Κανονικά θα λειτουργήσουν από την Παρασκευή τα διαγνωστικά εργαστήρια – Ανεστάλησαν οι κινητοποιήσεις


Κανονικά θα λειτουργήσουν από αύριο όλα τα διαγνωστικά εργαστήρια, μετά την απόφαση που πήρε η Συντονιστική Επιτροπή σε συνεδρίαση που έγινε στα γραφεία του ΙΣΑ.

Είχε προηγηθεί συνάντηση με τον υπουργό Υγείας Ανδρέα Ξανθό, όπου οι εκπρόσωποι των διαγνωστικών εργαστηρίων είχαν λάβει διαβεβαιώσεις ότι έχει γίνει ότι είναι ανθρωπίνως δυνατό για να την επίλυση των προβλημάτων τους.

Αναλυτικά, η πρόταση του κ. Ξανθού, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Υγείας:

Αναγνωρίζοντας το σοβαρό πρόβλημα που δημιουργεί η αύξηση των υποχρεωτικών επιστροφών (clawback) που καλούνται να καταβάλουν τα διαγνωστικά εργαστήρια, το υπουργείο Υγείας κατέβαλε ειλικρινή προσπάθεια εξεύρεσης μιας λύσης ρεαλιστικής και εφαρμόσιμης στην παρούσα χρονική συγκυρία. Η πρόταση που παρουσιάστηκε στο Συντονιστικό των Διαγνωστικών Εργαστηρίων και Κέντρων περιλαμβάνει:

1.Την προσαύξηση κατά 30 εκ. ευρώ του κλειστού προϋπολογισμού των διαγνωστικών εξετάσεων για το 2019. Αν συνυπολογίσουμε ότι ο προϋπολογισμός ήταν ήδη αυξημένος κατά 9 εκ. ευρώ σε σχέση με το 2018 προκύπτει μια συνολική ενίσχυση περίπου 10% στη διαγνωστική δαπάνη και κατά συνέπεια μια σημαντική υποχώρηση του ύψους των αναμενόμενων επιστροφών.

2. Την αλλαγή του τρόπου υπολογισμού των υποχρεωτικών επιστροφών για το 2018 και εντεύθεν, με την πρόβλεψη ενός σταθερού ποσού (της τάξης των 4.000- 5.000 ευρώ) που θα αφαιρείται από το clawback. Με αυτό τον τρόπο και σύμφωνα με τους υπολογισμούς του ΕΟΠΥΥ μειώνεται η επιβάρυνση στο 70% των παρόχων, δηλαδή στην πλειονότητα των μικρών και μεσαίων εργαστηρίων της χώρας.

3. Την επιτάχυνση της διαδικασίας ενσωμάτωσης διαγνωστικών πρωτοκόλλων στο σύστημα ηλεκτρονικής συνταγογράφησης, έτσι ώστε να ελεγχθεί με επιστημονικά κριτήρια η ζήτηση εξετάσεων και σε βάθος χρόνου να περιοριστεί δραστικά η υπέρβαση και το clawback. Αυτή είναι η πιο κρίσιμη παρέμβαση που καθιστά το σύστημα βιώσιμο, αλλά που προφανώς δεν μεταβάλλει άμεσα τη σημερινή πραγματικότητα.

4. Την επιτάχυνση της αποπληρωμής των ληξιπρόθεσμων οφειλών (μέχρι το 2011) των ασφαλιστικών ταμείων προς τους παρόχους μέσω ΕΦΚΑ.

5. Την αξιοποίηση της σταδιακής αύξησης των δημόσιων δαπανών υγείας στο ύψος του 6% του ΑΕΠ σε βάθος 4ετίας που εξήγγειλε ο Πρωθυπουργός , για την ενίσχυση των προϋπολογισμών που αφορούν την Πρωτοβάθμια Φροντίδα Υγείας (ΠΦΥ) και τις παροχές του ΕΟΠΥΥ συμπεριλαμβανομένων των διαγνωστικών εξετάσεων.

«Είναι απολύτως σαφές ότι δεν μπορεί να υλοποιηθεί σε προεκλογική περίοδο καμία ρύθμιση που προϋποθέτει νομοθέτηση και έχει δημοσιονομικό κόστος. Άρα το βασικό αίτημα που είναι η προσαύξηση κατά 55 ελ. € του προϋπολογισμού για τις διαγνωστικές εξετάσεις του 2018 είναι ανέφικτο να ικανοποιηθεί. Μπορεί όμως να υπάρξει διευκόλυνση στην καταβολή της οφειλής μέσω των υπαρχουσών ρυθμίσεων για πολλαπλές δόσεις», τονίζεται στην ανακοίνωση.

«Όπως επίσης είναι απολύτως σαφές ότι η απόφαση για εξυπηρέτηση των πολιτών με την υποχρέωση να καταβάλλουν το 85% του κόστους των εξετάσεων είναι παράνομη και εκβιαστική και δεν προβλέπεται από τις υπάρχουσες συμβάσεις των εργαστηρίων από τον ΕΟΠΥΥ, θα δημιουργήσει σοβαρό κοινωνικό πρόβλημα και οδηγεί με μαθηματική ακρίβεια στην καταγγελία των συμβάσεων. Το ερώτημα είναι γιατί επιλέγεται αυτό το χρονικό διάστημα η σκλήρυνση της στάσης και ποιος ωφελείται από αυτήν», επαναλαμβάνει το υπουργείο Υγείας.

«Σε κάθε περίπτωση», επισημαίνεται ότι «το υπουργείο Υγείας προκειμένου να διευκολύνει την εξυπηρέτηση των πολιτών απέστειλε σήμερα εγκύκλιο (επισυνάπτεται) με την οποία καλούνται οι διοικήσεις των Υγειονομικών Περιφερειών (ΥΠΕ) και οι διοικητές των Νοσοκομείων, σε συνεργασία με τους επιστημονικά υπεύθυνους των εργαστηρίων, να οργανώσουν την ευχερή και δωρεάν πρόσβαση όσων ασφαλισμένων επιθυμούν να πραγματοποιήσουν τις μικροβιολογικές ή απεικονιστικές εξετάσεις τους στο ΕΣΥ».

πηγή: Documento