύτερη παράταξη ή αυτή που δεν εξέλεξε δήμαρχο στο δεύτερο γύρο.

Ο δήμαρχος που έχει συγκροτήσει σύμπραξη μπορεί να ζητήσει από το Δημοτικό Συμβούλιο την έγκριση νέου προγράμματος.

Στη περίπτωση που το Δημοτικό Συμβούλιο δεν εγκρίνει απόφαση των Επιτροπών σε δύο διαδοχικές συνεδριάσεις και δημιουργείται κίνδυνος ζημιάς, οι επιτροπές λαμβάνουν τις τελικές αποφάσεις.

Για την συγκρότηση επιτροπών, τα 5 μελή στις επταμελείς επιτροπές, τα 6 στις εννεαμελείς και τα 7 μέλη στις ενδεκαμελείς, προέρχονται από τις συμπράτουσες παρατάξεις και επιλέγονται από το δήμαρχο.

Τα υπόλοιπα μέλη προέρχονται από τις λοιπές παρατάξεις και εκλέγονται με την Απλή Αναλογική
Η Οικονομική Επιτροπή εγκρίνει όλες τις τροποποιήσεις του προϋπολογισμού του δήμου εφόσον διατηρείται το συνολικό ύψος των προβλεπόμενων εσόδων και εξόδων

Επίσης προτείνεται κατάργηση των αποφασιστικών αρμοδιοτήτων των τοπικών συμβουλίων

Για τους δημάρχους που εκλέγονται την πρώτη Κυριακή επαναφέρεται το σύστημα συγκρότησης των επιτροπών όπως το προέβλεπε ο 3852/2010

Καταργείται οι διατάξεις του άρθρου 189 όπου ο προϋπολογισμός συζητείται σε επίπεδο τετραψήφιου κωδικού όπως και οι διατάξεις του άρθρου 191 όπου το Τεχνικό Πρόγραμμα συζητιέται κατά έργο.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ κ. Πατούλης ενημέρωσε την ΚΕΔΕ ότι συναντήθηκε μαζί με τους 12 περιφερειάρχες της Ν.Δ. με τον κ. Μητσοτάκη, ο οποίος δεσμεύτηκε στην συγκρότηση μιας άτυπης διαδικασίας από το Υπουργικού Συμβουλίου με την συμμετοχή των Περιφερειαρχών για τρέχοντα ζητήματα και θα αναλάβει νομοθετική πρωτοβουλία για να βελτιώσει την λειτουργία των δήμων, άμεσα χωρίς να κλείσει η βουλή το καλοκαίρι.

Επίσης ανέφερε ότι ο κ. Μητσοτάκης δεσμεύτηκε για μια πραγματική διαβούλευση σε λιγότερο από ένα χρόνο για την Διοικητική Μεταρρύθμιση.

Ετσι ο κ. Πατούλης τόνισε ότι πρέπει άμεσα να υπάρξει ένα προσχέδιο για την αυριανή βουλή.

Ο κ. Ιωακειμίδης ζήτησε να ανοίξει και η συζήτηση για την εκλογή συλλογικών οργάνων ΠΕΔ και ΚΕΔΕ πράγμα που δέχτηκε και ο κ. Πατούλης

Επίσης όπως σημειώθηκε από τους 332 δήμους στους 231 οι δήμαρχοι δεν διαθέτουν πλειοψηφία στο Δ.Σ. ενώ οι 69 έχουν ισχνή εκπροσώπηση.

Πηγή: My Ota.gr